Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Bolond motorosok ébresztették Szegedet

Szeged - Több száz méteres konvojban vonultak a szegedi motorosok vasárnap a szezonnyitó jelmezes rendezvényen. Láthattunk motorra pattant testőrt, vasutast vagy éppen bolondot is.
Szezonnyitó beöltözős-jelmezes felvonulást tartottak vasárnap az FMP Motorosok: közel 600-an vágtak neki a vasárnapi ebédtől megpilledt Szeged ébresztésének. A motorosok csirkének, boszorkánynak, vagy egyszerűen csak bolondnak öltöztek, de akadt olyan „versenyző" is, aki a baleseteknél használt tesztbábúvá változott.

– Nagyon hosszú volt a tél, április elsejére terveztük a szezonnyitó beöltözős gurulást – mondta Zvolenszki János, az FMP Motorosok egyik alapítója. Miközben megtelt az Izabella híd melletti egykori kamionparkoló, a motorosokat segítő rendőrök is befutottak. – Ilyen jelmezt hol lehet szerezni? – kérdezték többen az egyenruhásoktól, majd a vidám alkalmat kihasználva fotózkodtak a rend egyébként szigorú őreivel.

Bolond motorosok ébresztették Szegedet. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)

A kipufogóktól hangos és néhol lila füsttől ködös indulást zajos vonulás követte: a közel 700 méteres motoros kígyó dübörögve gurult keresztül a Kálvária sugárúton, majd a Tisza Lajos körutat érintve az Oskola utcán át a Bertalan, majd a Belvárosi hídon át értek el a Széchenyi térre. A felvonulás a vasárnap dolgozókat is előcsalogatta, akik az ajtókból figyelték a különös csapatot.

– Először angyalka akartam lenni, majd arra gondoltam, a boszorkány jobb lesz – mondta a 250-es Suzuki choppert vezető Kuklisné Ági. A motorosnő két cirokseprűt is kötött kétkerekűjére, bukósisakjára rögzítette a parókát és a boszisapkát is. – Seprűn fogok utazni – mondta nevetve. – Én bolondnak, ő pedig csontváznak öltözött – magyarázta Maróti Tamás, aki barátnőjével indult a „flúgos futamon". Bene Kinga elárulta, a hűvös idő miatt alaposan felöltöztek, a jelmez került legfölülre.

Bolond motorosok ébresztették Szegedet. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)

Láthattunk MÁV-os dolgozót, katonatisztet, sőt testőr is. Akadt, aki a motorját is feldíszítette, egy 900-as Suzuki RF a szezonnyitó alkalomra Micimackóvá változott. – MZ az eleje és kispolski a hátulja – mutatta egyedi építésű háromkerekű motorkerékpárját Ujvári József. A különleges járművet hónapokig építették, nincs még egy ilyen csodagép az országban.

A több órás vasárnapi felvonulás baleset nélkül végződött.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. Limo88 2013. április 12. 13:47
  „Szeke! Iszonyatosan csőlátású <moderálva> ember vagy. Javaslom járj utána azoknak a dolgoknak amiket írtál...”
 • 56. szeke 2013. április 12. 12:34
  „És a bömbölő motorok nem zavarnak kevésbé, attól, hogy vannak bömbölő autók is. Aki krosszmotorral közlekedik a városban, <moderálva>.”
 • 55. szeke 2013. április 12. 12:28
  „Egy kívülálló szemszögéből a következő volt tapasztalható: egy rakás ember az egyik legkörnyezetszennyezőbb módját választotta a tavasz köszöntésének. Kedves motorosok, ha a tavaszt akarjátok köszönteni, akkor inkább adjátok el a füstöt, mocskot okádó motorjaitokat! Mindenki jobban járna. De a legnagyobb baj, hogy van néhány <moderálva> köztetek, aki azt élvezi, hogy ha bömböl a rohadt motor a <moderálva>e alatt. Én ezektől a trolloktól szeretném kérni, hogy a garázsban, csukott ajtó mellett, föltámasztva hallgassák inkább a motorjaik hangját, mert ez nagyon sok embert irritál.”
 • 54. partsap 2013. április 09. 19:00
  „Tutu!

  Egyértelműen összefoglaltad a lényeget, azt hiszem innentől kezdve már csak a vizet gereblyézzük.”
 • 53. Krampampuli 2013. április 09. 14:23
  „51. segedi 2013.04.09. 09:16
  ...De azt azért feltenném a kérdést: láttatok már 600 ccm feletti motort zavaró motorost 50 km/h alatt közlekedni a városban? Én még nem igen.

  - ennek értelme sincs. De ha arra akarsz kilyukadni, hogy minden motoros csak száguld na ez nagyon nem igaz! Mindig a túlzással van a baj. vannak száguldozók és vannak egyáltalán nem. De a fenti kijelentés egyszerűen túlzó és nem igaz!”
 • 52. Tutu! 2013. április 09. 13:13
  „No akkor még egyszer hozzászólnék. Hatalmas motor-ellenző voltam. Mert hát igen, van amelyik baromi hangos. És sokan meghalnak motorosbalesetben. Mert el van könyvelve a közlekedés egy extrémebb formájának, és aki nagy motort vesz az száguldozni akar - megjegyzem ebben is van igazság - de válasszuk külön a dolgokat. Tény, hogy egy nagy motor, egy fülsükekítő hang feltűnőbb, mint egy "átlagos" autó. De tapasztalom, és vallom, hogy igenis pont annyi <moderálva> ember ül motorra, aki nem a kellő helyen száguldozik - mondjuk versenypályán - és nem veszi figyelembe azt, hogy mások számára talán idegesítő ha bömbölteti a motorját. De ezt baromira ugyanúgy el lehet mondani az autósokról! Hány meg hány "keménylegény" szokott ralizni esténként a városban, és ugyanúgy megbuherálják a motort, vagy a kipufogót, ha nem jobban, mint a motorosok. Csak valahogy efölött jobban átsiklunk, mert a motorozás mindig is a közlekedési formák mostohagyereke volt, és az is marad, ki tudja miért, lehet rajta filozofálni, de tény. És mivel ennyire kirekesztett a legtöbb ember szemében a motorostársadalom, így ha ők felvonulnak, az akkora "bűn", hogy egy melegfelvonulás, vagy egy bármilyen gyülekezés eltörpül mellette. A motor a legtöbbeknek a vadságot, a különcséget, a gyorsaságot szimbolizálja. Teljesen mindegy, hogy ennek köze sincs a valósághoz, aki nem próbáltam, nem érezte milyen motorozni, aki nincs köztük, nem tapasztalja, hogy legtöbbjük mennyire értelmes, értékes ember, aki igenis betartja a szabályokat és nem használja ralipályának az utakat, az csak annyit gondol, amennyit a közhelyes, motorosokról kialakított sztereotípiák gondolni engedtetnek vele. Felesleges is ezen vitatkozni. Higgyétek el, aki ennyit pörög ezen a 10 perces kis felvonuláson, hogy hangosak, meg barmok, meg egyébként is dögöljenek meg, az máson is pontosan ennyit pörög, mert lételeme a kritizálás. Szóval annyira felesleges ezen vitázni.”
 • 51. segedi 2013. április 09. 09:16
  „Oké, sok mindenben igazatok van, kicsit elkapott a lendület. Elolvastam a válaszokat. Azért van a fórum, hogy beszélgessünk a témáról. De azt azért feltenném a kérdést: láttatok már 600 ccm feletti motort zavaró motorost 50 km/h alatt közlekedni a városban? Én még nem igen. A gyorshajtás az gyorshajtás. Nincs ezen mit vitatkozni. Ez a fő gond. És a zajártalom. Egy "nagymotor" übereli az egész kocsisor hangját. Főleg, hogy sokan meg is bütykölik a kipufogót, vagy mit tudom én mit, hogy még állatabb legyen a hangja. Ez is tény. Ez sem mellékes. Bár belátom, néha a kis 80 ccm-es szöcskéknek is tudnak eszeveszett zajt csinálni.... U.i. A kocsim 5 litert fogyaszt. A motorozás kikapcsolódás, szórakozás elsősorban. Nincs ezzel semmi gond, ha nem más rovására csinálod. Autóval viszed a melódhoz szükséges cuccokat, és a nagymamát a kórházba kezelésre, ilyesmi. De a tévédet sem tudod motorral elvinni a szerelőhöz. Ez a különbség alapjában éve a két közlekedési eszköz között.”
 • 50. Mentor 2013. április 08. 22:57
  „Van autóm és van motorom is. Mindegyiket arra használom amire kell. A motort leginkább kikapcsolódásra, túrázásra. Egy évben két, három alkalommal van hasonló motoros felvonulás, mindegyik más céllal. A mostani április.1-re volt tervezve, bolondok napjára, vicces célzattal, és, h jelezzük az autós kollégák felé, h elkezdődik a motoros szezon, vigyázzunk Egymásra! A rossz idő miatt lett elhalasztva egy héttel. Legutóbb Kenéz Imre motoros rendőrre emlékeztünk egy felvonulás keretein belül, akit elgázolt a Hummeres... Nekünk a motorozás a hobbink, másnak más. Szerintem elég nagy ez a város, h elférjünk mindannyian, mocskolódás nélkül. Bár ahogy olvasom a kommenteket, egy némelyik emberke olyan buta, h beleharapott a villamosba mert azt hitte, h törökméz!”
 • 49. intercooler 2013. április 08. 19:50
  „"Csak egy motoros tudja, hogy miért dugják ki a kutyák a fejüket a letekert kocsiablakon."
  Ezeknek az usereknek nincs mit "magyarázni", sosem értik meg:-)))”
 • 48. Jackhammer 2013. április 08. 18:28
  „45. segedi 2013.04.08. 15:26

  Hallod te ritka egy kissebségis, begyöpesedet ember lehetsz...Neked nyilván nincs sok hobbid max a távolbanézés.”
 • 47. Krampampuli 2013. április 08. 16:18
  „Szuper kezdeményezés! Sajnálom, hogy nem tudtam róla beöltöztem volna én is. Remélem hagyomány lesz belőle!”
 • 46. delmadarka 2013. április 08. 15:42
  „45. nem tudom hol laksz, de mióta kitiltották a városból a kamionokat én nem sokat láttam, szinte hiányoznak, kérlek áruld el melyik környéken vagy, mert odaköltöznék, mert már hiányoznak. Arra gondoltál, hogy a motorosok többsége azért pattan rá, mert harmadát fogyasztja a te 15 éves verdádnak 435 Ft a benzin barátom. Egy év alatt összejönne egy motor, ha kibírnád, hogy nem autózol, itt nem a pénzekről van szó, hanem ki mivel szeret közlekedni, mit tartanak ésszerűnek. Amúgy a nyári 40 fokban isteni a kocsiba ugye??”
 • 45. segedi 2013. április 08. 15:26
  „Mége gy kispolgári hozzászólás: ezek tényleg jól tele vannak pénzzel. Mert csak így lehet le-föl-le-föl-le-föl mondjuk a Rókusi körúton boirzolni a hozzám hasonló kispolgárok idegeit. Egykeréken a majom, ez még oké, de SENKIT NEM ZAVAR, HOGY 80-100-ZAL SZÁGULDOZNAK!!! Láttál már rendőrt leinteni motorost Szegeden? Szép dolog a motorozás, de miért nem túrázik? Tudod mé´ nem? Mert vágyik rá, hogy megcsodáljuk, szenved a magamutogatási kényszertől. A legtöbbjük csoda, hogy nem szerel magára villogó fénysorokat és önmagára mutató nyilakat, hogy nézzétek, én vagyok az isten, 900 ccm van alattam vazze!!!! Ki a fene írigykedik rájuk, mert, hogy ezzel szoktak visszavágni. Én a 15éves kocsimban jól érzem magam - tudod, kispolgár vagyok. Ezzel tudom vinni a családot, meg a vinni valót, meg a hoznivalót. Mert az autót erre használjuk. Még senkit nem láttam, aki mondjuk az említett autójával le-föl-le-föl-le-föl zavarná a gépet oda vissza, mint a motorosok. Még akkor sem, ha Subaru-ja van. (Oké, biztos van ilyen is, de elvétve) Mert az autó közlekedési eszköz, hasznos, nem arra való, hogy le-föl csesszük el a benzint. Köztünk, autósok között is van sok barom, de ez a fajta körbe-körbe baromkodás a városban a motorosok sajátja.
  Ja, és még egy, tudod milyen kellemes, amikor 50 fokban, hétvégi KAMIONSTOP idején felvonulnak a KAMIONOK a körutakon hétvégén? Nem volt normális aki kitalálta és még rendőrök vezetik őket! És még nyomja a kürtöt is!!! Nesze neked forró nyári vasárnap! Aki kiváncsi a kamionokra (melyekből átlagos hétköznapokon is jó sok elmegy az ablakunk alatt) az zúzzon ki a szikire, vagy ahol tartják és ott élvezkedjen, de a városban!”
 • 44. Jackhammer 2013. április 08. 14:28
  „Na mi van ti irigy <moderálva>? Sárgultok, mint a disznó, jó ezt nézni:) Ha sok az irigy az csak jót jelenthet nem?:)”
 • 43. Ged55 2013. április 08. 09:14
  „23. Zoan1 2013.04.07. 20:06

  Te Zoan! Amit ide belinkeltél videót megnézted te egyáltalán?????? 90%-ban nem a motoros volt a hibás, hanem a szabálytalan autós (a maradék 10% meg <moderálva>) Ha lenne egy <moderálva> is a közlekedéshez észre vetted volna, de tuti, hogy egy <moderálva> vagy, aki 35-tel hajt a belső sávban, és rányitja az ajtót a motorosra amikor előreballag a lámpánál! A motoros baleseteket pedig 10-ből 9szer a figyelmetlen autós idézi elő, mert <moderálva> a külvilágra, a tükörre meg azt iszik dekorációs elem! Grrrr....”
 • 42. Horton 2013. április 08. 08:05
  „Kár, hogy nem tudtuk megnézni....:-(
  Kedves " partsap " !
  Te voltál az egyetlen értelmes hozzászóló, valamint a két " Imre " nevű hozzászóló .....gratulálok nektek!
  Ti legalább tisztelitek egymás véleményét.”
 • 41. fazer 2013. április 08. 07:45
  „38. CsImre
  Akkor bocsesz!
  Csak hangos itt a kórus.”
 • 40. Tutu! 2013. április 08. 00:58
  „Sajnos a motorosoknak borzasztó az általános megítélése azok miatt - az egyébként kisebbségben levő - barmok miatt, akik tényleg száguldoznak a közutakon, holott ez egy rengeteg örömöt adó módja az utazásnak, egyben pedig egy teljes más élmény, mint autóval utazni. Én 1 éve "motorozom" a barátom mögött, mindig betartja a sebességkorlátozást, és bár régen elképzelhetetlennek tartottam, hogy felüljek bárki mögé is, most már alig várom a motorszezont! Szerintem akit ennyire zavarnak, azokat kb. minden zavarja. Vannak emberek akiknek soha semmi nem jó, és minden csak rossz és idegesítő, és különben is dögöljön meg a szomszéd lova.... Ugyan már!”
 • 39. fazer 2013. április 07. 23:18
  „37 Kispolgár? Max. kisproli - a kommentjeid után...”
 • 38. CsImre 2013. április 07. 23:16
  „28. partsap:

  Értem, köszi, örülök, hogy jól éreztétek magatokat!

  32. fazer:

  Mi van? Csak kíváncsi voltam a technikai részletekre, gondoltam, hátha tud mesélni róla egy résztvevő. Kissé el vagy tájolva, szerintem...”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rátóti Zoltán csodalépése

– Egy vidéki színháznak egyszerre kell szórakoztatni, elgondolkodtatni, mialatt megpróbál kinevelni egy színházkedvelő fiatal generációt. Tovább olvasom