Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Bordányt hozta Szegedre

Bordány, Szeged - Bordányban készített háztáji termékeinek nyitott saját üzletet Szegeden Ördög Gyula. Boltja a Homkokhátság század eleji tanyabelsőit is felidézi.
Bordányban előállított saját készítésű tejtermékeit, zöldségeit, gyümölcseit, lekvárjait és száraztésztáit árulja a szegedi Mikszáth Kálmán utcában néhány hónapja nyílt boltjában Ördög Gyula. – Bordány és Zákányszék között van a tanyánk, ahol főleg tehenekkel foglalkozunk. Hatvan van belőlük, a tejükből sajtot készítek. Van néhány kecském és birkám is, hobbiszinten zöldségekkel és gyümölcsökkel foglalkozom – mondta a 47 éves férfi.

Ördög Gyula nagy álma volt, hogy bordányi gazdaságát Szegeden is megmutassa az embereknek. – Állatokkal foglalkozom, amióta az eszemet tudom, a nagyszüleim is ezt csinálták, akiket már egészen kiskoromban elkísértem a Mars téri piacra, majd iskola mellett is segítettem nekik. Akkor még lovas kocsin hoztuk be az eladó árut Szegedre – emlékezett a férfi. A különböző tejtermékeken kívül bordányi alma, krumpli és káposzta kapható az üzletben.

– Tavasszal eprem, nyáron őszibarackom is van. Azt gondoltam a nyitáskor, hogy csak néhány embert fog érdekelni a vállalkozásom, de szerencsére egyre többen keresik a háztájit, az utóbbi években nőtt az érdeklődés a vegyszer- és adalékanyag-mentes házi készítésű termékek iránt. Nálam is minden tejterméknek nyomon követhető az útja az istállótól a hűtőpultig, ami egyre fontosabb az embereknek – mesélt tapasztalatairól Ördög Gyula.

A tulajdonos a finom házisajtok mellett egyéb házitermékeket is árul a hangulatos üzletben. fotó: Kuklis István
A tulajdonos a finom házisajtok mellett egyéb házitermékeket is árul a hangulatos üzletben. fotó: Kuklis István

Üzletében igazi kis bordányi tanyabelsőt hozott létre: régi stílusú konyhabútor, szülei, nagyszülei, dédszülei használati tárgyai színesítik a boltot. – Itt van az a széllámpa is, ami régen a lovas szekerünkön utazott velünk a piacra. A petróleumlámpa a dédmamámé, a csörgőóra a tatámé volt – mondta az őstermelő. Ördög Gyula kora reggeltől délutánig van üzletében, utána gyermekei váltják le. – Ekkor megyek haza a tanyánkra, ahol este 11-ig készítem a sajtot. Hajnali fél 5-kor kelek, és jövök vissza Szegedre. Elég hosszúak az éjszakáim, de nem panaszkodom. Az áru is csak akkor kerülhet ki a pultra, ha megkóstoltam, és jónak találtam – mondta vidáman. Nemrégiben tudta meg, hogy rokonai közül többeket fűz szorosabb kapcsolat a Mikszáth Kálmán utcához. – A kiterjedtebb családnak az 1900-as években itt volt vaskereskedése, italboltja és asztalosműhelye is – mesélte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a multitól is lehet tanulni

"A parkolóövezet szegedi kiterjesztése bújtatott áremelés, amit elutasítanak." Tovább olvasom