Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 28°C Még több cikk.

Bokros Lajos vízválasztó lett az MDF-ben

Szeged - A közszolgálati rádión keresztül „beszélget" egymással az MDF Csongrád megyei és országos elnöke. Grezsa István szerint a Horn-kormány pénzügyminiszterét nem szabad jelölni a párt EP-listájának élére, mert ez az értékrend teljes feladását jelentené.
Dávid Ibolya erre azt mondta: válságot kezelni nem ideológiai alapon kell. Március 7-én eldől, melyikükkel ért egyet az országos választmány.

A Magyar Demokrata Fórumról az derült ki az elmúlt héten, hogy ebben a pártban nyilvánosan is ellent lehet mondani az elnökség javaslatának. A vita tárgya Bokros Lajos, akit a párt országos elnöksége az európai parlamenti lista élére jelölt. A hír – és különösen az a körülmény, hogy a jelenlegi EP-képviselő távollétében született ez a határozat – megdöbbentette a párt tagjait. Az országos sajtó Katona Kálmán országgyűlési képviselő mellett többnyire „magukat megnevezni nem kívánó" MDF-es politikusok neheztelő véleményét idézte. A Csongrád megyei elnök, a hódmezővásárhelyi rendszerváltó politikus, Grezsa István ezek után nyíltan kiállt, és elmondta a megyei választmány álláspontját, amely szerint nem fogadják el az EP-listára tett elnökségi javaslatot.

– Bokros Lajos jelölése a párt értékrendjének teljes feladásával egyenlő – ismételte el lapunknak is a legfőbb ellenérvet Grezsa István. – Azért sem értünk egyet a Horn-kormány egykori pénzügyminiszterének felkérésével, mert a jelenlegi EP-képviselőt, Olajos Pétert a párt egyik legsikeresebb politikusának tartjuk. Az Európai Parlamentben is becsülik, nem véletlen, hogy ő volt a felelőse a 2009-es költségvetés környezetvédelmi és közegészségügyi fejezetének.

Arról a kérdésről, hogy az MDF felvállalhat-e egy olyan baloldali kötődésű embert, akinek programjával amúgy egyetért, március 7-én dönt az országos választmány. A Csongrád megyei küldöttek mellett várhatóan mások is Bokros ellen szavaznak. Nyilván nekik üzent, de Grezsa érveire is válaszolt hétfőn reggel az MR1 Kossuth rádióban Dávid Ibolya országos elnök, aki szerint „nincs ideológiai alapú válságkezelés", nekik szakértelemre van szükségük. Bokros elképzeléseivel az MDF egyetért, a kisebb állam, a teljesítményre épülő ország már korábban is szerepelt a párt programjában, mondta Dávid Ibolya – és emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány állampárti politikusoknak is adott munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyőr csempészhette be a mobilt

Szeged - Egy fegyőrt gyanúsít a Szegedi Katonai Ügyészség azzal, hogy mobiltelefonokat csempészett… Tovább olvasom