Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Bornai Tibor - Ilyennek szeretlek, Szeged!

Szeged – Hősök kapuja, Beatles és Illés a Takaréktár utcában, Fáklya-mozi, motorcsónakversenyek, etióp rabszolgagyerek az Aidában. Pillanatképek Bornai Tibor, a KFT zenekar énekes, billentyűsének Szegedjéből.
– „Ha Szegedre gondolsz, kedvesem", akkor mit lehet észrevenni az arcodon?

– Sok emléket őrzök, és olyan szépeket, hogy valószínűleg az arcomon is látni lehet. A fél gyerekkoromat Szegeden töltöttem. Szinte minden rokonom szegedi.

Bornai Tibor Szegeden - gyerekként. Fotó: Bornai Tibor családi archívuma (galéria)

Ilyennek szeretlek, Szeged!

Ön milyennek látja, szereti Szegedet? Várjuk fotóit, történeteit! Mutassa meg, Önnek mi a legkedvesebb a városban!

– Ha választani kellene egy vagy két helyszínt ezek közül, akkor mi ugrik be először? Milyen sztorid, történeted, emléked fűződik ehhez?

– A Hősök Kapuja. Ott laktak a keresztmamámék, a kollégiumban, szolgálati lakásban. Ott játszottunk legjobb barátommal, Tornai Gyuszival. „Vadászterületünk" a Tisza-parttól a Dóm téren át az Irinyi koleszig tartott. De jártunk moziba (Fáklya, a Horváth Mihály utcában, ma már nincs meg) úszóházra, a nagy strandra – ahol szét csúszdáztam a fürdőnadrágom fenekét – és augusztusban mindig megnéztük a Korzón a gokart versenyt is. Amikor pedig csak tehettem, unokatestvérem Varga Zsolt mellett ültem a zongoránál – most temettük el szegényt – és Beatlest játszottunk, meg Illést. Ez a Takaréktár utcai lakásukban volt. A vég nélküli fejelések Árpi unokatestvéremmel. Nem tudom, érezhető-e, de ebből én egy egész regényre valót tudnék összeírni.

Dráni gyerekként nem tudott a freskóról
Dráni gyerekként nem tudott a freskóról


– A vadászterület mit jelent? Mire „vadásztatok"?

– Ez egy kifejezés arra, hogy milyen körzetben voltunk veszélyesek a társadalomra. :-)

– Szinte „látom a veszélyességet", amit a társadalomra jelentettetek... De milyen volt az a Szeged? A Hősök kapuja gyerekfejjel, -szemmel? Akkor ugye a freskó még le volt festve. Azt tudtátok például, hogy ott van?

– A freskóról nem tudtunk. Én mindig izgultam egy kicsit, hogy az a bazi nagy katona le ne essen arról a pici peremről, ahová állították. Szegeden akkoriban nem járt troli. Az pesti vicc volt. Nekem még ma is fura, amikor trolival találkozom Szegeden. Az öreg híd alatt még ott állt a Szőke Tisza – épp ezekben a napokban szedik szét. Néha segédkeztem a motorcsónakversenyen is, mint nyári diákmunkás. Irtottam gyomot a körtöltés oldalában, és segédmunkásként részt vettem egy ház építésében a Sajka utcában. Ha csak tehettem, belógtam a Szabadtérire. Egyszer még szerepeltem is. Az Aida előadásának második felvonásában etióp rabszolgagyereket „alakítottam". Életem nagy álma, hogy egyszer a Tesztoszteron produkciómmal, vagy a Website Story című musicalemmel megjelenhessek azon a színpadon.

Bornai Tibor a Sárgán. Albumot jelentetne meg az üdülőről. Fotó: Garai Szakács László
Bornai Tibor a Sárgán - felnőttként. Albumot jelentetne meg az üdülőről. Fotó: Garai Szakács László


– A beszélgetés elején kényszerből picit rosszul idézett Szeged számot ki, illetve mi minden ihlette, már a fentieken túl?

– Az a dal egy szerelem története, amely ott kezdődött, Szegeden. Az életem fordulópontja volt az a kapcsolat, és bár nem tartott túl soká – elhagyott a lány – mégis nagyon hálás vagyok neki, hogy elindított azon az úton, amelyen ma is járok.

KFT - Szeged

Olvasóink írták

 • 7. bánki 2012. november 08. 15:12
  „Bibsi !

  Nem játszik !”
 • 6. Linka11 2012. október 27. 08:23
  „- Valahogy Szeged különleges atmoszférával bírt ,bár lehet hogy csak az idő szépíti meg.-Mindenesetre ha messze van az ember Szegedtől, van valami furcsa hiányérzete. -Mintha hiányoznának a családtagjai vagy a kedvenc kispárnája, amit csak ott és akkor ölelhetett magához az ember. Ez az érzés valószínűleg csak azokban van meg
  akik itt voltak gyerekek és itt ivódott beléjük a város hangulata.”
 • 5. Tonypilot 2012. október 24. 21:43
  „Bornait zenészként mindig is tiszteltem ,azonban -bár egykorúak vagyunk- gyerekként, a hatvanas években nem ismertem.
  Szegediségét illetően viszont semmi kétség.Az általa idézett gyermekkori emlékei igazolják azt.Külön öröm számomra,hogy Tornai Gyusziról -Totóról,aki sajnos már nincs közöttünk és akihez nagykamasz koromban ,majd huszon-harminc évesen engem is szoros barátság fűzött-,már nem első alkalommal szeretettel emlékezik .
  Ezért külön is tisztelem .
  Művész Úr,Tibor!
  További skeres pályafutást!”
 • 4. K.T. 2012. október 24. 19:34
  „Örömmel olvastam a nagy Mágusról. :)”
 • 3. Laura82 2012. október 24. 18:08
  „Jó ez a szögedi szám! :)”
 • 2. IVY 2012. október 24. 16:38
  „Nem is tudtam, h szegedi. A Sárgán pedig soha nem láttam. Legalább is az utóbbi 25 évben.....”
 • 1. pbg 2012. október 24. 15:19
  „IMÁDLAK DRÁNI!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyei kitüntetések az ünnepen

Kitüntetéseket, elismeréseket is osztottak október 23-án. Tovább olvasom