Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Bokrétaünnep az Agóránál, névadó játék péntektől

Szeged - Öt hónapja kezdődött az építkezés, csütörtökön már bokrétaünnepét tartották a szegedi csodák palotájának. A névadó játék pénteken kezdődik.
Elérte a legmagasabb pontját az épület, ezért bokrétaünnepet tartottak csütörtökön az Agóra beruházás helyszínén, a Kálvária sugárút–Jósika utca–Londoni körút–Gogol utca által határolt területen.

Az IKV korábbi telephelyén 5 hónappal ezelőtt tették le a négyszintes, 6751 négyzetméter alapterületű épület alapkövét. Az ünnepségen Botka László polgármester azt mondta, minden remény megvan arra, hogy határidőre, vagyis szeptember 15-ére elkészüljön a beruházás. Mint arról már többször írtunk, ide költözik majd a Százszorszép Gyermekház, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által gondozott, az öthalmi úti volt szovjet laktanyában őrzött informatikatörténeti gyűjtemény, a Szegedi Tudományegyetem Informatórium nevű programja és a Szegedi Biológiai Központ (SZBK) látványlaboratóriuma.

Bokrétaünnep az Agóránál. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Az intézmény közel 1,7 milliárd forint uniós támogatásból és 566 millió forint önerőből épül. Célja, hogy a szegedi tudományos eredményeket közérthető, 21. századi formában juttassa el az itt élőkhöz és a turistákhoz. A Százszorszép Gyermekház által pedig a természettudományokat szeretné közelebb hozni a gyerekekhez.
Az építkezés a városrehabilitáció része is, hiszen az Agóra projekttel összefüggésben 1700 négyzetméternyi zöld parkot és 78 új parkolóhelyet alakítanak ki – hangsúlyozta a polgármester.

A Szegedi Tudományegyetem részéről Minkó Mihály, az SZBK képviseletében Ormos Pál, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságtól Alföldi István, a kivitelező KÉSZ Építő Zrt. nevében Kondorosi Péter, valamint a város nevében Botka László kötöttek egy-egy szalagot a bokrétát helyettesítő fenyőfára, amit daru emelt az épület tetejére, 15 méter magasba.

Az Agóra csak a pályázat neve, nem így nevezik majd az intézményt. Akárcsak a Móra Ferenc híd nevéről, és az új villamosok színéről, erről is a szegediek dönthetnek. Péntektől a Délmagyarországban/Délvilágban található ajánlószelvényen, és a delmagyar.hu-n keresztül is beküldhetik javaslataikat.

A játék első fordulója március 21-éig tart, akkor az Agóra Stratégiai Testület kiválasztja az öt legjobb nevet, amelyet újra megszavaztat. Amelyik javaslat a legtöbb szavazatot kapja, az nyer.

Olvasóink írták

 • 14. meska 2012. február 18. 23:16
  „Joy, szükség van a tudás területeinek széleskörű bővítésére. Csakhogy a legfontosabb tudásbővítő területet, az iskolák működését megint megcsonkították. Ez kb az a szint, amikor egyikünk interaktív tananyagot ajánl egy olyan másikunknak, akinek írásvetítő-fóliára sincs pénze...”
 • 13. Horthyszobor 2012. február 17. 08:10
  „A gazdasági hatása miatt nevezzük csak "Botka Kolonc" néven. Az ötlet pedig az igazi nevére " Horthy Miklos Szabadidő Kozpont". Nagy tartozása van a városnak fele!!!”
 • 12. geza 2012. február 17. 08:03
  „Erre az unió adott pénzt, csak erre lehetett fordítani. Azaz nem az iskoláktól vonták el és stb..
  Nem védem a beruházást, csak tisztán kell látni, azaz szegednek (ez kivételesen) nem került egy fillérjébe sem. Lehetett volna azt mondani, köszönjük nem kérjük.”
 • 11. joy 2012. február 17. 05:52
  „A hozzástólásokból is látszik, mennyire nagy szükség van a tudás ismereteinek széles körű terjesztésére!”
 • 10. mátka 2012. február 16. 22:21
  „bocs egy cikkel arrébb :) Mostantól még elérhetőbb kultúra...

  " Árkád Szeged :Szeptemberben Csodaverzum néven indul az az interaktív kiállítás, amely a fizika törvényszerűségeit mutatja majd be Önöknek - mindezt játékos formában. A Csodák Palotájához hasonló kiállítási darabok nagy része kipróbálható, s nálunk minden fizikán alapuló varázslatot ingyenesen "tapasztalhatnak meg.”
 • 9. mátka 2012. február 16. 22:17
  „PÉCS : Szombaton (január 21-én) megnyílik a Látogatóközpont - Labor, a Zsolnay Kulturális Negyed újabb büszkesége. A "csodák palotájának" is nevezett természettudományos kiállítás egy technikai interaktív játszóház, melynek célja az ide látogató gyerekben és felnőttben élő kíváncsiság felkeltése és kielégítése a természettudományi jelenségek megismerése és megértése iránt, mindezt szórakozva, játszva.GYŐR : Épül a GYŐRI`csodák palotája´ -A kívülről a Wankel-motor dugattyújára hasonlító 2737 m2 területű interaktív kiállítóteret 2011. január 10-én kezdték építeni Győrben a Széchenyi Egyetem mellett. A jövő tavaszra tervezett megnyitó után a győri science center látogatói 74 interaktív eszközt próbálhatnak majd ki, melyek mindegyike a járműiparral, a mozgás fizikájával kapcsolatos.... ANNYIRA egyedi lesz a szegedi,hogy a bpestivel már most 3 van belőle. Az unikális város fejlesztő elképzelések....”
 • 8. CsImre 2012. február 16. 22:09
  „Meglepődnék, ha nem Napfény központnak, vagy Tisza-háznak neveznék el. :)”
 • 7. Lixus_kzs 2012. február 16. 21:27
  „Lesz még 3-4 avatás amin Botka villoghat. Mint Demszky a metróval, csak közbe nem készült el...”
 • 6. TELSTAR 2012. február 16. 20:59
  „Persze, kedves fanyalgók, a Millennium úszóház mennyivel szebb és kifizetődőbb befektetés volt...”
 • 5. messzegedi 2012. február 16. 20:43
  „Azokról sem a szegediek döntöttek, hagyják már abba ezt a műdemokrácia játékot! Egyfelől szánalmas, másfelől bosszantó!”
 • 4. meska 2012. február 16. 20:29
  „Lám, az iskoláktól elvont 800 millió milyen szép, s hasznos helyre került....:(”
 • 3. eljensokaszeged 2012. február 16. 20:23
  „2. lukrecia 2012.02.16. 20:08

  az volt a cél.”
 • 2. lukrecia 2012. február 16. 20:08
  „iMPRODUKTIV LATVANYBERUHAZAS- Itt sem kaptok munkahelyet, de a penzt vinni fogja beruhazas.”
 • 1. mittaláltam 2012. február 16. 19:21
  „Az épület egy nagyon-nagyon-nagyonnagy képen :-)
  http://itbpanorama.blogspot.com/2012/02/bokretaunnep-szegedi-agoranal.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rákellenes világnap: felvonulást szervezett az ÁRKÁD

Szekeres Adrien és Gáspár Laci fellépésével Február 4-én az ÁRKÁD-ban ért véget az a felvonulás,… Tovább olvasom