Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Boncz Géza volt a kovács – a komédiásra emlékeznek

A Karinthy-gyűrűs, szegedi kötődésű Boncz Gézára emlékeznek ma a Belvárosi moziban. Az író-humorista 70 éve született, 14 éve hunyt el. Pályatársai munkáit elevenítik fel az esten, amely előtt Nádas György, a Boncz 70 című produkció rendező-szereplője barátságukról beszélt.
 Boncz emlékezete

Szegeden a Lombard Somogyi utcai székházának falán őrzi egy tábla Boncz Géza emlékét. Első gyermeke – aki a Boncz 70 című esten is közreműködik – Ilyen a Boncz! Történetek Boncz Gézáról címmel írt édesapjáról könyvet. A humorista-író saját kötete Az őrület határa címmel 1999-ben jelent meg, a Nádas Györggyel közösen jegyzett, Fogjuk a hasunkat – Jókedvű szakácskönyv című kötetet halála évében adták ki.

– Miért fontos a Boncz 70 című emlékest, amelyen a szegedi kötődésű, Karinthy-gyűrűs és többszörös Bonbon-díjas humoristára, Boncz Gézára emlékeznek?


– Mert a könnyű műfajok művelőit még mindig nem veszik komolyan, csak a festőt, a drámaírót, a nagy színészt. A komédiásokat és a humoristákat jópofa embernek tekintik, de nem látják műsoraik mögött egy élet munkáját. Boncz Gézától sokat tanultak és „loptak" azok a kollégák, akiknek boldogan adott. Amikor észrevettem, hogy az ő ötleteit használják, csak annyit mondott: „hagyjad, holnap írok jobbat". Emellett nagyon művelt alkotó volt, ami ma már ritka.

– Emlékszik az első találkozásukra?

– Nekem ő „bácsi" volt, amikor 20 éves koromban először találkoztunk. 17 év volt a korkülönbség köztünk, majdnem apa-fiú viszonyt jelentett. Épp az 1982-es humorfesztiválra próbáltunk a Solaris együttessel, ott jelent meg Boncz Géza: a Magyar Rádió küldte ki, hogy meghallgassa, mit csinálunk. A „nagydarab kurucvezért" a híre megelőzte, ismertem a nevét, és tudtam, hogy isteni a humora. Akkor még „Jó napot kívánok!"-kal köszöntem, majd elég hamar barátságba keveredtünk, mert észrevette, hogy én sem vagyok százas.

Nádas György. Fotó DM
Nádas György. Fotó DM

– Az egymásra találásból közös munka lett, megalakult a Markos–Nádas–Boncz-trió. Mi volt a legemlékezetesebb kalandjuk?

– Gézával örömmel dolgoztunk, ő volt az inspiráló személy, a kovács Markos és köztem. 20 éven át dolgoztunk együtt, a legjobb barátságban voltunk, mindig végigcsibészkedtük a napot. Az utcán lestük el a kabarék figuráit. Megtörtént, hogy Budapesten, a Margit híd tövében egyszer csak egy telefonfülkéből elénk lépett egy hosszú hajú, tarisznyás, fiatal srác, aki furulyázott. Olyan hihetetlen látványt nyújtott, hogy ha filmen látjuk, azt mondtuk volna: ez hülyeség!

– A szegedi Belvárosi moziban ma 18 órától látható emlékestet ön rendezte, szerepel is benne. Hogyan jellemezné a kapcsolatukat, hogyan Boncz Gézát?

– Barátok voltunk, mindig segítettünk egymásnak, sőt előfordult, hogy kapcsolataimat „bombázta", mert neki nem tetszett a hölgy. Egy mondattal úgy jellemezném, hogy a barátságunk egyedi volt, meghitt, őszinte, de nem normális.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sóval behinteni

Szegedet fel kell szántani, és sóval behinteni a helyét! – dühöng valaki egy internetes oldalon a szegedi választási eredmény láttán. Tovább olvasom