Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Borsiék szerint 6-8 métert téved a földhivatal digitális térképe - pert indítanak

Várhatóan szakértő fogja vizsgálni egy szegedi perben, hogy a valóság és a földhivatal digitális térképe között mekkora az eltérés. A Szeged külterületén, az egykori ATI-pálya közelében lakó Borsiék szerint 6-8 métert is téved a hivatalos térkép, és az ő kárukra.
Várhatóan szakértő fogja vizsgálni egy szegedi perben, hogy a valóság és a földhivatal digitális térképe között mekkora az eltérés. A Szeged külterületén, az egykori ATI-pálya közelében lakó Borsiék szerint 6-8 métert is téved a hivatalos térkép, és az ő kárukra. Ahol a valóságban út van, a tíz éve hatályban lévő digitális térkép szerint az ő kertjük húzódik – állítja Borsi Ferenc.

A család és a szomszédjuk azt szeretné, ha a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kimondaná: korrigálni kell. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Földhivatalánál viszont úgy találták, két eljárás, helyszíni szemlék után, hogy a tévedés hibahatáron belüli, nincs szükség módosításra. Ha Borsiék nyernek, jöhet a kártérítési per.

Pontatlan a hivatalos térkép, és ebből nekik hátrányuk származik – állítják a szegedi Borsiék. A család pert indított a földhivatallal szemben, pontosítást szeretne. Azt is kérik, hogy ne Csongrád megyei szakértőt bízzon meg az üggyel a bíróság. Ahol a valóságban út van, a tíz éve hatályban lévő digitális térkép szerint kert, az ő kertjük húzódik. A környék birtokhatárait – ez a Csongrádi út melletti egykori ATI-tanpályánál kezdődő terület – helyenként 6-8 méteres eltéréssel, nem a valóságnak megfelelően tünteti föl a hivatalos dokumentum – állítja a szegedi Borsi Ferenc.

Kérte, hogy pontosítsák a térképet. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Földhivatala vizsgálatot indított, szemlét is tartott az ügyben, de a járási és megyei szinten lezajlott eljárás is csak hibahatáron belüli eltérést talált, a hivatal szerint nem szükséges korrigálni. A család a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon támadta meg a határozatot, azt kéri, állapíttassék meg, hogy térképészeti és területszámítási hiba történt.

Borsi Ferenc az úton. Ez a hely a hivatalos térkép szerint még az ő portájukon belül van. Fotó: Schmidt Andrea
Borsi Ferenc az úton. Ez a hely a hivatalos térkép szerint még az ő portájukon belül van.
Fotó: Schmidt Andrea

A szerdai, első tárgyaláson kiderült, Borsi Ferenc, felesége és a szintén tulajdonos édesanyja mellett beavatkozik a perbe az ugyanazon a portán épült lakásban élő, lengyelországi születésű Fekete Alicia Zofia és Fekete Péter Sztaniszlav is. A felpereseknek nincs ügyvédjük. Borsi Ferenc a keresetet kiegészítette, többek között azzal, hogy a térképen a házuk sem ott áll, ahol a valóságban, az ő és a Feketéék hivatalos címe pedig Szeged, Külterület 3 Tanya 4, illetve Külterület 1, Tanya 4/B. Aki GPS alapján próbálja megtalálni őket – mint a csomagküldő szolgálat – sokáig bolyong.

A földhivatal álláspontja az volt, hogy ezeket, mivel új észrevételek, ugyanebben a perben nem lehet tisztázni. Lele Zsófia bíró javaslatára – próbáljanak a felek e címügyre rövidebb megoldást találni – Tóth Erzsébet, a földhivatalt képviselő kormánytisztviselő azt mondta, a címet nem tudják korrigálni egy új jogszabály miatt, mivel hamarosan új nyilvántartás készül, ez a jegyzők hatásköre.

A tárgyaláson nyilvánvalóvá vált: hiába látszódhat tényleg a légi felvétel és a térkép összevetéséből az eltérés, azt, hogy ez hol haladja meg a hibahatárt, csak szakértő mondhatja ki. A Borsiék által javasolt Bács-Kiskun megyei szakembert a földhivatal nem fogadta el, Borsiék viszont azt kérték, hogy ne Csongrád megyei szakértőt bízzon meg a feladattal a bíró, mert ők elfogultak lehetnek. A bíróság hamarosan dönt, a tárgyalás ennek megfelelően folytatódik.

Ha Borsiék nyernek, kártérítési pert akarnak indítani a hivatallal szemben, mert nem mindegy, mekkora a porta a valóságban és a térképen, a forgalmi érték szempontjából. A tárgyaláson Milos István földhivatali osztályvezető megjegyezte, Borsiék régóta pereskednek egy telekszomszédjukkal, ezért tartják elfogultnak a megyei szakértőket. Ez igaz – ismerte el a felperes –, a telekhatárt jelző kerítés helyén vitáznak. Ezért is lenne fontos, hogy a térkép pontos legyen.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondolatfújás és versfoltozás a Fekete házban

A megmozdult szótár című tárlaton izgalmas installációk segítségével lehelhetnek életet a legendás író-költő műveibe a látogatók. Tovább olvasom