Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Borisz Godunov – a Metropolitanből

Szeged - Muszorgszkij operájával, a Borisz Godunovval szombaton 18 órától folytatódik az élő közvetítéssorozat a Belvárosi moziban a New York-i Metropolitanből.
Az eredetileg felkért német rendező, Peter Stein – aki már egy éve dolgozott a produkción – pár hónappal a bemutató előtt váratlanul visszalépett. A Met vezérkara az amerikai Stephen Wadsworth-t kérte fel, aki még nem rendezte korábban a darabot. A választás jónak bizonyult: a múlt heti premieren a kritikusok szerint bravúros előadást láthatott a New York-i közönség. A hatalmas sikerben nagy szerepe volt a parádés szereposztásnak, élén a szenzációs német basszussal, René Papéval, aki erőteljes, ám érzékeny, bársonyos hangjáról ismert. A további főbb szerepekben Jekatyerina Szemenscsukot, Vlagyimir Ognovenkót, Alekszander Antonenkót és Mihail Petrenkót hallhatjuk.

René Pape énekli a címszerepet.
René Pape énekli a címszerepet.

Az opera történetét Muszorgszkij Puskin művéből adaptálta, amely a 17. századi Oroszország történelmének egyik izgalmas epizódját meséli el. A főhős, Borisz meggyilkolja a cári korona örökösét, de miközben őt emelik uralkodóvá, önvád és kétség gyötri. Bűntettét egy szökött szerzetes igyekszik megbosszulni, aki egy lengyel hercegnő közreműködésével fegyveres felkelést indít Borisz uralma ellen. A történet hátterében a könyörtelen emberi ambíciók és konfliktusok állnak. A kórus – amely az éhező, elnyomott orosz népet is jelképezi –, szinte a szólistákéhoz mérhető feladatot kap a darabban. Muszorgszkij remekműve Valerij Gergiev karmester vezényletével csendülnek fel.

Olvasóink írták

  • 2. miszter 2010. október 22. 10:36
    „Te ez olyan, mint a Sanyi, a hajléktalan, akiről a délmagyar is írt! Nem gondoltam volna, hogy Sanyi ilyen nagyra viszi!”
  • 1. franzvon 2010. október 22. 06:39
    „René Pape bácsi itt olyan elesettnek tűnik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékeztető SMS a Vízműtől

Közel 80 ezer háztartásban október 16-ától nem kell fejben tartani a vízmérők leolvasásának napját. Tovább olvasom