Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Bohócok provokálnak a REÖK-ben

Szeged - Provokatív programsorozatot indít útjára a REÖK: kéthetente neves szegedi képzőművészek beszélnek világnézetükről kiállításmegnyitóik keretén belül, egy különleges színházi helyzetben. A talkshow-kat követően az alkotók kamaratárlata egy hétig látható majd a kiállítóházban. Az első vendég Göblyös Róbert festőművész lesz.
FLASH – Alko-talkshow címmel, szeptember 29-étől kezdődően egy provokatív sorozatot indít el a REÖK, melynek fókuszában a kortárs szegedi képzőművészek és alkotásaik állnak, valamint az őket faggató REÖK-bohócok, Balog József és Herczeg Tamás. A kéthetente hétfőn megrendezendő, rendhagyó Alko-talkshow keretében az alkotások mellett megismerhetjük a képzőművészt és a magánembert, mindezt játékos színházi formában. A sorozat első állomásának vendége Göblyös Róbert festőművész lesz. A bemutatkozó képzőművészeknek villámkiállítást szervez a REÖK: a kamaratárlatok egy-egy hétig lesznek látogathatók.

– Az intézmény legfőbb missziója az összművészetiség, a művészetek közti átjárhatóság megteremtése – fejti ki Herczeg Tamás. – Ezenkívül rendkívül fontosnak tartom a kortárs alkotók bemutatását is. Ennek a rendhagyó képző- és színházművészeti eseménynek a középpontjában az alkotó áll, akinek ritkán adódik lehetősége arra, hogy elmondja gondolatait. Magam a szabadtéri játékok alatt huszonhét művésszel készítettem beszélgetést a közönségtalálkozókon, és a színház világa sem áll távol tőlem.

A REÖK-bohócok: Herczeg Tamás és Balog József
A REÖK-bohócok: Herczeg Tamás és Balog József

A szervezők szerint a színházi keret, illetve a bohócok szerepének bevonása a játékba garanciát jelent az őszinte beszélgetésre, hiszen olyan helyzetet teremt, amely egyszerre biztosít szabadságot ahhoz, hogy a szabadon gondolkodó értelmiségi művész ebben a zavaros mai magyar valóságban vállalhassa gondolatait és nézeteit. A drámajátékos szituáció pedig különleges atmoszférát szolgáltat a kiállításmegnyitónak.

– Volt egy diákszínjátszó kalandom, melynek Tamás is részese volt – emlékszik vissza Balog József. – A színpadon tehát ismerjük egymást, igaz, elszállt már néhány év a „diákságunk" óta. Két bohóc, aki figyel a képzőművészre, a közönségre és egymásra. Két bohóc, aki beszél, kérdez, mutogat, magyaráz és hallgat, ha kell. Feltétlenül bízunk vendégeinkben és egymásban. A színpad pedig megmutatja, hogy magunkban is bízhatunk.

(X)

Új kiállítások a REÖK-ben

A Vojnich-Szüts házaspár kiállítását – amit ma este zárt körben nyit meg Darvasi László író – holnaptól tekinthetik meg az érdeklődők. Szeptember 29-én Göblyös Róbert tárlatát nyitja meg a FLASH Alko-talkshow című rendezvény, melyre 18 órától várják a látogatókat, akik ingyenesen vehetnek részt a programon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kávéházban bizonyíthat Erdélyi Tímea

Szeged - Erdélyi Tímea az egyik női főszereplője a Szegedi Nemzeti Színház ma esti évadnyitó… Tovább olvasom