Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Bölcsődei körkép

Bölcsődére a kistelepüléseken is szükség van. Akad olyan község, ahol saját erőből építik meg az intézményt, míg más helyen uniós támogatással oldják meg a legkisebbek napközbeni elhelyezését.
Több bölcsőde is nyílt az elmúlt időszakban a Szeged környéki településeken. Ehhez egyrészt egy uniós pályázat nyújtott lehetőséget, más településeken viszont önerőből kellett megvalósítani az építkezést.

Domaszéken két évvel ezelőtt nyílt meg a bölcsőde, amire nagy igény volt: sok fiatal pár költözik a faluba, s volt olyan év, amikor 50 kisbaba született. 12 gyermek befogadására építették az intézményt, amelynek kialakítására minisztériumi támogatással 30 millió forintot költött az önkormányzat úgy, hogy egy épületszárnyat toldott az óvodához. Pályáztak a bölcsőde további bővítésére is.

Üllésen is belevágtak a nagy fejlesztésbe. A néhány hete működő bölcsit HEFOP támogatással, 36 millió forintból alakították ki úgy, hogy az óvoda bővítésével helyet csináltak egy 14 gyermeket befogadó csoportnak, 2 új munkahelyet teremtve.

Algyőn – mivel a Szeged környéki kistelepülések apróságai nem vehetik igénybe a szegedi bölcsődéket – kistérségi összefogással, Deszkkel közösen építik meg az intézményt. A nagyközségben már elbontottak egy régi épületet az óvoda mellett, s folyik a közbeszerzési eljárás. A 20 fő befogadására alkalmas, 450 négyzetméteresre tervezett bölcsi várhatóan jövő tavasszal nyitja meg kapuit. 75 millió forintba kerül majd az épület kialakítása. A berendezés megvásárlására pályázaton próbálnak pénzt nyerni. Ebbe a bölcsődébe járhatnak majd a deszki gyerekek is, cserébe a deszki önkormányzat anyagilag besegít az intézmény fenntartásába.

Ásotthalmon tavaly szeptemberben nyitottak bölcsit, 10 millió forintból. Mivel pályázati támogatást nem nyertek, az önkormányzat saját költségvetéséből fizette a régi óvodaépület átalakítását. Jelenleg 12 főt fogad az intézmény, három alkalmazott foglalkozik a gyerekekkel. A nagy igény miatt az önkormányzat a bővítésre szeretne pályázat útján pénzt szerezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fölényesen nyerte a választást az MSZP–SZDSZ Szegeden

Botka László biztos többséggel a háta mögött folytathatja a kormányzást Szegeden. Az… Tovább olvasom