Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

˝Bolondnak néznek bennünket?˝

Szeged - Január 31. az online kasszák üzembe helyezésének sokadik határideje, miközben 2 pénztárgép engedélyét megint visszavonták. A vállalkozók a hajukat tépik, elbukhatják a befizetett előlegeket is.
– 5 pénztárgépem van és 4 megrendelésem: mindegyiket a kukába dobhatom – panaszkodott tegnap H. Lászlóné. – A kálváriám azzal kezdődött, hogy január 1-jén új céget alapítottam. A régit megszüntettem: leselejteztem 3 darab hagyományos pénztárgépet, és búcsút vettem a 2 darab onlinekassza-megrendelésemtől is, vagyis 63 ezer 500 forint előlegtől. Januárban, már az új cég nevére, megint rendeltem 2 darab online kasszát az Alt Cash Kft.-től: azt ígérték, március 31-éig megkapom őket. Erre a múlt héten visszavonták annak a típusnak az engedélyét, amire én is befizettem. Most van 5 pénztárgépem, amiket nem lehet használni, és 4 megrendelésem, amelyek nem érvényesek. Bolondnak néznek bennünket vagy ők a bolondok? – tette fel a kérdést a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozó.

Leselejtezett pénztárgép online kasszára beadott megredeléssel. Kidobott pénz. Fotó: Schmidt Andrea
Leselejtezett pénztárgép online kasszára beadott megredeléssel. Kidobott pénz. Fotó: Schmidt Andrea

A múlt héten, január 23-án visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazott, SAM4S NR-300, és a Japán Cash Company Kft. S&E NR-300 nevű, korábban már jóváhagyott online pénztárgépek engedélyét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH). Az MKEH honlapján olvasható indoklás szerint a döntéseket megalapozó vizsgálat kimutatta, hogy az érintett pénztárgépek a beépített AEE (adóügyi ellenőrző egység) funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt adóelkerülésre és rejtett funkcióikkal jogsértő célokra használhatók. A hatóság vizsgálja, hogy a 3 független tesztelő által kiállított tanúsítványok miért nem tárták fel korábban a csalásra lehetőséget adó biztonsági hibát.

 Lehet újakat rendelni

Mára az Alt Cash Kft.-nek egyetlen forgalmazható online géptípusa sem maradt, miután tavaly októberben visszavonták az első, SAM4S NR270 típusú pénztárgép forgalmazási engedélyét. Kedvezményesen árulták, 10 ezer kereskedő rendelt belőle. A Japan Cash Companynak pedig csak egyetlen engedélyezett kasszája volt, az, amit most „visszaszívtak".

Akik ilyen pénztárgépeket üzemeltetnek vagy ilyen gépekre szóló megrendelésük van, gondoskodniuk kell másik, engedéllyel rendelkező pénztárgépről. Az országban becslések szerint 80 ezer vállalkozó rendelt ilyen gépeket. Óriási a felháborodás, a Kisosznál tegnap égtek a telefonvonalak.

– Nagyon fel vagyunk háborodva, mindenkit hidegzuhanyként ért az újabb engedélyek visszavonása – nyilatkozta Pataki Andrea, az érdekképviselet megyei titkára. – A vállalkozók ebben a pillanatban nem tudják, vajon visszakapják-e befizetett előlegüket. Mi van, ha a gyártó cégeket olyan vérveszteség érte, hogy nem fizetik vissza a pénzt? A vállalkozónak az online gépeket február 28-áig üzembe kell helyeznie ahhoz, hogy megkapja az 50 ezer forintos támogatást az államtól: hogy lehet ezt egy hónap alatt lezongorázni?

Pataki Andrea hozzátette: csak követik az eseményeket, nem értik, mi miért történik. Próbálnak kapcsolatba lépni az úgynevezett pénztárgép- munkabizottsággal, amelyik a rendkívüli helyzetre való tekintettel már szombaton összeült.


Eddigi határidők


A bekötés első határideje 2013 áprilisa volt, majd júniusra, júliusra, később szeptemberre tolódott. Ám a szeptemberi határidő után sem bírságolt a NAV, ha a kereskedő legalább a bekötéshez szükséges kódot megigényelte, októbertől pedig már rendelkezett a pénztárgép megrendeléséről szóló szerződéssel, és befizette a mintegy 30 ezer forintos előleget. A tavalyi legutolsó dátum december 31. volt. Utána azt jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy az 50 ezer forintos állami támogatás annak jár, aki január 31-éig beüzemeli a gépét. De azok a kereskedők, akik betartották a géprendelésre vonatkozó határidőket, február 28-áig igénybe vehetik a támogatást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tűz után fáznak Bodóék a Retek utcában

Folyamatosan 17-18 fok van a Retek utca 17. szám alatti panelház negyedik emeleti lakásában – amelyik alatt a múlt szerdán szándékos gyújtogatás miatt teljesen kiégett egy lakás. Tovább olvasom