Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Böjte atya becsekkolt a Csillagba

Szeged - Böjte Csaba ferences rendi szerzetes látogatott a Csillagbörtönbe, ahol 80 elítélt előtt tartott előadást. A fogvatartottak 130 kiló tartós élelmiszert gyűjtöttek össze a Dévai Szent Ferenc alapítványnak.

A szegedi Csillagbörtön vendége volt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozójának mindenki máshoz hasonlóan be kellett „csekkolni" a Csillagba, majd Kiszely Pál börtönparancsnokkal váltott néhány szót, miközben magára öltötte szerzetes ruháját.

A kultúrkörben 80 elítélt várta, akik hónapokkal ezelőtt kezdtek el tartós élelmiszert gyűjteni annak a nehéz sorsú 2 ezer 300 gyereknek, akiket az alapítvány támogat. Az atya elmondta: különös érzés volt bejönni a Csillagba, de a körülmények nem szokatlanok számára. Pártfogoltjai szüleinek egy része Romániában tölti szabadságvesztését: karácsony előtt egy Déva melletti női elítélteket fogvatartó intézetbe mennek, ahol énekelnek nekik. Az elítéltekkel való diskurzus előtt a szerzetes Kiszely Páltól egy kis csomagot vett át, amely azt a 130 kiló élelmiszert jelképezte, amit összegyűjtöttek az alapítványnak.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotók: Schmidt Andrea

Böjte atya ezután a mindennapjairól mesélt: sok párhuzamot vont a nehéz sorsú gyerekek és családok, valamint a fogvatartottak között. „Mástól mindenkit meg tudok menteni, de saját magától nem" – vezetett fel egy történetet, ami egy János nevű férfiról szólt, aki feleségül vett egy lányt, 6 gyerekük lett, de a férfit alkoholproblémái miatt elbocsátották állásából. Tönkre ment az élete, gyerekeiről az alapítvány gondoskodott. Súlyos állapotban került kórházba, ahol meglátogatta az atya: állást kínált neki és megígérte, hogy kibékíti feleségével. Nem sokkal később egy kanálisba fulladva találtak a férfire. Böjte Csaba végül imát mondott az elítéltekkel és megáldotta a „tékozló fiúkat".

Olvasóink írták

 • 11. pákónurmi 2011. december 07. 00:51
  „Nem kéne elájulni!
  Van kb 1300 elítélt a SZFB-ben. 130 kg adomány 1300 főtől.
  Fejenként 0,1 kg...”
 • 10. sevenof9 2011. december 06. 22:52
  „es ki is csekkolt?”
 • 9. Kolja 2011. december 06. 19:42
  „Miért nem látok sovány középkorú papot, szerzetest?”
 • 8. alfoldi 2011. december 06. 17:17
  „A nehéz fiúkat egy hétvégére ki kellene engedni bankot rabolni.

  A rablóktól rabolt pénzből aztán bőven lehetne adakozni.”
 • 7. muci 2011. december 06. 10:57
  „Szeretném, ha legalább fele ennyire jó ember lennék, mint Böjte atya. Jó lehet egész évben szeretetet érezni, nemcsak az ünnepek idején...”
 • 6. DÓZER 2011. december 06. 07:09
  „Jó a cikk, de ez a magyartalan, ostobán szenzációhajhász szalagcím elveszi a megbecsülésta cikk írójától és a főszerkesztőjétől egyaránt...”
 • 5. herkepille 2011. december 05. 22:04
  „Na végre valami pozitív hír.
  Mostanában csak rosszakat olvasni mindenütt.
  Amugy még régebben láttam több riportot is az atyával.
  és nyilván jobban él ő is mint régebben tehát jutott neki is az adományokból (remélem értitek mit akarok mondani, csak már késő van és fáradt vagyok bocsi)
  De Romániában nagyon sok gyereknek segített normális körülmények közt felnőni, uj életet kezdeni Szoval respect”
 • 4. kukus 2011. december 05. 19:51
  „Most először szerettem volna én is "bekerülni" a Csillagba. :)Tiszteletem az atyának és azoknak, akik meg tudnak változni!”
 • 3. AgiP 2011. december 05. 19:34
  „becsekkolt szep magyar szo...”
 • 2. GreatWhiteShark 2011. december 05. 18:18
  „Valóban szép dolog az adakozás, én magam is megtettem a napokban, amit ezen a téren tudtam. Azért egy dolog elgondolkodtat. Mégpedig az, ha ott, azok az emberek félre tudnak tenni az élelemből, akkor nyilván sokat kapnak. Azoknak mondom, akiknek nem egyértelmű: nem a gyerekektől sajnálom az adományt, csak a mástól kapott ingyenkosztból könnyű adni!”
 • 1. sousse 2011. december 05. 16:44
  „Szeged atyái is példát mutathatnának az adakozásról.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberi felhőszakadás Szegeden - galéria

Pillanatok alatt több milliméter eső esett Szegeden hétfő kora délután, s alig csitult estig. A hónapok óta tartó szárazságnak egy időre vége.
Tovább olvasom