Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Boldogkői: Hatástalanok az alternatív rákterápiák

Szeged - Ezúttal az alternatív rákterápiákat támadja tudományos alapon Boldogkői Zsolt. A szegedi professzor szerint ez az átverések leggonoszabbika: a félelmet megvámolva szedik el halálos betegségben szenvedők pénzét. A gyógygombakészítményeiről ismert Varga Gábor szerint viszont a professzor munkássága a népbutítás.
„Az alternatív gyógyítás legvisszataszítóbb változatai a végső kétségbeesésből szednek vámot. E biznisz kuruzslói és kufárjai a halálos beteget és annak hozzátartozóit fosztják ki hatástalan szereik és kezeléseik szégyentelen számláival." Így kezdi legújabb szakmai publikációját Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének vezető professzora. Az alternatív rákterápiákat vette ezúttal górcső alá, és ahogyan korábban más alternatív gyógymódokat, ezeket is kendőzetlenül bírálja. Gyógygombáktól a lúgosításon és gyógyteákon át a deutériumcsökkentett vízig mindenről ugyanaz a véleménye: hatástalan terápiák.

– Ezeket a módszereket rendszerint csak kiegészítő kezelésként alkalmazzák, de előfordul, hogy a hagyományos gyógyítás helyett ajánlják ezeket, és ez a nagyon gusztustalan dolog – fogalmazott a szegedi professzor. – A félelmet vámolják meg, kihasználva, hogy nincs ember, aki ne tenne meg mindent, hogy akár ő, akár a szerette meggyógyuljon.

Kemoterápiára készülve a szegedi klinikán. Boldogkői Zsolt csak a megfelelő tudományos kísérletekkel alátámasztott rákgyógyszerekben és -terápiában hisz. Illusztráció: Karnok Csaba
Kemoterápiára készülve a szegedi klinikán. Boldogkői Zsolt csak a megfelelő tudományos kísérletekkel alátámasztott rákgyógyszerekben és -terápiában hisz. Illusztráció: Karnok Csaba

Boldogkői Zsolt szerint az alternatív gyógyászati ipar azért tudott ilyen stabilan megtelepedni, mert a tudományos rákgyógyítás sajnos még nem nagy sikertörténet. Habár az ötéves túlélés jelentősen növekedett, s néhány ráktípust jó eséllyel gyógyítanak, a rák még sokszor győzedelmeskedik. – Az alternatív terápiáknak viszont már az alapjuk is hibás. Ettől persze még működhetnének, de a tudomány sokukat megvizsgálta és hatástalanoknak találta. A meg nem vizsgált szerek és kezelések pedig nem igazoltak, csak bemondásos alapon működnek, valójában valószínűleg nem.

A gyógygombákról a professzor – aki egyébként éppen a gyógynövényekkel kapcsolatban engedi meg, hogy bizonyos esetben valóban hatásosak lehetnek – úgy fogalmazott: a készítmények hatásossága még akkor sem garantált, ha maga a gomba valóban gyógyhatással rendelkezne, hiszen többek között a dózisfüggést és az esetleges toxicitást is tesztelni kellene. Azt az állítást pedig nem tudja elfogadni, hogy számos klinikai vizsgálat támasztja alá a gyógygombakészítmények hatékonyságát, mivel szerinte ez nem felel meg a valóságnak. Hozzátette: nem véletlenül büntetett meg néhány céget a Gazdasági Versenyhivatal sem.

Varga Gábor: ha igazat mondok, fizetnem kell

– A Gazdasági Versenyhivatal azért büntetett, mert azt állítottam, a termékeimnek gyógyhatása van. Vagyis ha igazat mondok, fizetnem kell, csak mert nem gyógyszerről beszélek – fogalmazott Varga Gábor, aki lapunknak azt is elmondta, terápiája kétségbevonhatatlan. – Aki a gyógygombát támadja, még felületesen sem tájékozódott a témában. Ez olyan, mintha azt állítaná, hogy a kamillának nincs gyulladáscsökkentő hatása. Marhaság, hogy nincs alapja a népi gyógyászatnak. Az még a klinikai kutatásoknál is előrébb jár. De most nekem tényleg olyan ellen kellene beszélnem, aki hülyeségeket mond? Ez olyan, mint egy kabaré – háborgott. Varga Gábor hozzátette: szerinte éppen Boldogkői professzor munkássága a népbutítás. – A sugárterápia sokkal többe kerül, mint a gyógygombakivonatok. És míg az az életminőséget rontja, a készítmény javítja. El lehet dönteni, melyik a hasznos és melyik a kártékony rákterápia.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még emelkedik az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén

Néhány száz hektárral, 48 650 hektárra emelkedett a belvízzel elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén – tájékoztatott Kozák Péter védelemvezető szombaton. Tovább olvasom