Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Bodnár Zoltán vezérigazgató Meditációs tárgyai: leleplezi titkait a műgyűjtő

Hogyan tesz szert egy képzőművészet iránt fogékony bankigazgató háromszáz kortárs alkotásra? A Meditációs tárgyak kiállításhoz kapcsolódó beszélgetésen a műgyűjtő Bodnár Zoltántól ezt is megtudhatja a közönség.
Emlékeznek még, mekkora tömeg fogadta pár éve Kovács Gábort, a KOGART-gyűjtemény vagyonos tulajdonosát a REÖK-ben megrendezett kiállításához kapcsolódó beszélgetésen? Nemcsak abban a kiállítótérben ültek és álltak, amelyikben az egyik leggazdagabb magyar mesélt a képekkel való bensőséges kapcsolatáról, hanem a környező három helyiségben is őt hallgatták.

Szeptember 20-án, kedden 18 órától hasonló beszélgetésre lehet számítani: Bodnár Zoltán bank-vezérigazgató, műgyűjtő, a REÖK Meditációs tárgyak kiállítási anyagának tulajdonosa avatja be a kíváncsiakat, melyik képbe miért szeretett bele, hol, hogyan jutott hozzá, miképp tárolja közel háromszáz alkotásból álló magángyűjteményét, amelynek több mint harmada látható Szegeden.

Csató József: Virágevő – egy jellegzetes festmény Bodnár Zoltán gyűjteményéből.
Csató József: Virágevő – egy jellegzetes festmény Bodnár Zoltán gyűjteményéből.

Izgalmas történetekre számíthatunk, hiszen a tárlat – amelynek címét Hamvas Bélától kölcsönözte a műgyűjtő – nemcsak a kortárs magyarokat, hanem távol-keleti alkotásokat is bemutat. Ráadásul több olyan kép is került a kiállításra, amelyet még soha nem láthatott a nagyközönség Magyarországon.

Egy hét, és zár a Hundertwasser-tárlat is

Szeptember 25-én láthatja utoljára a közönség a Bodnár-gyűjtemény mellett az osztrák Hundertwasser zseniális műveit is. A Buday-tárlat és a PORT.hu Színpad-képek is ekkor zár.

„A cím pontosan kifejezi a képzőművészethez való viszonyomat – avat be Bodnár Zoltán. – Egy műalkotás persze sokféleképpen hat a nézőre, mégis számomra ezeknek a munkáknak a szemlélése elsősorban arra inspirál, hogy az emberi lét mibenlétéről, alapvető filozófiai kérdéseiről gondolkodjam, felülemelkedve a mindennapi életen."

A távol-keleti kollekcióban vietnami, Srí Lanka-i és mongol képzőművészek alkotásai is vannak. A gyűjtő utazásai során szerzett be olyan különlegességeket, mint Ha Manh Thang festménye, amelynek párja a szingapúri múzeum gyűjteményében található.

„A távol-keleti képzőművészet nagyon ütőképes az absztrakt festészetben, gyakran erős társadalomkritikát fogalmaznak meg általa az alkotók. Ebben a tekintetben izgalmas mű például az is, amelyik Buddha tanítását közvetíti a szemlélőnek."

Akinek ez az „étvágygerjesztő" nem volt elég a képek történetéről és mondanivalójáról, azt a REÖK várja a keddi, ingyenes beszélgetésre.

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Precedenst teremthet a Szegedi Ítélőtábla ítélete

A Szegedi Ítélőtábla márciusi jogerős ítélete szolgáltathat precedenst arra, hogy tömeges perek induljanak a bankok ellen az egyoldalú szerződésmódosítások miatt. Tovább olvasom