Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Borteszt – glicerinbotrány után

Szeged - A kocsisbortól az ajándék kategóriáig kóstoltattuk vendégeinket úgy, hogy nem tudták, mit isznak. A szakértő szerint glicerinnel igazán meg lehet szívatni a sommelier-ket, a szegedi borfeszt pedig inkább népünnepély.
A Bortársaság szegedi üzletében gyűltünk össze azért, hogy az ottani remek borokat és az általunk odarosszalkodott olcsóságokat kóstoltassuk vendégeinkkel, Mizsik Attila sommelier-vel, Cziráki Zsolttal, azaz Colossal, a Garaboncziás Borozó tulajdonosával és Benák Tündével, a delmagyar.hu Szépek szépével. Arra voltunk kíváncsiak, hogy egyértelműen felismerhető-e a rosszabb minőségű bor, illetve tényleg megéri-e a drágábbat vásárolni.

Sok mindentől függ a borról alkotott ítélet: az is megeshet, hogy a jó társaság miatt ízesebbnek találjuk a kortyot, míg egy mesterműtől elfintorodunk, csak mert a hideg utcán kell meginnunk. A sommelier figyelmeztet: nem szabad kizárólagos igazságnak elfogadni sem a borász, sem a szakértő véleményét, mindenki egyedi ízléssel rendelkezik, és még csak abban sem bízhatunk, hogy az egy borvidékről származó borokat egy kalap alá lehet venni, hiszen akár 2 kilométer is számíthat a végeredmény szempontjából.

Az első bornál rögtön kiderül: az 1000 és 2000 forint közötti boroknál a legkisebb a különbség, ezen az értékhatáron belül nehéz pontosan belőni az árat, ha nem tudjuk, mit iszunk. Ez az átlagos pénztárcájú borkedvelő által hétköznapokon is megengedhető, legnépszerűbb árkategória, ennyiért azonban már igazi élményt nyújtó borokat kaphatunk. Az 1615 forintos, 13%-os Laposa badacsonyi olaszrizlinget (2008) tesztelőink 1000 Ft körülire tippelték, mondván, az illata ígéretesebb, mint az íze. A többség 10-ből hat pontot adott, Colos minőségi fröccsnek ajánlja.

A kocsisbortól az ajándék kategóriáig kóstoltattuk vendégeinket úgy, hogy nem tudták, mit isznak. Fotó: Segesvári Csaba
A kocsisbortól az ajándék kategóriáig kóstoltattuk vendégeinket úgy,
hogy nem tudták, mit isznak. Fotó: Segesvári Csaba

A második bornál már nem bírtuk magunkban tartani a közelmúltban kirobbant egri borhamisítási botrány által felmerült kérdéseket. Mizsik Attila szerint sajnálatos, de rengeteg borász használja a glicerint bora minőségének feljavítása érdekében. Nyílt titok volt ez, ami most a nagyközönség elé került. Hogy összeomlott-e a hit az egri borvidékben vagy éppen a magyar borokban általában? A sommelier szerint a nép gyorsan felejt, a szakértő az, aki igazán mérges, hiszen könnyen lehet, hogy egy megbuherált bort dicsér éppen.

De vissza tesztborainkhoz. A 2380 forintos, 14,5%-os Kerkaborum vörcsöki furmint (2007) édeskés íze megzavarja három kóstolónkat, 800–1500 forintra lövik be, érdemes lett volna hosszabban elidőzni vele, hogy egyértelműek legyenek erényei. Tünde férfiaknak venné ajándékba, de valószínűleg mindenki örülne neki.

Ekkor jött a merénylet. Vendégeink arca eltorzult, Mizsik Attila elsápadtan jelentette ki: ez pisiszagú. Tünde az ellenségét lepné meg vele, Colos jó punkként megitta, abban mindannyian megyegyeznek: ez vállalhatatlan. Senki sem dőlt be az általunk az üzletbe csempészett borzalomnak, ami nem más, mint az EU-ból származó borokat tartalmazó, 351 Ft/liter árú, 10,5%-os Obsitos. Műanyag palackos, mégis meglepetés, hogy tényleg ennyire rossz. Sommelier-nk ennél a pontnál azért megjegyzi: főzéshez egyáltalán nem kell drágább bort vásárolnunk, elég egy szerényebb minőségű is. De egészen biztosan nem ez.

Sok mindentől függ a borról alkotott ítélet. Fotó: Segesvári Csaba
Sok mindentől függ a borról alkotott ítélet...
Fotó: Segesvári Csaba

A szegedi borfesztiválra terelődött a szó, két férfi vendégünk egyező véleménye: bár az egész inkább népünnepélyhez hasonlít, mint egy igazi borfesztiválra, jó hangulatú, és fontos eseménynek tartják. Hiányolják az egyes borvidékek standjainak egymás mellé szervezését, és drágállják az alkalmi árakat, de az igaz, hogy aki minőséget keres, az is megtalálhatja a kedvencét. Mizsik Attila sajnálja, hogy kevés a visszacsatolás, a borfeszt iszogatói nem jegyzik meg általában, mi ízlett nekik. Ezután pontosan megtippelte, hogy kékfrankost ivott, méghozzá 1500 forintosat, de Colos és Tünde sem járt messze az igazságtól. Az 1460 forintos, 13,5%-os Heimann kékfrankos (2007) hétköznapi tévézéshez, beszélgetésekhez illő friss, fiatal bor.

Újabb tréfa, újabb közmegyegyezéses fintor. Mizsik Attilát megsajnáltuk, amikor azt kérdezte: „Ezt muszáj meginnom?" Tünde szerint igazi gimisbor, Colos a táskájában rejtőző kóla felé nyúlt, Attila szerint még kólából is csak lightot érdemel. Megint nem sikerült átejteni senkit, ez bizony az ABC-ben vásárolt, 569 forintos, 12%-os Vincellér Egri Bikavér (2006). Az ártippel sommelier-nk járt a legközelebb 600 forinttal, a többiek 300-ra saccoltak.

Benák Tündével, Mizsik Attilával és Cziráki Zsolttal kóstoltattuk a borokat. Fotó: Segesvári Csaba
Benák Tündével, Mizsik Attilával és Cziráki Zsolttal kóstoltattuk a borokat.
Fotó: Segesvári Csaba

Az utolsó bornál Attila felkiáltott: „Na!". Colos örülne, ha valaki ezzel lepné meg, Tünde egyből érezhető erejére utalva „igazi búfelejtő"-nek címkézte. Megkönyörültünk, a ledrágább bort hagytuk a végére, nem is merült fel kétsége senkinek, hogy valami igazán minőségit iszik. Kb. 3000 Ft-ba kerülhet, mondták, bár Colos 5000-ig is elment volna. A 2700 Ft-os, 14%-os Barnatanya Syrah (2006) valóban a csúcspontot jelentette ezen a napon, bár sommelier-nk hiányolta a robbanást, e hiányosság rajta kívül senkinek nem tűnt fel.

Szakértő és laikus is tagja volt tesztcsapatunknak, akik az átlagfizetésből még megvásárolható olcsó és drágább borokat kóstolgattak, úgy, hogy sejtésük sem volt, mit ízlelgetnek pontosan. Kiderült, a minőség az üveg és a címke látványa nélkül is felismerhető, az árak pedig legtöbbször tényleg követik a színvonalat. Mizsik Attila és Colos azért figyelmeztetnek mindenkit: nem kell hinni feltétlenül az árban sem. Csak a saját ízlelőbimbóinkban. A választék óriási, kóstolgassanak Önök is, hogy ráleljenek favoritjaikra!

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. őrgróf 2009. november 08. 11:17
  „Kies országunkban 3 millió szegény ( és kb 1 mill. mélyszegénységben) élő ember van, hogy is állunk az átlagnak megengedhető borokkal? 1500-2000 ft? könyörgöm, Önök hol élnek? Én - úgy gondolom - egy kicsit az "átlag" fölötti keresetel rendelkezem, de ilyen árú bort nem engedhetek meg magamnak. ( ezért inkább nem is iszok.)”
 • 27. Pinaman 2009. november 07. 23:17
  „Magyar bor = Bor izu szeszesital”
 • 26. ovis 2009. november 07. 07:27
  „Mizsik Attila azt mondja a cikkben, hogy a főzéshez szerény minőségű bor is elég, ellenben az összes nagy szakács mint pl. Gordon Ramsay pont az ellenkezőjét ajánlja. Jó minőségű étel elkészítéséhez minőségi alapanyagok kellenek és ez igaz a borra is.”
 • 25. franzvon 2009. november 06. 22:18
  „Összegezzük:Konyári József ,volt órásmester manapság bort termel???
  mag! Az utolsó töredék olyan, mint a Grant kapitány gyermekei-ben!!!
  Jó bor lehet, aminek hatása így megdelejezett...(nagy a lába??)”
 • 24. mag 2009. november 06. 20:41
  „hajrá KOnyári verhetetlen borok konyári konyári rendelni lehet a jozsitol (orás volt)nagy ába”
 • 23. franzvon 2009. november 06. 20:03
  „No kedves Pinaman-mit szeretnél tudni???”
 • 22. franzvon 2009. november 06. 20:01
  „22-végül is majdnem mindannyian onnan jövünk, és majdnem oda megyünk a végén-"n" helyett"cs"-vel.
  Wahorn András a nagy művész ebben...”
 • 21. franzvon 2009. november 06. 20:00
  „(viszont akárhová mentem eddig, a legjobb kaják a magyar cuccok voltak...
  egy jó gulyás után ketté tudnám szakítani az eget!!!
  Mondjuk egy jó kusz-kusz még vetekszik vele)”
 • 20. franzvon 2009. november 06. 19:57
  „Valamint r.....adjak meg , ha életem legjobb Cabernet Savignonja nem egy........-i volt....
  Lehet találgatni,de nem francia...”
 • 19. franzvon 2009. november 06. 19:55
  „Spanyolok...
  Ki....szott jó boraik vannak!!!!!!!!!
  Akármelyik ibériai sarokból kóstolsz, valahogy mindig felfedezel valami tutit....
  Vagy pl. a pezsijük a Freixenet Cava...
  Csak a napfény???”
 • 18. csakhogy 2009. november 06. 18:40
  „Cselac neked van borültetvényed, szerintem a szőlőt termelik meg, aztán annal a levét elszűrik, abban igazad van, hogy a fejtést írtam de szűrésre gondoltam.(bocsi ezért) . Jó magyar szokás a bort szűrni a termelő az már adalékokkal "feljavítja" és eladhatóvá teszi a drága szőlő( idén 45 Ft/ kg max. ára volt) SZŰRT levét. Szerinted mit csinálnak az egyetemeken kiképzett borvegyészek? trágyához egy kis vegyszer aztán nyomás az ízesítés és már mehet is a palackba, kicsit vizeletízű, á dehogy az csak a különcöknek ízlik nem a borkedvelőlknek.”
 • 17. franzvon 2009. november 06. 16:13
  „Shiraz forever!!!”
 • 16. franzvon 2009. november 06. 15:10
  „A glicerin édes, agyödéma csökkentő és vizelethajtó.
  (magyarul brutálisan megpisáltat...)”
 • 15. papen 2009. november 06. 14:45
  „Még olyan borkategóriát nem hallottam, hogy ajándék.

  A borfeszt áraihoz meg annyit, hogy ha az önkormányzat nem kérne akkora helypénzt, illetve ha az apeh nem büntetne 100 rugóra borászt, mert rendszeresen többet tölt a poharakba, akkor el is lehetne várni az olcsóbb bort.
  A borfeszt amúgy már régen nem az, aminek megálmodták.”
 • 14. cselac 2009. november 06. 12:06
  „csakmost5: nem, nem szerintük vagyunk hülyék, hanem a sommelier szerint. Erről a nagy mellényről beszéltem. Kicsit hátrább az agarakkal...”
 • 13. csakmost5 2009. november 06. 12:04
  „"A sommelier szerint a nép gyorsan felejt, a szakértő az, aki igazán mérges, hiszen könnyen lehet, hogy egy megbuherált bort dicsér éppen."

  Ez csak egy idézet szerintük hülyék vagyunk!”
 • 12. cselac 2009. november 06. 08:57
  „csakhogy: a bort termelik, nem pedig fejtik :) Nyilván Te is tudod, hogy az a bortermelés egyik technológiai része. Picit furán is hangzana, hogy L. Tamás vagyok, borfejtő :D Másrészt pedig saját bor az mindig más dolog :)”
 • 11. cselac 2009. november 06. 08:54
  „Ja, a teszthez még annyit, hogy soha, soha nem lehet belőni az árakat! Ez egy hülyeség. Lehet utólag ár/érték arányt nézni, de előre nem. Meg hogy jön az ár az alkoholtartalomhoz? Szegeden van olyan nívós társaság, akik szívesen segítenek e téren...”
 • 10. csakhogy 2009. november 06. 08:53
  „Sok MAGYAR falusi kispince értékesebb borokat rejt mint a flancos külhoni. Azt is odaadják 250-500 Ft között és legalább tudható, hogy miből készül. Véleményem szerint a fő probléma, hogy a bort gyártják manapság és nem fejtik.
  Én a saját készítésű, kizárólagosan szőlőből minden íz és élményfokozó sz.rság nélküli, vásárolt szőlőből kézimunkával fejtett boromat iszom amivel barátaimat is meg merem kínálni. Nincs fejfájás utána, bármikor visszajönnek érte.”
 • 9. cselac 2009. november 06. 08:51
  „Természetesen úgy értettem, hogy van-e a borban mesterségesen adagolt glicerin.”
28 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petíció Bajnai Gordonnak – Szegedről is várják az aláírásokat

„Miniszterelnök úr! Öné a lehetőség, hogy történelmet írjon." Itt az idő, hogy valódi kötelezettséget vállaljunk, hogy megakadályozzuk a hatások súlyosbodását. Tovább olvasom