Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Bombázó szegedi cheerleaderek - videó

Amerikai filmekből ismerős mozdulatokkal kápráztatják el a drukkereket és a csapatokat a parányi forrónadrágokba öltözött szegedi egyetemista lányok.
– Egy-két-há, tekered a csípődet, majd a fordulást elindíthatod a fejeddel, és fel! – magyarázta Debreceni Vanda a lányoknak a cheerleaderek edzésén. A 2011 novemberében alakult szurkolócsapat ma 20 fővel készül az egyetemi sportolók támogatására.

– A táncosabb vonalat képviseljük, nem megyünk rá az emelésekre. Minden olyan lányra számítunk, aki szeret táncolni – mondta a csapat vezetője.Megtudtuk: a lányok eddig két koreográfiát készítettek el, a harmadik éppen alakul. Márciusban versenyen is indulnak, ezért heti két edzéssel készülnek.

Érdekesség, hogy manapság a hajrázók mintegy 97 százaléka nő, de a sportágat a férfiak találták fel és űzték kizárólagosan az 1920-as évekig. Az első profi cheerleader csapatot a Dallas Cowboys amerikaifocicsapat szervezte meg még a hatvanas években, de először az 1972–73-as szezonban szurkoltak a lányok a pálya szélén. Manapság – elsősorban a kosárlabdacsapatok cheerleaderei között már fele-fele arányban vesznek részt nők és férfiak – írja a Wikipédia.

Bombázó szegedi cheerleaderek. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A leggyakoribb hajrázó-sportsérülés a törött kar és a felhasadt száj, elsősorban az elhibázott emeléseket és dobásokat követő eséseknek köszönhetően.

Sőt, ma már nemcsak a pályán, hanem a közönség soraiban is számos (fizetett) vezérszurkoló található. Erre példa a lenti videó is.

Az egyik legdurvább slágerre nyomják a fiúk: Rebecca Black - Friday, ahogy az Ottawa Senators vezérszukolói nyomják... Tuti kaptak prémiumot is: a Sens 2-0-ra verte a Washington Capitalst Greening és Condra góljaival 2011. március 25-én

És arra is van példa, hogy egy szurkoló már nem felel meg a "kívánalmaknak". A friss Super Bowl-győztes Baltimore Ravens 23 éves cheerleaderét, Courtney L.-t otthonhagyta és nem vitte el a New Orleans-i fináléra, mondván, felszedett pár kilót, és különben is, már öt éve pompomozik. A drukkerek annyira felháborodtak, hogy a Facebookon külön oldalt hoztak létre, így támogatva az idei, pontosabban tavalyi szezon 100 legszebb cheerleadere rangsorában 57. helyet megszerző lányt. Nem jártak sikerrel...

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. .suhym. 2013. február 16. 21:38
  „15. Jeti00 2013.02.06. 13:27

  Senki nem nyavalyog, hanem leírja a véleményét.
  A menyem cheerleader-eket edz az USA-ban, láttam már ott egy-két versenyt is, R-Go tudom miről beszélek.”
 • 36. kacsacomb 2013. február 07. 21:30
  „hmm...ti nyilván mind tökéletesek vagytok akik őket fikázzátok...szerintem csak simán féltékenyek vagytok, ja és ha már ott tartunk, hogy a pompon lányokon szokott végigmenni az egész csapat, akkor teljesen biztosak lehetünk abban is így ismeretlenül, hogy valahogy hasonlóan buliznak: http://www.youtube.com/watch?v=wsUQKw4ByVg&oref=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DwsUQKw4ByVg&has_verified=1

  gondolkozzatok már el magatokon! egyszer az a baj, hogy a sok fiatal kint az utcán őrjöng meg stb., másszor meg az, ha találnak maguknak hobbit??? magyarok....ismételten látszik milyen összetartó nép....”
 • 35. DMagóg 2013. február 07. 10:32
  „Nem táncos hivatású egyetemisták, hanem egyetemista amatőr, hobbi táncosok!
  A fenékrázás nem tánc, de anélkül meg balettezhetnének és az sem tetszene sokaknak.
  Csinálják csak saját örömükre, járjanak örömtáncot, olyat amire képesek és ameddig örömüket lelik benne!
  Akiknek nem tetszik, ne nézzék, ne tapsoljanak!”
 • 34. Ebgondolat 2013. február 07. 09:00
  „30. szederag 2013.02.06. 22:07
  blog = internetes napló
  blogger = aki ezt írja
  dzsungel = esőerdő
  szerver = kiszolgáló

  Amúgy a számítógépekkel kapcsolatos szavak gyakorlatilag az önálló "szakmai" nyelvezete, ezért nincs rá magyar, német, francia de még orosz szó se.”
 • 33. Ebgondolat 2013. február 07. 08:54
  „22. nelek 2013.02.06. 16:18
  "azért a vezérszurkoló más. Ahhoz hájas-hurkás tarkó, kopasz fej, eszelős tekintet kell hogy tartozzon."

  Most az amerikai kultúráról van szó és nem a magyarról! Amerikában a cheerleaderek a vezérszurkolók, míg itt az általad szemléletesen leírt fazonok.

  27. tzrtz 2013.02.06. 21:43
  Nem csak szerintem, az angol nyelvtan szerint is! :D”
 • 32. szederag 2013. február 07. 06:44
  „@tzrtz, nálad a pont, de azért burkoltan ne primitívezz le legközelebb légyszi. Csak rá kívántam világítani arra, hogy kicsit sarkítottál a hozzászólásodban. És gyorsan felsoroltam néhány idegen eredetű szót, aminek akár van, akár nincs magyar( írott) megfelelője, ma már a nyelvünk része.”
 • 31. tzrtz 2013. február 07. 00:34
  „30. A labdarúgásról még nem hallottál? A tévében is úgy mondják be a híreknél. A dzsungel az eső- illetve őserdő. Ez eléggé általános iskolás szint, nem hiszem, hogy magyaráznom kéne. (Megjegyezném, hogy a dzsungelt, a politikát és hasonló klasszikus latin, ill. görög eredetű szavakat primitívség ide keverni, nem azonosak a "cheerleader", a "blog", sem pedig az "off topic", a "lájkolás" vagy a "homeless" kifejezések használatával, ez valószínűleg könnyen belátható. Utóbbiakra könnyen található lenne magyar kifejezés, vagy van is talán, csak lustaságból nem használjuk. A politikus viszont régi dolog nagyon, ott már azért koncentrálni kéne keményen.)

  Az online, blog, blogger és szerver valószínűleg nem lett lefordítva, bár lehet, hogy csak nem ment át a fordítás a köztudatba.

  Felhívnám még arra is a figyelmet, hogy a ´90-es években még folyt magyarítás a számítógépes (technikai?) fronton, még az internet idején is egy darabig. Ezért lett nálunk mappa, kivágás, másolás, beillesztés, szerkesztés, eszközök, súgó. És az internet idején letöltés. Az e-mail drótposta fordítása viszont sajnos nem ment át. És épp a múltkor olvastam egy régi indexes fórumon, hogy 10-12 éve éve még az "off" és "on" fórumos kifejezések is voltak magyarul.

  Üldözési mániám ezzel kapcsolatban nincsen, az angol tényleg nem konkurencia a magyarnak. De a hülyeséget azt nehezen tűröm, pláne ha egy nagy olvasottságú újság csinálja érthetetlen okból.”
 • 30. szederag 2013. február 06. 22:07
  „@tzrtz: online, blog, blogger, dzsungel, futball, szerver....tovább is van mondjam még? Ezeknek mi a magyar megfelelője? Vagy a kabaré, politika, politikus szavaknak? Persze, mindennek lehet adni magyar nevet, kérdés, hogy van-e értelme és hogy aztán elterjed-e. Szóval azért üldözési mániánk ne legyen. Nem fogja az angol nyelv bekebelezni a magyart :D”
 • 29. kormoska 2013. február 06. 21:50
  „Cheerleader,mi ez már megint?Miért nem volt jó a magyarosabb pompomlány?
  Szerintem az a pici túlsúly jól is áll nekik,nem azzal van a baj.Csinosak,ha tetszik nekik,csinálják.
  De ez itt nem Amerika(sajnos)és sosem lesz az!Ez csak egyszerű majmolás,ugyanúgy mint a mindenfélének beöltöztetett óriás kabalafigurák.
  A képre nézve pedig eszembe jutott egy mondás:"A könyv is ott nyílik ahol a legtöbbször kinyitják".”
 • 28. szederag 2013. február 06. 21:46
  „Szerintem a videón egy próbát láthatunk, nem egy kész műsort. Szóval kár kritizálni emiatt a produkciót, merthogy még nem is az. (A csapat ötlete 2011-ben merült fel egyátalán úgy, hogy a cheerleader műfajnak nincs semmiféle hagyomány még Szegeden. Adjunk már nekik egy kis időt. )
  A lányok alakjával meg semmi gond nincs. Fiatalok, csinosak. Sokfélék. Dundibbak soványabbak egyaránt vannak közöttük. Persze annak, aki nem fotoshop-lányokon szocializálódott ez nyilván zavaró.
  Akinek nem inge...”
 • 27. tzrtz 2013. február 06. 21:43
  „17. Szerinted. Szerintem nem.

  18. Szerintem meg annak van magyar megfelelője, aminek akarjuk, hogy legyen. A 20-as hozzászólásban már látható is a megoldás, de ha nem tetszene, akkor is lehet másik szót alkotni, eléggé fejlett a nyelvünk. Finoman szólva sem az angol szintjén van. Ha már minden baromságot gőzerővel szívunk át a világ nyugati részéből, akkor szerintem erre igenis gondot kéne fordítani.

  Csak annyit említenék, hogy a 19. században a kémiai elemeket lefordították magyarra. Tehát nem csak a szénnek, a higanynak vagy a kénnek volt magyar neve, hanem mindegyik akkor ismertnek. Vagyis akkor még a tudományos nyelv esetében fel se merült, hogy más nyelvek szavait vegyék át - pedig mondanom se kell, a német nyelvtől és kultúrától való függés nem olyan volt, mint ma az angol, hanem egy országban éltünk velük, az államfő is német volt, és úgy általában is Bécs volt az igazi főváros. Szóval ma az lenne a minimum, ha ilyen önállóan beérkező fogalmaknak lenne magyar neve.”
 • 26. Smerdis 2013. február 06. 20:03
  „24. faguriga 2013.02.06. 19:32

  jogom van véleményt nyilvánítani. aki nyilvánosan kiteszi a seggét kisgatyában, az bizony azt is tudomásul veszi, hogy lesz akinek tetszik, és lesz akinek nem. szerintem még úriember voltam, mert nem azt írtam, hogy egytől egyik magamutogató seggrázó r...c :)”
 • 25. Zoan1 2013. február 06. 20:00
  „Ha valóban dögös popom lányokat szeretnétek nézegetni: http://www.youtube.com/watch?v=FIfbghHdG1s (a zenét azt felejtsük el... de le lehet halkítani!)”
 • 24. faguriga 2013. február 06. 19:32
  „@Smerdis, bakker, valóban nem filigán a csapat, de kíváncsi lennék, a te forrónadrágos képed miféle kommenteket kapna. Ha ifjú korodnál fogva nem vágod, hogy ,,úriember", izé, aki magát faszagyereknek tudja, nem minősít, fikáz nyilvánosan hölgyeket, mégkevésbé teszi ezt ismeretlenekkel, az ismeretlenség, a háló mögül, akkor van némi mentséged. 25 fölött azért már gázosabb az infantilis sutyerákság. Ám ha te is nő vagy, nem szóltam :)
  Hajrá csajok, bájosak vagytok!”
 • 23. DDD80 2013. február 06. 16:23
  „Szerintem nagyon ügyesek a csajok. A fikázósoknak meg annyit, hogy ennyi erővel ne legyen kosárlabda, mert hol vagyunk az NBA-hez, ne legyen jégkorong, mert hol vagyunk az NHL-hez, és stb.
  Csajok, ne törődjetek a sok "világlátottal", hajrá.......”
 • 22. nelek 2013. február 06. 16:18
  „20. Ebgondolat 2013.02.06. 15:45,

  azért a vezérszurkoló más. Ahhoz hájas-hurkás tarkó, kopasz fej, eszelős tekintet kell hogy tartozzon.

  usa123: ha igazad lenne, akkor a meccset sem lenne értelme lejátszani, mert úgyis világszínvonal alatti a szintje.”
 • 21. Smerdis 2013. február 06. 15:50
  „módosítanám a címet "nagyrészt túlsúllyal küszködő szegedi cheerleaderek"-re.”
 • 20. Ebgondolat 2013. február 06. 15:45
  „18. atomboy 2013.02.06. 14:46
  "Vannak angol szavak, amikre nincs magyar megfeleloje."
  cheerleader = pompomlány, szurkolólány
  De nevezhetjük őket vezérszurkolóknak is.
  Szerepük tulajdonképp a nézők szórakoztatása, "lázba hozása", ha már a meccs nem köti le őket.”
 • 19. uborka 2013. február 06. 15:19
  „Az a jó a hozzászólásokban,hogy rögtön, akkorát szólunk hozzá,hogy aki írta az sem hiszi el. Örüljünk már ezeknek a hölgyeknek,hogy valamit el akarnak érni a mi érdekünkben,hogy ne csak anyázás legyen a pályán!!! Ők bennük igen is van energia és Ők nem kiégett szúrkolók, azt csinálják amiben hisznek!!!Nagyon kár lenne Őket le hurrogni. Persze lehet utánuk csinálni!! Hajrá!!”
 • 18. atomboy 2013. február 06. 14:46
  „16. tzrtz
  Vannak angol szavak, amikre nincs magyar megfeleloje.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már menetel az alföldi éhségmenet

Elindult az éhségmenet Szegedről Budapestre. A tiltakozókhoz csatlakozott Ujhelyi István parlamenti képviselő, az Országgyűlés szocialista alelnöke. Tovább olvasom