Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Bocsánatkérésre szólította fel Bátyait a kulturális bizottság

Szeged - Nyilvános bocsánatkérés, a belső vizsgálat megismertetése a kulturális bizottsággal, a belső ellenőrzés szigorítása - ezeket kell megtenni a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetőjének a kulturális bizottság határozata szerint.
Kérjen nyilvánosan bocsánatot a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetése a május 27-i közgyűlésen a cég hivatalos brosúrájában másokat esetlegesen sértő iromány terjesztése miatt, valamint Bátyai Edina igazgató tárja a kulturális bizottság elé az ügyben folytatott belső vizsgálat eredményét – ez az első két pontja annak a határozatnak, amelyet a szegedi közgyűlés kulturális bizottsága hozott hétfőn délelőtt.

Bátyai Edina elhatárolódott a fórumtól és

Az ügy lényege, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok promóciós anyagai között – amelyet a közgyűlésen osztottak ki – a delmagyar.hu egy kinyomtatott cikkéhez a hozzászólásokat is mellékelték. Kohári Nándor erről sajtótékoztatót tartott, amelyen példátlan botránynak, nyílt provokációnak nevezte az esetet. Megfogalmazása szerint az egyik írás „dehonesztáló és pejoratív megjegyzéseket" tartalmazott önkormányzati képviselőkről és a szeged-csanádi megyéspüspökről.

A Fidesz kezdeményezte, hogy indítson vizsgálatot a város kulturális, a vagyongazdálkodási, és a jogi bizottsága.

A Haág Zalán (Fidesz-KDNP) vezette kulturális bizottság hétfőn arról is döntött, hogy felkérik a jogi bizottságot: belső vizsgálat alapján foglaljon állást az esetleges személyi felelősség ügyében.

Sok volt a személyeskedés a bizottsági ülésen. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Ezen kívül Tóth Károly (MSZP) javaslatára bekerült a határozatba, hogy felhívják az ügyvezető figyelmét, hogy szigorítsa a belső ellenőrzést a szabadtéri anyagainak összeállításakor. Tóth Károly valójában ezt nem elsősorban kiegészítésnek szánta, hanem a többi pont helyett.

Az ülés elején Mózes Ervin címzetes főjegyző kérdésre válaszolva elmondta: csak közalkalmazottak és köztisztviselők esetében van lehetőség fegyelmi eljárást indítani, a szabadtéri ügyvezetője viszont egyik sem.

Az ülésen meghallgatták Bátyai Edinát, aki közölte: elhatárolja magát a fórumtól és az ennek okán generált botránytól. Szerinte méltatlanul és oktalanul kapott ekkora hangsúlyt egy félmondat. Egyetért Kiss-Rigó László püspökkel, aki úgy nyilatkozott, hogy nem foglalkozik a különféle kommentekkel, mert az ilyen véleményeket a helyükön kell kezelni.

Az igazgató beszélt arról is, hogy a korábbi éveknek megfelelően írásos anyagban tájékoztatta a képviselőket az évadról. Ő kérte munkatársaitól, hogy a delmagyar.hu cikket nyomtassák ki, mert az a játékokra nézve pozitív. A cikket és a kommenteket éjszaka nyomtatták ki – kérdésre válaszolva elmondta, hogy ez megszokott munkamenet. A 0 óra 15-kor  felkerült kérdéses hozzászólást ő nem látta, a munkatársai pedig nem érezték azt sértőnek. Kérdésre válaszolva elmondta, nincs köze a hozzászóláshoz, nem ő írta, nem ő íratta.

A kft. 10 fős gárdája nyáron egyetemista önkéntesekkel egészül ki, egyikükről sem felételezek szándékos provokációt – tette hozzá. A bizottság kormánypárti tagjai azt szerették volna kideríteni, hogy Bátyai konkrétan tudja-e, hogy ki nyomtatta ki az anyagot. Az igazgató erre azt válaszolta, hogy tudja, hogy melyik volt az akkor dolgozó csapat, de nem szeretne bajba keverni frissen diplomázott fiatalokat, ő a felelős. A politikai vitában viszont nem akar részt venni.

A cégvezető által elmondottak összegzéseként Kohári Nándor azt mondta, szerinte megkérdőjelezi az igazgató ügyvezetői alkalmasságát, hogy „vagy nem ura a helyzetnek vagy nem képes vizsgálatot lefolytatni".

A személyeskedéstől sem mentes kétórás vitában Tóth Károly többször kifejtette, hogy szerinte nem Bátyai, hanem Kohári terjesztette az anyagot, mert ő fordult a sajtóhoz. Nevesíttetni szerette volna a bizottság többi tagjával, hogy a kifogásolt komment konkrétan kiket sért. Kohári Nándor szerint minden képviselőt és minden szegedi választópolgárt. Ő azt hangoztatta, hogy nem maga a hozzászólás a probléma, hanem, hogy egy önkormányzati cég önkormányzati képviselőket sértő szöveget terjeszt. Azt mondta, számára „legendaszerűnek tűnik, hogy az ismeretlen önkéntes" tette a mappába a lapot.

Olvasóink írták

145 hozzászólás
 • 145. Raktáros 2011. június 12. 16:16
  „140. DMagóg 2011.06.08. 12:14
  Kedves Hozzászólók!
  Bizottságok felszólításának bevárása nélkül kérjünk bocsánatot, mert az eddigi hozzászólásaink némelyike esetlegesen ,,dehonesztáló és pejoratív megjegyzéseket" tartalmazott önkormányzati képviselőkről és a szeged-csanádi megyéspüspökről.
  Pláne azért, mert rajtuk kívül -bár nekik köszönhetően- sokan megismerték ezeket.
  Bocsánatot kérek! Csatlakozzatok!

  Csatlakozom!
  Bocsánatot kérek, hogy így dolgoznak a népért, az ország érdekében, hogy nem lehet más jelzőket használva beszélni, írni róluk...”
 • 144. JoGabor 2011. június 08. 17:47
  „Na, és kiderült már azóta, hogy a bizottsági határozat szerint Edinának kitől is kell bocsánatot kérni? És miért?
  És Kohári komisszárnak, aki tiszta erőből kelti Szeged rossz hírét (negatív imázs: minden kulturális menedzsment tankönyvben ez külön fejezet), miért nem?
  Lehet, hogy nehéz a felfogásom, de nekem ez még mindig nem teljesen világos. Elmagyarázná valaki?
  Ja, akkor én is bocsánatot kérek.”
 • 143. Parttalan 2011. június 08. 14:25
  „Továbbá Réthelyi Miklós és Horváth Ádám is kérjen bocsánatot! (kulturális alapon)

  http://index.hu/kultur/2011/06/08/milliardos_visszaeleseket_talalt_a_lemondatott_miniszteri_biztos/

  "Több mint egy milliárd forintnyi visszaélésgyanús ügyet gyűjtött össze a Magyar Állami Operaház gazdálkodásában Horváth Ádám, volt miniszteri biztos. Horváth a problémás szerződésekről egy közel hatszáz oldalas jelentést állított össze, amit a további vizsgálatok érdekében megküldött az illetékes minisztériumoknak. A jelentés három hónapja elsüllyedt a minisztériumi fiókokban."”
 • 142. Parttalan 2011. június 08. 14:10
  „Mea culpa mea maxima culpa.”
 • 141. jozko 2011. június 08. 12:20
  „Fontoskodás.”
 • 140. DMagóg 2011. június 08. 12:14
  „Kedves Hozzászólók!
  Bizottságok felszólításának bevárása nélkül kérjünk bocsánatot, mert az eddigi hozzászólásaink némelyike esetlegesen ,,dehonesztáló és pejoratív megjegyzéseket" tartalmazott önkormányzati képviselőkről és a szeged-csanádi megyéspüspökről.
  Pláne azért, mert rajtuk kívül -bár nekik köszönhetően- sokan megismerték ezeket.
  Bocsánatot kérek! Csatlakozzatok!”
 • 139. DMagóg 2011. június 08. 11:54
  „138. JoGabor 2011.06.08. 09:37 !
  A csomagba kerülés véletlen volta hihető, de szándékosság esetén sem történt semmi különös!
  Önmagukkal szembeni aljas módszer volt, mindezt koHáry módra, sajtótájékoztató keretében világgá kürtölni! Öngyilkos módszer! Közröhej! Ő kérjen bocsánatot azért, hogy magatartásuk, viselkedésük miattuk ég a bőr, a mi képünkön!”
 • 138. JoGabor 2011. június 08. 09:37
  „Nem követtem az eseményeket, nem olvastam végig a hozzászólásokat, mert ezt az egészet egy abszolute nevetséges "ügynek" tartom. Már a ´70-es években, a nagyon vonalas, nehézbeszédű, VOR-öltönyös párttitkárok is szégyellték volna, amit most Kohári komisszár művelt. Mellesleg a cikket és a hozzá kapcsolódó kommenteket nem Edina, hanem ő terjesztette és terjeszti, nélküle ez szűk körben, a képviselők közt maradt volna.
  Szerintem ebben az egyetemi városban, ahol erős a helyi értelmiség, politikusnak meg önbecsülésből és ellenérzésből még az entellektüel huszadik vonala se megy, mert nem akar ilyen mélyre süllyedni, szóval itt, az úgynevezett "kulturális bizottságnak" meg a többi politikusnak talán jóval nagyobb szerénység lenne illendő.”
 • 137. DMagóg 2011. június 08. 09:04
  „Bocsánatkérési javaslatom:

  Szeged Megyei Jogú Város Képviselőtestületének Kulturális Bizottsága határozatának végrehajtásaként nyilvánosan bocsánatot kérek!

  Bocsánatot kérek, hogy a közgyűlés tagjai között olyan ,,brosúrát" terjesztettem, melyben egy online napilap írása részemről ollózatlanul (cenzúrázatlanul) és akaratlanul tartalmazott szorosan kapcsolódó nyolc, másokat esetlegesen sértő olvasói szabad, nem moderált véleményt is. Köztük az egyik írás -a bizottság szerint- ,,dehonesztáló és pejoratív megjegyzéseket" tartalmazott önkormányzati képviselőkről és a szeged-csanádi megyéspüspökről.

  Bocsánatot kérek a kiváltott közfelháborodásért is.”
 • 136. jozko 2011. június 08. 00:28
  „103. reáltime.

  Jó 16 órád volt, hogy a gyomrod lecsillapodjon!
  Remélem, sikrült!

  Ha velem van gondod , sajnálom.
  Egyébként nekem egyetlen közszereplő -tartozzon bármelyik párthoz is -
  nem ér annyit, hogy felháborodjam a viselt dolgain.
  Bátyai Edina sem.

  A mi véleményünk it - bolhafing a nulláslisztben!
  Ha netán egyszer -egyszer odafigyelnek rá - ennyit hoznak ki belőle!
  Még jó, hogy nem a hozzászólókon verik el a port!
  Ámbár ki tudja!

  Egyetlen, politikai hátszéllel vezetői álláshoz jutott menedzser sorsa nem érdekel, amikor
  őrségváltás van a hatalom csúcsain!
  Aki az "adott körülmények között is" vállalta a vezető beosztást, most ne számítson arra,
  hogy csak a szakmai rátermettsége elég lesz a "túléléshez".
  Bátyai Edina szakmai kvalitásainak mgítélésében nem vagyok szakember,
  erről megalapozott véleményem nem lehet.

  Vezetői minőségében tudom inkább megítélni.
  Abban pedig - szerintem - egyértelműen hibázott.
  Magának köszönheti, ha kitöri a nyakát.
  Számolnia kellett ezzel a lehetőséggel is - és úgy tűnik, ő nem számolt vele!

  Vezetői engedélyt -és itt most jogosítványról beszélek- nem csak jó időre,
  jó út és látási viszonyokra adnak!
  Néha adódik erőltetett menet - és a jó vezetőnek akkor is tudnia kell a dolgát.”
 • 135. Parttalan 2011. június 07. 22:58
  „134. bánki 2011.06.07. 19:29

  Kedves bánki!

  Költségvetéssel kapcsolatos relációmat nem kívánom itt felfedni.
  Közpénzre utaló megjegyzésem a hsz.-ed alapján Rád és nem B.E.-re vonatkozott.
  A pénztárcádért szerintem első sorban akkor aggódj, amikor azt olvasod/hallod, hogy egy parlamenti párt kevesebb mint 400 millióból törvényesen fenntartja magát.
  (Egy 3000 fős település évi költségvetése kb. 600 millió.)
  Nos ez a fajta álszent szemérmeskedés, ez bizony nagyon sokba kerül minden adófizetőnek - bízom benne, állításodnak megfelelően Neked is.)”
 • 134. bánki 2011. június 07. 19:29
  „Közpénze akkor van neki, ha tőlem elveszik, ezt hívják adónak!

  Kedves Partalan Te adófizető vagy, esetleg vagy megélhetési ?

  Szóval Alföldivel sem az a baj, hogy meleg ! Edinával sem az a baj, hogy elkötelezett ! A baj a pénztárcámmal van.
  Mi a francnak kerül nekem lóvéba egy terminátor ? Tartsa el a gyülekezet !”
 • 133. bánki 2011. június 07. 19:29
  „Közpénze akkor van neki, ha tőlem elveszik, ezt hívják adónak!

  Kedves Partalan Te adófizető vagy, esetleg vagy megélhetési ?

  Szóval Alföldivel sem az a baj, hogy meleg ! Edinával sem az a baj, hogy elkötelezett ! A baj a pénztárcámmal van.
  Mi a francnak kerül nekem lóvéba egy terminátor ? Tartsa el a gyülekezet !”
 • 132. bánki 2011. június 07. 19:29
  „Közpénze akkor van neki, ha tőlem elveszik, ezt hívják adónak!

  Kedves Partalan Te adófizető vagy, esetleg vagy megélhetési ?

  Szóval Alföldivel sem az a baj, hogy meleg ! Edinával sem az a baj, hogy elkötelezett ! A baj a pénztárcámmal van.
  Mi a francnak kerül nekem lóvéba egy terminátor ? Tartsa el a gyülekezet !”
 • 131. bánki 2011. június 07. 19:29
  „Közpénze akkor van neki, ha tőlem elveszik, ezt hívják adónak!

  Kedves Partalan Te adófizető vagy, esetleg vagy megélhetési ?

  Szóval Alföldivel sem az a baj, hogy meleg ! Edinával sem az a baj, hogy elkötelezett ! A baj a pénztárcámmal van.
  Mi a francnak kerül nekem lóvéba egy terminátor ? Tartsa el a gyülekezet !”
 • 130. Parttalan 2011. június 07. 19:04
  „(:(:(:(:”
 • 129. bánki 2011. június 07. 18:47
  „Ok, de akkor is hülye !”
 • 128. Parttalan 2011. június 07. 18:39
  „127. bánki 2011.06.07. 18:22

  Szerényebben polgártárs!
  Pl: "Én" helyett: én.

  Egoista felfújt majom. (Ráadásul közpénze van neki.)”
 • 127. bánki 2011. június 07. 18:22
  „Hülye p@csa !

  Nem vezető alkat ! Az Én közpénzemből ne politizáljon !”
 • 126. realtime 2011. június 07. 12:41
  „Mély alázat? Egy kohári színvonalú valakinél? Ugyanmár, mint hallottuk a városi cégek kvázi az ő tulajdonát képezik és ha valaki kritikával meri illetni akkor az összes képviselőt és minden szegedi választópolgárt sért meg... Alázat helyett van gőg és hihetetlen önteltség.”
145 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozgalmas rendőrségi hétvége: autót rugdosó részeg, verekedők

Bőven volt dolguk a rendőröknek a hétvégén. Kék hírösszefoglaló Szegedről. Tovább olvasom