Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -1°C | 11°C Még több cikk.

Boldog véget ért Angyalék története

Szeged - Fennmaradhat a szegedi Angyal Gabrielláék 4,4 négyzetméterrel túlépített víkendháza Subasán. Megúszták 200 ezer forint bírsággal. Ezzel több mint hároméves harcuk ért véget.
Hatezren élnek a kiskertekben

Subasán, Baktón, Tompaszigeten, Gyálaréten, a Tápai, Bodomi és Észak-baktói kiskertekben Sándor János elmondása szerint mintegy hatezren élnek, közülük háromezer embernek itt van a bejelentett lakcíme. A Családok a Kiskertekért Egyesület elnöke elmondta, jelenleg nyolc olyan ügy van folyamatban, ahol 2-400 ezer forintos bírság ellenében megkapták – mint Angyal Gabrielláék – vagy hamarosan megkapják a tulajdonosok a fennmaradási engedélyt.
– Nagy kő esett le a szívünkről, amikor pár napja megkaptuk a jogerős határozatot arról, hogy fennmaradhat a víkendházunk Subasán – mondta Angyal Gabriella. Ezzel több mint hároméves jogi procedúra végére került pont.

Három éve ajánlott levélben kapta a szegedi család a halálos ítéletet, amely az évek alatt felépített subasai víkendházuk lebontásáról rendelkezett (Földig kell rombolniuk a hétvégi házukat, 2013. január 21.). Levegőt is alig kaptak, amikor kézbe vették a polgármesteri hivatal építési irodájának határozatát, hiszen a panelben élő családnak ez a ház az élete. Angyalék történetét végigkísérte a Délmagyarország, több cikket is írtunk róluk. Szerintük ha nem kerül nyilvánosságra az ügyük, lehet, hogy azóta már nem állna a házuk.

A pedagógus Gabriella és dán férje, Niels Otto Pedersen 2001-ben vásárolt egy telket Subasán. 2004-ben megkapták az építési engedélyt a víkendházra. Igaz, a telek 3 százalékát építhették be, de Subasán már akkor is sokan, köztük a szomszédjaik is, nagyobb házat építettek, mint ami megengedett, vagy illegálisan bővítették a régit. Pedersenéknek azt mondta egy építési szakember, amikor 2006-ban elkezdték építeni a házukat, hogy legrosszabb esetben pénzbüntetést kapnak, ha pár négyzetméterrel nagyobb épületet emelnek. Nagyobbat emeltek. A ház hasznos alapterületét tekintve 4,4 négyzetméterrel.
 
Niels Otto Pedersen, Angyal Gabriella és Sándor János. Fotó: Schmidt Andrea
Niels Otto Pedersen, Angyal Gabriella és Sándor János. Fotó: Schmidt Andrea

A túllépés az építési iroda egyik helyszíni szemléje során derült ki. – Elismertük a túlépítést, de rendkívül szigorúnak és igazságtalannak tartottuk a büntetést. Kértük, keressünk olyan megoldást, amivel fennmaradhat a 34 négyzetméteres házunk, amit saját kezűleg építettünk fel több mint öt év alatt – mondta Angyal Gabriella. A család fellebbezett a döntés ellen, új eljárás indult, majd többször kért határidő-hosszabbítást – így húzta az időt. Mert időközben megalakult hatszáz taggal és Sándor János mérnök vezetésével a Családok a Kiskertekért Egyesület, amely kezdeményezte az önkormányzatnál, hogy 3-ról 5 százalékra emeljék a beépíthetőséget a szegedi kiskertekben. És az 5 százalékba már bőven belefértek Gabrielláék.

– A hároméves harcunk során elértük, hogy tavaly július óta 3 helyett 5 százalékos a beépíthetőség, 3,5 méter helyett 4,5 méteres homlokzatmagassággal lehet építeni a kiskertekben, és kivonták a mezőgazdasági művelés alól a kiskerteket – sorolta a közhasznú feladatokat ellátó egyesület elnöke, megjegyezve, már nekik is fel lehet ajánlani az adó 1 százalékát. További harcuk folytatásához szükségük lenne támogatásra, ugyanis 10 százalékra szeretnék emelni a beépíthetőséget. Ehhez azonban már az országos jogszabályokon kell változtatni.

Bár Angyal Gabrielláék megkapták a subasai házukra a fennmaradási engedélyt, ami egyben használatbavételi engedély is, 200 ezer forint bírságot kell megfizetniük április végéig.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Operettbe illő a gyevi pacsirták története

Operettbe illő a gyevi pacsirták története
A 15 éves születésnapját ünneplő algyői Parlando Énekegyüttes oszlopos tagjaival a siker titkát fejtegettük. Tovább olvasom