Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Bolhapiac a garázsban: Németországból hozta az ötletet Christine

Szeged - Hatodik garázsvásárát tartotta alsóvárosi házuk udvarán és garázsában Tormás Christine. Párjával sokáig Németországban éltek, ahol hatalmas divatja van ennek a különös bolhapiacnak. A magyarok a nő elmondása szerint nem szívesen mernek belépni másnak a birodalmába, mégis egyre több az érdeklődő.
Öt éve költözött Szegedre német–lengyel származású párjával és két gyerekével a vajdasági származású, de Németországban született Tormás Christine.

– Németországban régóta divat a garázsvásár, vagy ahogy ott mondják, bolhapiac. Mikor Szegedre jöttünk, hiányoltam ezt az élményt, s mivel rengeteg felesleges cuccunk volt, az alsóvárosi házunk udvarán tavaly megrendeztem az első garázsvásárunkat. Azóta már a hatodiknál járunk, és szerencsére érdekli az embereket. A vásár azonban komoly előkészületekkel jár, néhány nappal előtte már el kell kezdeni kivinni a garázsba az eladásra szánt holmikat – mondta Christine.

Bolhapiac a garázsban: Németországból hozta az ötletet Christine. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Nincs kötelezettség évi 600 ezer forintig

A garázsvásár egy előre megadott időpontban, eseti jelleggel működő bolhapiac. Az így értékesített ingóságok után a magánszemélynek személyi jövedelemadót kell fizetnie, ha az ebből származó bevételének éves összege a 600 ezer forintot meghaladja. Ebben az esetben az értékesítést a magánszemély adószámmal, egyéni vállalkozóként is folytathatja, tevékenysége megkezdésekor alanyi áfamentességet választhat, ha várható bevétele nem haladja meg az évi 6 millió forintot. Vállalkozóként nyugtaadási kötelezettsége van – mondta Aszalós Andrea, a NAV sajtóreferense. A 600 ezres határ fölötti bevétel azonban ritkaság.

Az alsóvárosi család szombati garázsvásárán az eső ellenére akadt érdeklődő vevő, ám Christine elmondása szerint a magyarok a németeknél sokkal tartózkodóbbak, nem szeretnek belépni egy másik ember privát szférájába, még akkor sem, ha csak egy udvarra kell bemenni.

– Németországban olyan vásárok is vannak, amikor a ház egész berendezését eladásra szánja a tulajdonos, ilyenkor az emberek a házba is nyugodt szívvel lépnek be. Azért szerencsére itt sem mindenki tartózkodó, van, aki csak azért jött be, hogy megkérdezze, mi is a módja egy ilyen garázsvásártartásnak – magyarázta Christine. Udvaruk bejáratánál egy Forma–1-es autó formájú ágy köszöntötte az érdeklődőket, a garázsban bornyitótól a két méter magas plüss jávorszarvason és a kávéfőzőn keresztül egy igazi rókából készült táskáig mindent megtalált az ember. A legdrágább darab egy full extrás babakocsi volt, ami Christine elmondása szerint újonnan 400 ezer forintba kerül, de nála ezen a szombaton már 150 ezer forintért is megvásárolható volt.

Bolhapiac a garázsban: Németországból hozta az ötletet Christine. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– A szép üvegtárgyak a legmenőbbek, és fontos, hogy ne csak egyféle dologgal legyen tele a garázs. Műszaki cikkeknek feltétlenül kell lenniük, az is érdekli az embereket. Ilyen vásárokon saját készítésű dekorációkat is árulunk, de a legtöbb holmi használt. Fontos, hogy minden jó állapotban legyen, szemetet nem szabad kirakni. Nincsen árcédula, alkudni kötelező.
Ezt is szeretik az emberek – mesélt a garázsvásár tartásának szabályairól Christine. – A második vásárnál ezer szórólapot készítettem, az volt a legsikeresebb: parkoló kocsik szélvédőjére tettem, kiszögeztem iskolákban, óvodákban, akkor jöttek a legtöbben. Szeretem a garázsvásár hangulatát, szívem szerint akár minden héten tartanék egyet, de hát nem ez a fő foglalkozásom – mondta az alakformáló stúdióját vezető Christine, aki egy garázsvásárt azért még mindenképpen tervez tartani ebben az évben alsóvárosi házukban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

350 határsértő rendőrkézen

A szegedi és nagylaki határrendészek három nap alatt összesen 341 illegális migránssal szemben intézkedtek. Tovább olvasom