Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Bor Pálról nevezték el a fizikatantermet

Szeged - Nem esett messze az alma a fájától – szokták mondani, ha a gyermek például pályaválasztásban nagyon hasonlít valamely szülőjéhez. A kijelentés a Bor famíliára is igaz: Bor Pálnak, a szegedi tanárképző legendás fizikatanárának három gyermeke közül a két idősebb vegyész lett, a legkisebb, Zsolt fizikus, az akadémikusságig vitte. Bor Zsolttal beszélgettünk apjáról, a tehetségnevelés fontosságáról, amerikai munkájáról.
„Ki az a tanár, akitől ennyire keveset lehet tanulni fizikából?" – kérdezte a szegedi egyetem matematika–fizika szakjára jelentkező Bor Páltól Kalmár László professzor a felvételin – a családi legenda szerint. Az ifjú szinte csak erre a kérdésre tudott válaszolni fizikából. De mivel matematikából kiválóan teljesített, felvették. Egyetemi teljesítményével, s aztán az egész pedagógusi pályáját végigkísérő tehetséggondozással igazolta: a szülő és a tanár szerepe meghatározó abban, mi lesz a gyerekből.

A történetet Bor Zsolt fizikus akadémikus mesélte el általános iskolás diákoknak azon az ünnepségen, amelyen az édesapjáról, Bor Pálról nevezték el a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolájának azt a területét, melyhez a leginkább kötődik a Bor família. Ebben az iskolában tanított Bor Pál felesége, Edit néni, itt tanult 45 éve Bor Zsolt fizikus, de az akadémikus bátyja és nővére is, sőt: a legendás tanár házaspár 9 unokája közül 7.

A Bor Pálról elnevezett fizika szaktanterem előtt a tehetségnevelő tanár gyermekei: Bor Pál, Edit és Zsolt Fotó: Frank Yvette
A Bor Pálról elnevezett fizika szaktanterem előtt a tehetségnevelő tanár gyermekei: Bor Pál, Edit és Zsolt
Fotó: Frank Yvette

– Lehetsz miniszter és a tudományos akadémia elnöke (mint Pálinkás József), rektor (mint Csirik János), lézerfizikus (mint Szabó Gábor), de a világ legjobb matematikusa (mint Lovász László), s Nobel-díjas (mint Harsányi János), de filozófus (mint Ágh Attila) is, ha matematika- vagy fizikafeladatokat oldasz meg, és elküldöd a KöMaL-nak – jelenti ki Bor Zsolt. A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok, vagyis az Arany Dániel által 1894-ben alapított, azóta is folyamatosan jelentkező újság segítségével tudósok, politikai vezetők több generációja csiszolta problémamegoldó képességét. A több mint százéves lap legeredményesebb levelezőinek névsorát böngészve számos szegedi professzor nevét is megtaláljuk. Bor Pál, a szegedi tanárképző legendás pedagógusa hosszú éveken át szerdánként feladatmegoldó szakkört tartott szegedi tehetségeknek.

Nem esett messze az alma a fájától

A lézer nagymestere lett a szegedi egyetemen doktoráló, majd itt 1989-ben az optikai és kvantumelektronikai tanszéket megalapító és azt azóta vezető egyetemi tanár, Bor Zsolt. Az MTA lézerfizikai kutatócsoportját 1998 óta irányító akadémikus a Mindentudás Egyeteme sorozatban is szemléletes előadásban dicsérte a sokoldalú fénysugarat, amit a CD-lemezjátszótól kezdve, a rendőrségi sebességmérő kamerán át, az internetvonalakig használnak. De egészségügyi alkalmazása új távlatokat nyit: a lézertechnika például a szemészetben a szuperlátás lehetőségét ígéri – magyarázza a fizikus, aki most az USA-ban egy olyan berendezés fejlesztésén dolgozik, amelynek segítségével óránként világszerte ötszáz műtétet végeznek el, ennyi embernek adják vissza az éleslátást. A Szegedi Tudományegyetem professzora a jövő év augusztusától tér vissza a Tisza-parti városba, illetve az oktatáshoz.

Olvasóink írták

  • 1. méltatlankodó 2008. május 09. 09:21
    „Jó dolog ilyen példákat bemutatni a mai fiatalságnak (feltéve, hogy olvasnak újságot), mert a fizika iránt elég kicsi az érdeklődés mostanában, főleg, hogy az iskolai természettudományos oktatást sikerült nagyrészt tönkre tenni. Nem csak jogászokra és közgazdászokra, nameg "kommunikációt" végzett emberekre lenne szüksége az országnak.
    Mellékesen jegyzem meg, hogy a tanszékek nevét nagybetűkkel szokták ítni és már nem Bor Zsolt akadémikus, hanem Rácz Béla professzor vezeti a tanszéket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdból szépült meg Szeged Tarján városrésze

Szeged - Szeged – elsőként az országban – 2006-ban közel egymilliárd forintot nyert uniós pályázaton lakótelep-rehabilitációs programra. Tovább olvasom