Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Bontóban végzik a csempészkocsik

Ezernél is több autót foglaltak le tavaly június 1-je óta a vámosok a dél-alföldi régióban. Azokat kobozták el, amelyek tulajdonosai nem tudták vagy nem akarták kifizetni az ettől a dátumtól bevezetett jövedéki bírságot.
Ezernél is több autót foglaltak le tavaly június 1-je óta a vámosok a dél-alföldi régióban. Azokat kobozták el, amelyek tulajdonosai nem tudták vagy nem akarták kifizetni az ettől a dátumtól bevezetett jövedéki bírságot. A csempészés céljából átalakított járműveket nem lehet kiváltani: mindegyik az autóbontóban végzi.

Több tucat lefoglalt gépkocsi várja gazdáját, vagy a jogerős bírósági ítéletet Röszkén, a vámhivatal egyik épületének parkolójában. Itt tárolják azokat a járműveket, amelyeket azért koboztak el tulajdonosaiktól, mert azokban cigicsempészésre alkalmas átalakítást fedeztek fel, vagy a sofőr a megengedett mennyiségnél nagyobb tétel adóköteles árut akart becsempészni hazánkba.

Bírság

Az elmúlt egy évben a kiszabott bírság összegében sem fukarkodtak a vámosok. Tavaly 970 millió, idén eddig 683 millió forintra büntették a csempészeket. – A szállítójármű lefoglalásáról a vámhatóság határozattal dönt. Ennek jogerőre emelkedéstől számított harminc napon belül fizetheti be az érintett ügyfél a részére kiszabott bírságot. A többség arra törekszik, hogy a büntetést minél rövidebb idő alatt befizesse, a lefoglalt járművet pedig elvihesse – beszélt Némedi Varga Éva. Érdekes, hogy pont Röszkén vesztegel a legrégebb óta lefoglalt jármű: a Volvo kamiont és sofőrjét még 2006 júniusában fülelték le a vámosok. A lefoglalások visszatartó ereje sikeres – legalábbis Röszkén mindenképpen. Átalakított járművel már igen régen találkoztak ezen a határszakaszon.

Tavaly június 1-jétől ugyanis a szabálysértési és büntetőeljárás mellett már jövedéki igazgatási eljárást is indítanak az adóköteles termékek csempészei ellen. Ha utóbbit nem tudja, vagy nem akarja megfizetni a sofőr, kocsiját lefoglalják, az átalakított járműveket pedig azonnal elkobozzák. Utóbbiak kiváltására a tulajdonosnak nincs lehetősége: az autókat csak bontásra lehet értékesíteni.

Ami az elmúlt egy év fogásából kiderült számunkra: főleg szabadkai rendszámú és alacsony kategóriás kocsikkal próbálkoztak a csempészek a röszkei határnál. Láttunk zöld Opelt motorháza és anyósülése között kialakított raktérrel, valamint olyan kocsit is, aminek csomagtartójában vágtak ki egy lyukat a dohány elrejtéséhez. A lefoglalásról szóló nyomtatványok szerint átlagosan 100-300 karton cigi csempészésével próbálkoztak az elkövetők. Talán „szerencsétlennek" is nevezhető annak a fehér, magyar rendszámú Wartburgnak a tulajdonosa, aki a kocsi ablakán található leírás szerint 48 doboz cigivel bukott le a határon. Megtudtuk: mivel 40 doboz felett már kereskedelmi mennyiségnek számít a cigaretta, ezt az autót is jogosan tartották vissza.

A jövedéki eljárás bevezetése óta hihetetlen mennyiségű kocsit foglaltak le a Vám-, és pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságának (VPDARP) illetékességi területén. Némedi Varga Éva sajtóreferens tájékoztatása szerint tavaly június 1-je és december 31-e között összesen 569 darab gépjárművet. – Idén augusztus 30-áig a román határszakaszon 154, a szerb határszakaszon pedig 359-et, amelyekből 244-et váltottak ki tulajdonosaik – mondta a VPDARP szóvivője. Az összes lefoglalt jármű 40 százaléka csempészet céljára átalakított autó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább tart a termálkútvita Szegeden

Szeged - A Fidesz szerint Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármestert terheli a felelősség az… Tovább olvasom