Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Bodó Ferenc: ordított velem a plébános

Tiszasziget - Bodó Ferenc állítja: a plébános egy vitában döngölte az ő mellkasát. Gusztáv atya szerint a gazdálkodó könyökét lapogatta, a polgármester úgy látta, a pap három ujjal mutatott, közelről. Az egyházmegyei hivatal vizsgálatot folytat.

Három falu

A tiszaszigeti plébániához tartozik az újszentiváni és a kübekházi templom is, illetve három iskola és három óvoda. Az újszentivániak ritkán látják a papot;  egy férfi szerint a plébános félórát késett egy temetésről, mire a kántor búcsúztatta el a halottat, akkor állítólag elnézést kért. Kübekházán egy férfi azt mesélte, hogy a pap minősíthetetlen hangon beszélt az idős gondnoknővel, aki sírva távozott.

– A fiatal plébános nem tud uralkodni az indulatain. Az volt mindennek a teteje, hogy kezelt emelt rám. Szeptember közepén az egyik vasárnapi misén jelentette be, hogy megbontatja az egy évvel korábban kívül-belül felújított templomunkat. Azt mondta, kiviteti az adományként kapott Szent Antal-szobrot bentről a bejárathoz, mert két szobor egy szentről nem lehet egy térben, és mert a kazán hője tönkreteszi. Másnap kérdőre vontam az atyát, van-e szakhatósági engedély a falbontáshoz. Üvöltve közölte, semmi közöm hozzá, mert már nem vagyok egyházközségi képviselő – mondta a még mindig a történtek hatása alatt álló Bodó Ferenc. A 65 éves gazdálkodó hozzátette: – A templomtéren ordítozott velem a polgármester, a falbontó munkások és az arra járók füle hallatára. Mutatta a kitört rózsaablakot, hogy inkább arra lenne eszünk, majd ököllel verte a mellehúsomat, vegyem tudomásul, hogy magyarabb nálam és minden magyarnál. Én annyit válaszoltam: vedd le rólam a kezed, mert ha én kezdek döngölni, itt maradsz.

A magyarkodás arra vezethető vissza, hogy amikor tavaly idekerült, sokat késett, bennem már volt ital, és azt találtam mondani: Battonya felé kellett volna mennie, ott tudnak románul. Elnézést kértem, jó barátságba lettünk, segítettem beilleszkedni munkával, adománnyal. És most jut eszébe, hogy lerománoztam? 100 éves a katolikus templomunk, sok pap szolgált, de ilyen viselkedésre nem volt példa. Internáltak a szüleimmel együtt a hortobágyi gulágra, nem maradt semmink, csak a hitünk és a szorgalmunk, és most ezt tiporja sárba. Mostanában Szőregre vagy Újszegedre járunk misére.

Farkas Gusztáv plébános úgy véli, a közte és Bodó Ferenc közti konfliktus a templomfelújítási elszámolás hiányosságaiban gyökerezik. Fotó: Frank Yvette
Fazakas Gusztáv plébános úgy véli, a közte és Bodó Ferenc közti konfliktus a templomfelújítási elszámolás hiányosságaiban gyökerezik. Fotó: Frank Yvette

A helybeliek szerint

A pap és a gazda esetének híre futótűzként terjedt el a faluban. Ződi Irma bántalmazást nem látott, de a boltba menet kétszer is hátrafordult, mert úgy papot ordítani még nem hallott, mint ahogy az atya tette Bodó Ferenccel. Papp Andrásné korábbi testületi tag is a pap dühkitöréseire panaszkodik: – A misén kiabálva számon kérte a megjelentektől, miért nem járunk templomba, és közösséget kellene építeni. Egy perccel a dühkitörés után, mintha mi sem történt volna, higgadtan folytatta. Ezt egy névtelenséget kérő asszony is megerősítette, hozzátéve, a plébános túl sokat egyeztet az óvodavezető nővel, szétveri a közösséget, pedig a példamutatás lenne a dolga. A hívek megfogyatkoztak, aki teheti, máshová jár templomba. Védelmébe vette Bodó Ferencet: köztiszteletben álló ember, és bár megissza a magáét, de soha, ha vezet, márpedig az eset után traktorra ült. Török Mihály, a korábbi testület vezetője visszautasítja a vádat a pénzelszámolásról, mondván, azt a projektet a korábbi polgármester koordinálta, nekik nem volt közük hozzá. Azért mondott le, mert a pap érkezésekor két hónapig tájukra sem ment, nem volt szüksége rájuk. Szerinte az emberek félnek, nem mernek szólni.

Bodó Ferenc bejelentést tett a plébános ellen az egyházmegyei hivatalnál. Utánajártunk, az eljárás folyamatban van. Felesége a polgármestert kérte, rendezze a helyzetet, de nem történt semmi. A 27 éves Fazakas Gusztáv atyát felkerestük a plébánián. Elmondta, nem érti, mi Feri bácsi sérelme. – Székely magyar ember vagyok, ha valaki sértett, az ő volt az érkezésemkor, bocsánatot tőlem nem kért. Itt nem rólam van szó, hanem a helyi egyházközségről, igyekszem maximálisan mindent megtenni a közösség fejlődése érdekében az óvodával iskolával, faluházzal, plébániával közösen, de vannak, akik keresztbe tesznek – mondta. A probléma gyökeréről hozzátette: – Tiszasziget konzervatív falu, sok volt neki, hogy új polgármester és jegyző mellett új plébánost is kaptak. A korábbi egyházközségi képviselő-testületet (ennek Feri bácsi is tagja volt) a püspök feloszlatta, mert hiába kértem, a közreműködő alapítvánnyal együtt nem tudtak elszámolni a templomfelújítás 16 milliójával. Helyette tanácsadó testület működik, de a munkánkat árgus szemekkel figyelik, akik kimaradtak. Bármit teszek, bármit mondok, félreértik, és ellentámadást indítanak. Úgy gondoltam, Bodó Feri bácsi nem képviselheti az egyházközösséget, ha a magánélete botrányos, ha a feleségének kell kihúzni a kocsmából. Hallottam, Bodóék azt is sérelmezik, hogy a hittudományira járó lányuknak nem adok munkát hitoktatóként, holott erre alkalmatlan.

– Atrocitás nem volt. Feri bácsi nem emberi módon kérte számon, hogy szétverjük a templomot az ő megkérdezése nélkül. Azt elismerem, hogy emelkedett hangon beszéltem, de a tisztelet határán belül volt. El akartam magyarázni, mi miért van, hogy a szobrot nem megsemmisíteni, hanem megmenteni akarom, a templomi és a szakhatósági szabályoknak megfelelően, hogy egész nap nyitva lehessen ez az előtér. A polgármester fül- és szemtanúja volt, hogy tetlegesség nem történt, ezt a püspöknek is megírta, a másik, hogy egy nálam háromszor nagyobb emberről van szó. De ez nem is az én stílusom. A könyökénél lapogattam, ha ez atrocitás, vállalom a felelősséget – mutatta a plébános. – A melldöngölés rágalom, szemenszedett hazugság, csak a személyemet akarják elhitelteleníteni. A testület feloszlatása miatt is feljelentettek, ez az újabb ügy nem meglepetés. Hogy veszi a bátorságot valaki, hogy feljelent, és újsággal jön, amikor templomba sem jár? Ez az első önálló állomáshelyem, másképp közelítek meg dolgokat, mint idősebb elődöm, de fiatalabbakkal és idősebbekkel is igyekszem egyeztetni.

Ferenczi Ferenc polgármester megkeresésünkre e-mailben idézte fel a történteket: „Azt gondolom, a három ujjal történő rámutatást valakire – még ha közelről is történik – „nehéz mellbe döngetésként" értelmezni. A plébános úr fejlesztési elképzelései talán gyorsnak tűnhetnek a településen élők számára, azonban közösségért történő tenni akarását, egyenességét senki nem kérdőjelezi meg."

Olvasóink írták

77 hozzászólás
 • 77. Szöges 2013. november 06. 11:23
  „szégyen hogy a kislányt használták fel , mert attól tiszteletet és alázatot tanulhatnánk!”
 • 76. Szöges 2013. november 06. 11:17
  „Úgy halottam a Szent Antal szobor nem akar kijönni a templomból ő is maradni szeretne eredeti helyén. <moderálva>”
 • 75. nora7 2013. november 05. 19:10
  „A Szent Antal szobrot a dédnagyapámék adományozták 1943-ban. Mért nem fér el? 70 éve már ott van. :(”
 • 74. majdmeglatjuk 2013. november 05. 15:40
  „nem a cikkben említett személy vonatkozásában, de mindenképp érdemes lenne átnézni az illetékeseknek a társkereső oldalakat :) szintén nagy botrányok robbanhatnának ki, ha esetleg megtalálnának ott olyan embereket, akik elvileg nem lehetnének ott :) sexuális beállítottság bizonyos esetekben nagy vízválasztó...”
 • 73. öreganyó 2013. november 05. 15:27
  „Az a szobor nem tudom mekkora. Tessék mondani, falbontással tudták bevinni azt a szobrot? Most csak úgy
  lehet kihozni, nem lehet eldöntve, óvatosan, csak vandál módon? Tudatlanságom nem tagadom, hogy hogyan
  férnek a szentek szobrai egy térségben, de amikor beállították nem volt gond? A rózsaablak mennyibe fog
  kerülni? Nem tudom még azt sem, miket mond a plébános úr, és miket csinál amibe bele kötnek? Nem ítélem
  el a fiatalokat, de lehet, hogy a fiatalos vehemenciából vissza kellene venni. Amennyiben igaz, hogy nincs
  megfelelő képesítése, akkor hogyan lehetett kinevezve? Ő is úgy mint nem egy délről, keletről jött.”
 • 72. golyókapkodó 2013. november 05. 14:52
  „ki a <moderálva>t érdekel mije van? miért mocskolsz egy papot? fogadni mernék , hogy a püspök aki kinevezte tudta miért nevezi ki a felszentelt papot tiszasziget kormányzójává.. fiatal és áhitatos . azért kéne kitúrni mert nem való a jelenlegi egyház képébe .. :D azért az is elég elgondolkodtató ,hogy aki bort iszik nem keveset miért ül traktorra és főleg miért okoskodik bele mindenbe? :D ugye nem mindegy ez sem ..mellesleg mi köze hozzá hogy mit alakít alakíttat a pap a templomba ? erre megvan az egyházközség , ha ő nincs benne miért is szólna bele csak ugy? ez pont olyan mint amikor éveken át segitett egy ember egy helyen rendet tenni pl: szemetet szedni majd mikor rászoltak hogy ne ott égesse el a ganét azt mondta " nehogy már ne érdemeljek meg ennyit se azok után amit én tettem a helyér . " akkor most már szemét telep is lehet egy játszótérből hisz ő tett érte ,hogy legyen .. nem ? :D”
 • 71. Székelyek 2013. november 05. 11:43
  „Természetesen bármikor áthelyezhető egy pap, csak megvan erre a megfelelő jogi eljárás, amit a püspöknek figyelembe kell venni. Na meg nem kénye-kedve szerint helyez, mint ahogyan azt a hívek sokszor szeretnék. A püspök tudatában van annak, hogy a pap nem bábu, akit a hívek nyomására bármikor bárhova száműz. Még akkor sem, ha látszólag úgy tűnik, hogy parancs uralmi rendszer van. Az engedelmesség pedig sem a püspök sem a pap olvasatában nem azt jelenti, hogy birka módon bánhatnak az emberrel.”
 • 70. 4u 2013. november 05. 11:36
  „Ne felejtsük el, hogy a kormányzó úrnak még teológiai diplomája sincs... valahogy nem volt képes megszerezni(se nyelvvizsga, se szakdoga, se semmi)”
 • 69. csonakos 2013. november 05. 11:01
  „64. Alexus 2013.11.05. 08:51
  Ugye, ha esteleg hibás a honlap, vagy ellentmondó az nem az én hibám? Mivel a honlapon a Tiszaszigetnél plébánosként szerepel így "lehet bármelyik"! A lényeg a két szolgálat nagyban különbözik egymástól! (kormányzó, plébános) Lehet, szólni kellene a honlap karbantartójának az ellentmondás föloldása miatt! Én, mint kívülálló ezen az ügyön, azonban a jelenlegi honlap fő oldalán lévő megszólítást tartom elfogadhatónak míg nem változtatnak rajta. A Kurir nem hiteles forrás ez ügyben, számomra.
  " A plébánost ugyanis a püspök később már nem helyezheti át, csak saját beleegyezésével (nem sértve persze az engedelmességet)."
  Tévedsz! A püspök bármikor áthelyezheti! A pap föltétlen engedelmességet fogadott! "Parancs-uralmi rendszer van!"”
 • 68. Székelyek 2013. november 05. 10:01
  „Kedves Alexus! Az, hogy Gyulay püspök úr nem élt ezzel a jogi előírással attól még létezik. Az illetékes megyéspüspök egyházmegyéje területén bármikor alkalmazhatja a jogi előírásokat. A plébános áthelyezésével kapcsolatban ajánlom tanulmányozni a kánonjog erre vonatkozó paragrafusait. CIC 1983. 1748-1753 kanonok”
 • 67. Alexus 2013. november 05. 09:31
  „66. Székelyek 2013.11.05. 09:13

  Mind a plebanost mind a kormanyzot akkor helyezi a puspok es oda amikor akarja. Gyulay idejeben nem volt szokas plebania kormanyzokat kinevezni, Kiss-Rigo hozta be ezt ( es sok minden mast ) az egyhazmegyebe vszinu mert ez Esztergomban bevett gyakorlat.”
 • 66. Székelyek 2013. november 05. 09:13
  „Az, hogy valaki plébániai kormányzó, pusztán annyit jelent jogilag, hogy kinevezését a püspök kvázi kísérletileg, átmenetileg stb. adta. A plébánost ugyanis a püspök később már nem helyezheti át, csak saját beleegyezésével (nem sértve persze az engedelmességet). A plébános tehát meghatározatlan ideig, tartósan van a plébániájához rendelve - a kormányzó nem. A jogköreik azonos, csak áthelyezésük, ill. elmozdításuk módja más (egyszerűen: a kormányzót könnyebb helyezni).”
 • 65. Alexus 2013. november 05. 08:56
  „62. csonakos 2013.11.05. 07:34

  http://www.magyarkurir.hu/hirek/szemelyi-valtozasok-szeged-csanadi-egyhazmegyeben-4

  A fenti link mutatja a 2012-es szemelyi valtozasokat a Szeged-Csanadi egyhazmegyeben. Itt is plebania kormanyzokent szerepel es azota sem lett kinevezve plebanosnak.”
 • 64. Alexus 2013. november 05. 08:51
  „62. csonakos 2013.11.05. 07:34

  http://www.szeged-csanad.egyhazmegye.hu/fazakasg.htm

  Ugyanazon a honlapon amit emlitettel, de egy masik reszen, pedig plebania kormanyzokent szerepel.”
 • 63. Cipó99 2013. november 05. 07:47
  „62. csonakos 2013.11.05. 07:34

  Nagyon köszönöm, hogy ilyen alapos voltál!”
 • 62. csonakos 2013. november 05. 07:34
  „Mekk_mester és cipo!
  "A templom titulusa: Páduai Szent Antal
  Anyakönyvezés: 1913-tól
  Lakosok száma: 1.700
  Hívek száma: 1.353
  Plébános: Fazakas Gusztáv plébános
  Oldallagosan ellátja: Újszentivánt és Kübekházát
  Filia Térvár
  Évenként egy alkalommal - búcsúkor - van szentmise. "
  http://www.szeged-csanad.egyhazmegye.hu/tiszasziget.htm
  Csak a tisztánlátás miatt! Plébános van Tiszaszigeten a Szeged-Csanád egyházmegye hívatalos lapja szerint! Gondolom ezt el lehet hitelesnek fogadni! Van különbség a kormányzó és a plébános között!”
 • 61. Bfrenky15 2013. november 05. 07:17
  „Sok Ráérő ember.. mindenkinek a saját dolgával kellene foglalkozni nem a máséval. És akárki akármit mond Bodó semmihez nem ért. <moderálvay. legyen hívő. mi is azok vagyunk és? különbözünk bárkitől? nem verjük a nyálunkat mint sokan mások a faluban, dolgozunk és nem foglalkozunk senki dolgával ... néhányan jobban tudják, hogy kinek milyen az élete mint saját maga. főleg ha használják az irigységből fakadó fantáziájukat.!”
 • 60. queenmargareth1 2013. november 05. 07:15
  „56. wind 2013.11.04. 22:53

  "Tettlegesség kettő t betűvel írandó!" nem hárommal?;)”
 • 59. margó20 2013. november 04. 23:17
  „Na végre! Majd csak magatokhoz tértek és meggyőzitek a nehéz felfogású, gőzös fejűeket, hogy egyszerűen józanul, emberi módon kellene a problémákat megbeszélni - ne adj isten - még meg is érteni, hogy ez a pap nem a károtokat akarja! Ha ezt elmarjátok ( mert erről vagytok híresek ), nem tudom, vagy talán ti se tudjátok, hogy mit, vagy kit akartok! Ebből a plébánosból sugárzik a krisztusi szeretet, csak ti nem vagytok képesek átvenni! Ha mégis sikerülne, mindjárt tudnátok egymással kommunikálni. Próbálkozzatok, sikerülni fog! Szorítok nektek!”
 • 58. törzsgyökeresszigeti 2013. november 04. 23:09
  „Mivel a cikkben szereplőket személyesen is ismerem, így felháborítónak és az atyára nézve igencsak elszomorítónak találom, hogy hogyan tehet olyan kijelentést, hogy Feri bácsi lánya alkalmatlan a hitoktatói feladat betöltésére. Mire alapozza ezt a kijelentését? Hamarosan végez a Hittudományi Főiskolán, nagyon intelligens lány, akinek Istenszeretetéről, alázatosságáról, nagylelkűségéről Ő is példát vehetne!
  Még valami : ,,idősebbekkel is igyekszem egyeztetni" - túl sok az egyeztetés! Helyette,vagy legalábbis mellette nem ártana azokkal az idős, beteg emberekkel is foglalkozni, akik sajnos legjobb szándékuk ellenére sem juthatnak el Isten házába és akik nagyon várják az atyát, hogy megáldoztassa őket, de sajnos -a korábbi plébánossal ellentétben - Ő ilyenekre sajnos nem ér rá! Jó lenne, ha az atya olyan dolgokra koncentrálna amelyekkel elsődlegesen foglalkoznia kellene...”
77 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A József Attila sugárút a nők Mekkája

A József Attila sugárúti panelsoron, a 65. és a 75. számú ház között 6 olyan garázsüzletet számoltunk össze, amelyben szépülni lehet. Tovább olvasom