Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Bográcsban főznek a pestieknek

Több ezer gazda indul ma és holnap Budapestre, a Felvonulási térre a Magosz szervezésében, Csongrád megyéből eddig kétszázan jelezték, hogy útra kelnek. Bográcsokat visznek magukkal, hogy megvendégeljék a fővárosiakat, cserébe a tavaszi vendéglátásért.
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szervezésében a tavaszi, február közepétől március közepéig tartó gazdademonstráció helyszínén, a Felvonulási téren már ma megkezdődik az ökörsütés, 20-án pedig ökumenikus istentisztelet, gazdanagygyűlés lesz.

Hét bogrács paprikást főzünk a polgároknak – mondta Kispál Ferenc, a Magosz Csongrád megyei elnöke. – Azokat a budapestieket szeretnénk megvendégelni, akik szállással, meleg étellel és itallal segítettek bennünket kora tavasszal, a hidegben, hóesésben – tette hozzá. A Csongrád megyei termelők a vidék termékeiből ételkóstolót rendeznek, hogy a pestiek lássák, milyen zöldség és gyümölcs terem idehaza, hogy meggyőzzék őket, ne az áruházláncok silány kínálatából válasszanak.

Kétkilós kiszerelésben krumplit, hagymát, paprikát, sárgarépát osztanak majd a „vendégeknek". Négy traktor csak szimbólumként érkezik a térre, emlékeztetve a tavaszi demonstrációra – adta hírül a Magosz.

A 20-i nagygyűlésen és az azt követő fórumon számba veszik a tavaszi demonstráció nyomán elért eredményeket. Ezzel kapcsolatban közölték: van, ami teljesült, van, ami részben, s van, ami egyáltalán nem. Így például a gabonatárolók építéséhez ígért uniós forrást nem kapták meg a gazdák. Pedig az utóbbi évek tárolási gondjai bebizonyították, saját tárolóval kell rendelkezni. Továbbá a nagy vasúti pontoknál, kikötőknél az államnak kellene nagy intervenciós raktárakat építeni. Kispál Ferenc szerint az új agrárminiszter, Gráf József már tett pozitív, piacvédelmi intézkedéseket, de még nem elegendőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabadúszók is tarifával

Egy héttel ezelőtt megírtuk lapunkban, hogy a szegedi taxitársaságok átlagosan tíz százalékkal… Tovább olvasom