Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Bob herceg: örökzöld és unalmas

Szeged - Látványos a díszlet, szépek a jelmezek, helyesek a fiatalok, jól szól a zenekar, mégsem sikerült Ács János rendezőnek izgalmas vagy legalább kellemesen szórakoztató előadást létrehoznia Huszka Jenő örökzöld operettjéből, a Bob hercegből a nagyszínházban.
Szerettem volna négy jegyet venni a Bob hercegre, de nem büntetést akarok karácsonyra ajándékozni, ezért a pénteki bemutatót látva inkább lemondtam róla. Pedig majdnem minden adott volt a sikerhez. Huszka Jenő, Martos Ferenc és Bakonyi Károly operettje színpadon és filmvásznon is meghódította már a fél világot, kedves, szerethető, naiv mese fülbemászó melódiákkal, csak ki kellene találni, hogyan lehet ezt 2013-ban is érvényesen eljátszani. Ács János mintha nem sokat töprengett volna ezen, talán úgy volt vele, nem kellenek a sziporkázó rendezői ötletek, az örökzöld zene úgyis mindent megold.

Profi alkotótársakkal dolgozott, így a részletek rendben vannak. Gyarmathy Ágnes elegáns jelmezeket tervezett, fess bennük a címszereplő, nagystílű a királynő, még a mellékszereplők is mintha divatlapból léptek volna elő. Menczel Róbert díszlete is látványos. A palotában játszódó jelenetekben a színpadkép meghatározó eleme egy hatalmas Sárkányölő Szent György szobor – míves munka, dicséret érte –, amely a zöld háttérképpel és a virágos lugassal a királyi kertet idézi. A 19. század végi Londont, a Bowie Streetet is sikerült a vörös téglaépületekkel ötletesen megjeleníteni.

Szélpál Szilveszter György herceg és Széles Flóra Annie szerepében a nagyszínház színpadán. Fotó: Schmidt Andrea
Szélpál Szilveszter György herceg és Széles Flóra Annie szerepében a nagyszínház színpadán. Fotó: Schmidt Andrea

A bajok akkor kezdődnek, amikor unalmasan döcögnek a jelenetek, enervált a játék, láthatóan nincs kitalálva a szereplők mozgatása, az énekkarral és a tánckarral sem tudott mit kezdeni a rendező. Helyes, lelkes a két fiatal főszereplő, de mindketten kezdők, nincs színpadi rutinjuk, a szerepformáláshoz több támogatást kellett volna kapniuk. Szélpál Szilveszter alakítja az álruhát öltő sármos György herceget, akit 111 éve, az ősbemutatón még egy színésznő, a komponista aktuális kedvese, Fedák Sári keltett életre. A bonviván szerepkörrel most ismerkedő fiatal baritonista hatásosan énekelte az operett legnagyobb slágerét – „Londonban, hej, van számos utca..." –, de annyira mesebelire vette a herceg figuráját, hogy akár gyermekbérletben is lehetne kínálni az előadást. Az Annie szerepében bemutatkozó Széles Flóra is elragadó, bájos naiva, de egyelőre mintha meg lenne hatódva, hogy ezen a színpadon, ilyen partnerekkel játszhat, és a szép éneklés mellett nem tud még arra is koncentrálni, hogy egyéni színekkel felruházott, hús-vér karaktert teremtsen.

Azokban a jelenetekben válik élvezhetővé az előadás, amikor azoké a tapasztalt művészeké a színpad, akik sok színnel-ízzel felépítik, kitalálják önmaguknak a karakterüket. Rácz Tibor a herceg részeges nevelőjéből, Pomponiusból szórakoztató figurát alkot, ülnek a poénjai, sziporkázik, magával ragadja a közönséget. Méltó partnere Vajda Júlia, aki sok humorral, nevetésre ingerlő öniróniával adja a primadonnaszerűen affektáló, hervadó királynőt. Király Levente egy-egy hatásos gesztussal, beszólással is képes valóságos figurává tenni Tom apót. Telitalálat Gömöri Krisztián folyton méltatlankodó Plumpudding borbélya, kacagtató triót alkot Nemes Roland mitugrász Pickwick kocsmárosával és Varga Bálint nyakigláb Gipsy pékjével. Jópofa páros Kocsis Judit mint Rézi a csaposlány és Bánvölgyi Tamás mint Fred, valamint Nánási Helga mint nagyravágyó Viktória hercegnő és Taletovics Milán mint heveskedő gárdakapitány.

Koczka Ferenc nagy elánnal, odaadással dirigálta a muzikálisan, élvezettel játszó szegedi szimfonikusokat, és a kórus is szépen énekelt. A problémák ellenére sincs kétségem: a Bob herceg most is kasszasiker lesz. Ajánlható családi előadás kisiskolás unokákkal színházba járó nosztalgiázó nagymamáknak. De aki a színháztól azt várja, hogy felnőttként kezelje a nézőit, az inkább váltson jegyet valami másra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghosszabbítják a Titanic-kiállítást a Vármúzeumban

A fokozott érdeklődés miatt meghosszabbítják a Titanic és Carpathia című kiállítást a szegedi… Tovább olvasom