Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Bombariadók és rendőrfogások

Szeged - A bombával riogatók lebuktatásának legegyszerűbb módja a nyilvános fülkék telefonjainak bekamerázása lenne. E lehetőségen már az Invitel is gondolkodott, ám utóbb a cég elvetette az ötletet. A rendőröknek így az ujjlenyomatvétel és a hangrögzítés marad a nyomozáshoz.
Ujjlenyomat, esetleg DNS-minta-gyűjtés, a környéken élő emberek és a járókelők kikérdezése, hangfelvétel. Nagyjából ennyi lehetőség áll a rendőrség rendelkezésére a nyomozás megkezdéséhez, ha valaki egy nyilvános telefonfülkéből bombafenyegetéssel tárcsázza a hatóságot. A talált ujjlenyomatokat ezután összehasonlítják a rendőrségi nyilvántartásban lévőkkel, de ha ez nem hoz eredményt, nehéz továbbhaladni az ügyben. A delmagyar.hu fórumán többen is felvetették: a bankjegykiadó automatákhoz hasonlóan miért nem szerelnek be kamerákat a telefonkészülékekbe, így könnyítve az egyenruhások munkáját.

Szegeden 269 nyilvános telefonfülke működik – az Invitel tájékoztatása szerint. A társaság korábban komolyan gondolkodott a kamerák beszereléséről, de az ötletet utóbb elvetette. A vandálok ugyanis annyi kárt tesznek a nyilvános fülkékben, hogy úgy gondolták: a drága berendezés az elsők között lenne, amit megrongálnának.

November 20-án az APEH környékét ürítették ki a fenyegetőző miatt. Fotó: Karnok Csaba
November 20-án az APEH környékét ürítették ki a fenyegetőző miatt.
Fotó: Karnok Csaba

Hétfőn 16 óra 9 perckor a 107-es segélyhívószámra egy ismeretlen a szegedi Tisza Lajos körút 103. szám előtt lévő nyilvános fülkéből telefonált. Ez azért bizonyos, mert ha a rendőrségre érkezik egy ilyen hívás, a hatóság rendszere jelzi, hogy pontosan melyik fülkéből tárcsázták a 107-et. Az ismeretlen az alábbi bejelentést tette: „A csütörtök esti robbantás elmaradt, de máma kettőt elhelyeztem mellé, mert nem találtátok meg, te bunkó, az APEH-ről van szó!", majd letette a telefont. A rendőrség kérdésünkre sem árulta el, hogy a fenyegetés után hány perc alatt értek ki a nyilvános fülkéhez.

Egymillió forint jutalmat ajánlott fel kedden a hatóság a nyomravezetőnek, aki felfedi a bombával riogató személyek kilétét, s nyilvánosságra hozta három fenyegetés – a november 17-i, a november 20-i és 24-i – hanganyagát, melyek a delmagyar.hu-n is meghallgathatók. A közzétett hangfelvételekkel kapcsolatban a rendőrségi szóvivő csak annyit mondott, hogy több bejelentés érkezett hozzájuk, amiket jelenleg értékelnek, de továbbra is várják a hívásokat, mivel egyelőre nem jutottak közelebb az elkövetőkhöz.

Tehát változatlanul kérik, hogy az, aki a szegedi bombariadókkal kapcsolatban bármilyen információval rendelkezik, esetleg felismeri a hanganyagok alapján a bejelentőt, jelentkezzen a Szegedi Rendőrkapitányságon személyesen (Párizsi krt. 16–22.), vagy hívja a 62/562-400-as telefonszámot, vagy a 107-es, a 112-es segélyhívót, vagy a Telefontanú 06-80/555-111-es vonalát!

Fórumozók a hanganyagról

A delmagyar.hu fórumán Kukorica Jancsi szerint nem torzították el hangjukat a betelefonálók, ám enélkül is nehéz lesz felismerni őket. Gaben07 úgy véli, hogy három különböző személyről van szó. Telstar úgy hallja, hogy az első telefonáló nő, de az APEH robbantásával kétszer fenyegetőző személy ugyanaz lehet. Logaritmus felveti: a telefonálók lehet, hogy pénz nélküli hajléktalanok, akik pár ezer forintért egy idegen kérésére vállalták el a telefonálást.

Olvasóink írták

 • 5. frakk 2008. november 28. 08:51
  „Az csak idő kérdése, hogy mikor kapja el a rendőrség a telefonálót.(Egyáltalán telefonálóról van szó?,,?)
  Példás büntetéssel ellehetne riasztani ezeket a gyenge elméjű egyedeket a fenyegetésektől. Talán a rendőrségnek sem kellene ennyire látványosan intézkedni, mivel ez újabb terveket indíthat a következő elkeseredett orvosi esetekben. A betelefonáló rögzített hangját meg belehetne játszani a rádióban, hátha valaki felismeri. Talán visszatartó ereje is lenne.”
 • 4. papsajt 2008. november 28. 08:21
  „Nagyon lelkiszegény ember szórakozása ez a telefonálgatás. Lehet, hogy csak a rendőröket akarja ugráltatni, de abbe nem gondol bele az illető, hogy hány ezer embernek okoz bosszúságot? A Széchenyi tér lezárása miatt nem ment a tömegközlekedés. Sok ember, szülő és gyerek nem tudott hazamenni a lezárások miatt. Volt valaha is alapja az ilyen betelefonálásnak? Szerintem át kellene gondolni,hogy kell-e ekkora felhajtás. Ha valaki komolyan gondolná a bosszúállás ezen módját,akkor nem szólna előtte. Szerintem.”
 • 3. nagypappa 2008. november 28. 04:29
  „Aki arra vetemedik, hogy riogatni akar az már a kamera beépítettségének tudatában, elváltoztatja a külsejét, letakarja a kamerát.
  Talán a nyilvánosság tud segíteni, de ahhoz az kell, hogy az emberek minél hamarabb a pontos hely és időpont ismeretében vissza tudjanak emlékezni, a történtekre.”
 • 2. savos 2008. november 27. 21:37
  „Ez a fülke sztem a Gödör étterem előtt van. Ezt valószínűleg azért nem írták le, mert nem is jártak a helyszínen. Vagy csak a telefonkönyvből vették az ötletet. A "bombariadók" pedig azért vannak, hogy lehessen mire elszámolni Botkának a Bélájára költött pénzeket. Ha meg nem így van, akkor miért vették le olyan gyorsan a meghallgatható anyagot?”
 • 1. Zsoltee0716 2008. november 27. 18:47
  „Egyetlen járőr se volt a környéken? Akkor a következő kell most nem ártana egy kicsit sűrűbben járőröznének, nincsen annyira hideg, ha jön egy hívás fülkéből a rendőrségre akkor azonnal oda mennek a rendőrök a diszpécser pedig szóval tartja.
  "Hétfőn 16 óra 9 perckor a 107-es segélyhívószámra egy ismeretlen a szegedi Tisza Lajos körút 103." Az a kérdés ez hol van? Van-e kamera a közelbe vagy vmi olyan épület ahová sok ember jár?
  Az a Tisza-partnál(Árvízi emlékműnél) van nem?

  Hülye gyerekek akkor már meg van a rongáló ha a kamerát is széd szedi, meg nem kell ezt nyílvánoságra hozzni hogy az Invitel kamerát tesz oda be lehetne ennyi esztek! Sztem maga a készülékbe kell kamerát elhelyezni ugy ahogyí írták fent mint a bankautomatáknál, szem magasságba!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koszovói család lépte át illegálisan a határt

Röszke - Egy szabadnapos szegedi határrendész riasztotta kedd reggel az ügyeletet, hogy öt… Tovább olvasom