Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Boldogító igenek és gazdasági lejtmenet

Csongrád megye - Az aktív korúak kevesebb mint fele dolgozik Csongrád megyében. Egy átlagos munkavállaló nettó 118 ezer forintot visz haza havonta – 2,5 százalékkal többet, mint egy éve. A KSH negyedéves adataiból látható: ötödével kevesebb a beruházás megyénkben, mint 2011 elején. De több a házasság.
Mindössze 77 lakásépítési engedélyt adtak ki az építésügyi hatóságok az év első három hónapjában – derül ki a KSH friss jelentéséből. Az adatokat elemezve borús képet festhetünk Csongrád megye gazdasági helyzetéről. A fent említett mutató például 14 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest – pedig az építőipar már 2011-ben is komoly válságban volt. Mint Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Ferroép Zrt. vezérigazgatója egy építésügyi konferencián nemrég elmondta: 2006 volt az ágazat utolsó jó éve. 2011 elejéhez képest pedig további 28 százalékkal csökkent a megyei építőipar teljesítménye.

A városokon kívül 70 százalékkal kevesebb lakás épült 2012 első negyedévében, mint 2011 hasonló időszakában. Az összképet az teszi szebbé, hogy a használatba vett lakások száma Csongrád megyében – az országos tendenciával ellentétben – jelentősen, 27 százalékkal emelkedett: január és március között 140 lakást vettek használatba.


Húzóágazatok

Alig 17,9 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg 2012 első három hónapjában a KSH által megfigyelt megyei szervezetek – ötödével kevesebbet, mint egy éve. Az iparon belül eddig meghatározó energiaszektor beruházásainak értéke alig érte el az előző évi egynegyedét, ugyanakkor a feldolgozóiparban jelentősen többet költöttek. A 2,6 milliárd forintból fejlesztő szállítás, raktározás immár a megye húzóágazata, megelőzve a 2,2 milliárd forintot elköltő mezőgazdaságot. A megyei székhelyű ipar értékesítésének nettó árbevétele 2012 első negyedévében meghaladta a 201 milliárd forintot – ez 9 százalékos csökkenést jelent.  

De egyre kevesebben laknak ezekben az épületekben: a mintegy 420 ezres megye lélekszáma 786-tal lett kevesebb – 844 születésre 1630 halálozás jutott 3 hónap alatt. Megírtuk: a születések számában évtizedes tendencia a masszív visszaesés – Csongrád megyében is a hetvenes évek közepén még közel 8000 új jövevénynek örültek, tavaly már csak 3350-nek. Az okok elemzésében a szakértők első helyeken említik a megélhetési gondokat és a munkahely féltése miatt túl későre halasztott gyermekvállalást. Jelentősen, 9 százalékkal nőtt ugyanakkor a házasodási kedv: 165 pár állt anyakönyvvezető elé Csongrád megyében.

– Május végén vesztettem el a munkahelyem, 31 évesen újra eltartott lettem. Azt hittem, vége a világnak, kellett egy hónap, hogy feldolgozzam. Kicsit még iszogattam is. Sok helyre pályáztam, de nem könnyű megemészteni, hogy a korábbi béremnél tízezrekkel kevesebbet kínálnak mindenhol – vallotta be Ferenc, aki kérte, ne írjuk le a teljes nevét. Elárulta: nettó százezer forint körüli ajánlatai vannak. A statisztikai hivatal kimutatása szerint ez alig marad el a nettó átlagbértől: családi kedvezmény nélkül számítva 118 ezer forintot visz haza egy átlagos munkavállaló Csongrád megyében – úgy, hogy 2,5 százalékkal nőtt a fizetése egy év alatt.

Ferenc mintegy 18 ezer sorstársát tartják nyilván – a munkanélküliségi ráta 10,5 százalékra emelkedett. A megye aktív korú lakosságának kevesebb mint fele (48,2 százaléka) dolgozik – a 157 ezer foglalkoztatott nagy része, 90 ezer ember legalább 5 fős vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és nonprofit szervezeteknél. Beszámoltunk róla: a foglalkoztatási adatokon javított, hogy márciusban elindultak a megyében a közmunkaprogramok. A megye munkaerő-piaci pozíciója továbbra is a legkedvezőbb a régióban.

Olvasóink írták

 • 10. balihoho 2012. június 25. 06:47
  „A közmunka program, a statisztikát javítja, de az életszínvonalat csökkenti, mivel csak néhány hónapig biztosítja a minimális megélhetési szint költségét. Azaz, a közfoglalkoztatás, nem azonos, a klasszikus értelembe vett munkahellyel, amely abban tér el a közmunkától, hogy ugyanaz a munkahely, szerencsés esetben, akár éveken keresztül, folyamatosan biztosítja az egyén megélhetését. A közmunka, ezt a biztonságot, és a végzett munka érték érzetét, nem adja meg!”
 • 9. macs 2012. június 24. 13:52
  „6. X_Y,
  http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/megy/114/cson114.pdf
  19. oldalon részletes megyei adatok linkben a 9. fülön a 2011. éves adatok gazdasági áganként megnézhető hol mennyi a bruttó és nettó kereset.”
 • 8. macs 2012. június 24. 12:39
  „7. Tope2006,
  alig látsz embert az utcán, igazad van! Közel 40 fokban az emberek csak akkor mennek az utcára, ha nagyon muszáj. :-)”
 • 7. Tope2006 2012. június 24. 11:41
  „Megint csak gratula annak aki ezt a hazug riportot beveszi!!! Ezt botka és mózes diktálta. Semmilyen munka nincs, 10-fős társaságunkban 6-7 embernek nincs munkahelye a korosztály pedig 30-40 között van. Szégyen. Akik még maradtak már költöznek a városból, a lakosság több mint fele a nyugdíjas meg a külföldi megspékelve a magyar iratokat megszerző külföldi. Hajrá városvezetés kell ide agóra, árkád meg díszszobrok. Ezek miatt tart ilyen mélyen a város mi akik maradtunk még szégyelljük, hogy ez a mi szülő városunk. Botka és társai a külföldinek ad lakást, szocpolt, gyest ... stb. segélyt, a magyar főleg ha szegedi pusztuljon vagy menjen el. Gusztustalan az egész bagázs és legfőképpen az amit a várossal műveltek. Kit akarnak hülyíteni. Elég bemenni a városba pl. péntek 17-óra körül és szépen kirajzolódik, hogy a régi nyüzsgő város kihalt. A héten a Kálvária sugárút, Tisza Lajos krt., Mikszáth Kálmán utcán összesen jó ha 30-40 embert láttunk úgy gondoljuk ezek a számok magukért beszélnek. Ne azzal kérkedjenek, hogy a régióhoz viszonyítva, hanem azzal a szégyennel, hogy megyeszékhelyről van szó, és nem egy 100-fős faluról.”
 • 6. X_Y 2012. június 24. 06:49
  „Ez a 118 ezer tuti nem valós adat, az alig 400 EUR. Ennyit a hanyatló nyugaton az keres aki valami kisegítő munkát végez napi 3-4 órában heti 3 nap...És hát Magyarország Tündérmese meg minden....:)”
 • 5. Power 2012. június 23. 15:40
  „"A megye munkaerő-piaci pozíciója továbbra is a legkedvezőbb a régióban."
  Miért kell nekünk mindig a legrosszabb régiókhoz viszonyítanunk?”
 • 4. Együgyű 2012. június 23. 13:39
  „,,Boldogító igenek és gazdasági lejtmenet"
  Tehát az átlag felettiek nem is számítanak? Viszont az nagyon örvendetes, hogy egy átlagos munkavállaló nettó 118 ezer forintot visz haza havonta - 2,5 százalékkal többet, mint egy éve. Az viszont már nem üdvözítő, hogy az írás az átlag alattiakat meg sem említi. Azonban a Nemzeti Kormányunk siker sikerre halmoz a halálozás területén! Reményt ad az alagút végére az is, hogy a jogos III. rokkant csoportosok után az jogos I-II. rokkant csoportosokra is leszámoló csapást mért és mér. Sajna azonban ha a fentiek eddig még nem vitték semmire és bárki ezekbe a kasztokba magától bekerül. A megtakarítás és az ország büdzséjének rendben tartása ez által viszont biztosítva lesz!
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!!!
  Aki nem érti, azt sajnálom! Félremagyarázni az írásomat szabad, mint mindent a kormány tagjainak és vakon követőiknek!
  OFF.”
 • 3. futes_szeged 2012. június 23. 13:04
  „az árlagkereset közlése nagyon hamis! A minibálbéresek annyi nettó bért sem visznek haza,hogy a havi rezsi költséget ki lehessen fizetni!!!! Azt kellene kimutatni mennyi ilyen szerencsétlen család van! A statisztika mindíg hamis képet fest:A magas keresetűeket nem szabadna beleszámolni,azokat külön kellene kategóriába kellene sorolni,akkor nem lenne olyan szép,gondolom azért számolják együtt,mert igy sokkal szebb!Itt ragadom meg az alkalmat,megkérdezem: miért nem közli egyetlen napilap sem a Luxemburg-i biróság azon döntését,hogy a bankok egyoldalú szerződésmódositása semmis.A képviselők többsége ügyvéd,ezzel is kéne foglalkozniuk,nem az árfolyamgáttal.Segiteni kéne a kereseteket megirni,hogy birósághoz fordulhassanak a "devizásol"természetesen ingyen.Még mindig a bankok oldalán állnak,hogy M I É R T mindenki döntse el maga!!!!!!!!”
 • 2. quky 2012. június 23. 12:36
  „Armando81
  én se tudom ki visz haza 118e :(
  De felvilágosítottak 100 ember haza visz 80e meg 4-5 Önkormányzati fejes (Botka meg 3-4 Fidszes) 1 000 000ft átlagban már mind a 104-en 118e vittünk haza :( Ez a szomorú”
 • 1. Armando81 2012. június 23. 10:48
  „"családi kedvezmény nélkül számítva 118 ezer forintot visz haza egy átlagos munkavállaló Csongrád megyében"

  Jó lenne! Diplomával, diplomához kötött munkakörben, családi kedvezménnyel együtt is csak 109 ezer az a 118! Úgy látszik átlag alatti vagyok...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újszentiván: templomavatás és rétessütés

Ifjúsági szálláshelyet és templomot is avatnak a hétvégi újszentiváni falunapokon, ahol vasárnap a rétesé a főszerep. Tovább olvasom