Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Borral is emlékeznek a népszerű basszistára

Gregor József nemcsak igazi borszakértő volt, hanem külföldön is szívesen keltette jó hírét a magyar boroknak. Most egyik borász barátja, a szekszárdi Dúzsi Tamás palackozott az emlékére egy sorozatot egyik kedvenc borából.
A Gregor József emlékére palackozott bor hátcímkéje. Fotó: Schmidt Andrea
Aki a jó bort nem szereti, jó ember nem lehet – mondta sokszor a tavaly októberben elhunyt Gregor József. Világhírű basszistánk a természet legnagyobb ajándékának tartotta az isteni nedűt, mindenkinek ajánlotta mértékletes fogyasztását. Betegsége idején is megivott egy-egy pohár vöröset, mert úgy gondolta, sok élettanilag hasznos vitamin és nyomelem található benne. Azt is nyilatkozta a tavalyi borfesztivál idején lapunknak, hogy szekszárdi borász barátjának, Dúzsi Tamásnak a pincészetéből származó csodálatos borokat szereti a legjobban. Az ősi magyar szőlőfajtából, a Dunántúli Ezerfürtűből készülő Siómenti Fürtikét, amit fröccsként is szívesen fogyasztott, valamint a cabernet sauvignont, a kékfrankos rosét és a merlot-t kedvelte leginkább. Ha külföldön vendégszerepelt, valamelyik kedvenc magyar borát vitte leggyakrabban ajándékba.

A minőségi italokat kínáló borszaküzletekben most megjelent egy igazi kuriózum: Dúzsi Tamás Gregor József emlékére palackozott szekszárdi merlot-ja.

– Jó barátságban voltunk, többször is járt nálunk Jóska. Utoljára 2004 nyarának végén, akkoriban, amikor a betegsége kezdődött. Én is nagyon beteg voltam, akkor estem át egy embert próbáló kezelésen. Az operációja után néhány hónappal küldtem neki Gárdonyba néhány palackot abból a 2001-es merlot-ból, amelynek a hátcímkéjére Babits Ősz és tavasz között című verséből nyomtattam két versszakot. Amikor megkapta, rögtön felhívott, és nemcsak a bort dicsérte, hanem meghatódva azt is mondta: „Ezt az idézetet kettőnkért tetted rá." Jólesett, hogy azonnal megértette – meséli Dúzsi Tamás, aki ugyanebből a Babits-versből választott most két másik versszakot, és azt nyomtatta „In memoriam Gregor József" ajánlással a 2003-as merlot hátcímkéjére. – Úgy éreztem, tartozom ennyivel Jóskának, a barátságunknak. Többször hívott a családommal együtt Gárdonyba, egy jó kakaspörköltre, és Szegedre is, hogy nézzük meg a Hegedűs a háztetőnben, de mindig közbejött valami. Addig halogattuk az utazást, hogy a végül már nem tudtuk megnézni. Az egyik elit színes magazin is szeretett volna a pincészetemben egy közös riportot készíteni Jóskával, de már erre sem kerülhetett sor.

A Gregor-emlékbor roppant népszerű. A ritkaságnak számító címkéje miatt is sokan keresik, de azért is, mert nagyon kedvező az ár-érték aránya. Dúzsi Tamásék mindössze 2600 palackot készítettek belőle, és csak a jobb borszaküzletekben és éttermekben forgalmazzák – Szegeden is.


A rosékirály

Dúzsi Tamás Gyöngyösön a kertészeti egyetem főiskolai karán szerzett üzemmérnöki diplomát. A Szekszárdi Állami Gazdaságban dolgozott, majd az Aliscavin palackozó üzemének volt a vezetője. 1994-től magántermelő, a borkedvelők egyszerűen csak rozékirálynak hívják. Évek óta ő nyeri a Borbarát magazin vaktesztjeit a rosé kategóriában. Kiváló érlelt vörösborokat is forgalmaz. Szenvedélye az olvasás, kedvenc költője Babits Mihály, majdnem mindegyik boros címkéjén találunk egy idézetet. Nős, hét gyermeke van. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma döntenek az az emlékpark vezetőjének sorsáról

Ma Nagy László igazgató sorsáról is dönt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Kht.… Tovább olvasom