Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Börtönvécék a Csillagban: emberi méltóságot sértenek

Szabó Máté ombudsman a Szegeden, a Csillagbörtönben folytatta a büntetés-végrehajtási intézetek helyszíni vizsgálatát.
Kiemelkedő szakmai színvonalú munka folyik Szegedi Fegyház és Börtönben, az elítéltek elhelyezési körülményeinek és a dolgozók munkafeltételeinek javítására azonban több milliárd forintos beruházásra lenne szükség.

A fogvatartottak foglalkoztatottságát a biztos kifejezetten jónak ítélte meg. Az egy nevelőre jutó elítélti létszámot - a más bv. intézetekben tapasztaltakéhoz képest - ugyancsak elfogadhatónak találta. Pozitívan értékelte azt is, hogy a parancsnok több intézetet vezetett már, van összehasonlítási alapja a módszerek hatékony megválasztásában. Jelentősen csökkent a zárkák zsúfoltsága és az intézet telítettsége.

Sérül azonban az elítélt pihenéshez és egészséges környezethez való joga, de veszélybe kerül emberi méltósága is, ha a zárkában nem jut minden elítéltre legalább hat köbméter légtér és három négyzetméter mozgástér. Az pedig, hogy a zárkában a WC nincs lefalazva, valamint saját ruháját az elítélt a zárkában moshatja ki és száríthatja meg, sérti emberi méltóságát, a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez fűződő jogát. Örvendetes, hogy 70-80 elítélt két alkalommal szombati napon is fogadhat látogatót, sőt, arra rendszeresített helyiségben teszi lehetővé az intézet azt is, hogy az elítélt kiskorú gyermekével is találkozzon. Sérti viszont a jogállamiság elvét és a jogbiztonság követelményét, de felveti az elítélt tulajdonhoz való joga sérelmének lehetőségét is, ha a büntetés-végrehajtási. intézet előírja, hogy a hozzátartozó célzottan, a pénz felhasználásának módját megjelölve küldje el pénzküldeményét.

Szabó Máté előnynek tartotta ugyan, hogy az intézet eredetileg is büntetés-végrehajtási célra épült annak idején Szeged külterületén, de gondot okozhat nemcsak a városban lakóknak, hanem az oda látogatóknak is, hogy a város terjeszkedése miatt mára már központi helyen, a piactér mellett található. Az intézeti alkalmazottak földszinti irodáit azok nedvessége miatt Szabó Máté nem tartotta alkalmasnak emberi tartózkodásra. Felhívta a figyelmet, hogy az irodák állapota közvetlenül veszélyezteti az ott rendszeresen munkát végzők egészséghez való jogát. Az ombudsman tapasztalatai nyomán ajánlotta a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának, hogy valamennyi bv. intézetben vizsgáltassa meg a pénzküldemények kezelésének gyakorlatát, és szükség esetén intézkedjen az egységes és helyes módszerek kialakítására.

A biztos javasolta, hogy a Szegedi Fegyház és Börtön irodáit újítsák fel, tegyék alkalmassá emberi tartózkodásra, a zárkákban található WC-ket pedig fallal válasszák le. A Szegedi Fegyház és Börtön parancsnokát arra kérte, vizsgálja meg mosó- és szárítóhelyiség kialakításának lehetőségét, hogy a fogvatartottak saját ruhaneműiket kulturált körülmények között moshassák és száríthassák, és gondoskodjon arról is, hogy minden elítélt számára rendelkezésre álljon megfelelő méretű lég-és mozgástér.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. bratyesz 2009. november 05. 11:45
  „Darch!Rosszul fogalmazol szerintem,nem állatok hanem BETEG PICSA GYÜMÖLCSEI!!!”
 • 62. Papucsos 2009. november 04. 15:32
  „És az ottdolgozók a "csicskák" akik még ki is szolgálják a fogvatartottakat!Tiszta szégyen ez az igazságszolgáltatás....Pfff...”
 • 61. darch 2009. november 02. 12:56
  „flexsnake: most igazat kell neked adjak. Röhejes, hogy köztörvényes állatokat, akiknek eszükben sincs normalizálódni, jobb körülmények között tartunk, mint amit egy minimálbéres család három gyerekének biztosítani tud.
  Nekem pedig ne jöjjön senki azzal, hogy elég büntetés az, hogy be vannak zárva.”
 • 60. flexsnake 2009. november 01. 10:46
  „iskolatej és az ingyen alma program, ha nagyon nincs mire költeni arra is lehet. Esetleg a közintézményeket defibrillátorral felszerelni! Annyi mindenre lehetne költeni, de nem a számokra.
  Ezek a számok(nem emberek) tettek érte, hogy évekre elzárják őket. Nem fogva tartó intézmény, hanem BÜNTETÉS VÉGREHAJTÁSI! Büntetni kell őket! Rothadt kenyér és poshadt víz! Az is csak akkor ha a napi 20órát ledolgozták uránbányában, kőfejtőben vagy más beszélyes munkahelyen!
  Még a vegásoknak is külön főznek! EZ egy vicc!”
 • 59. Valaki78 2009. október 31. 19:38
  „"A WC nincs lefalazva, valamint saját ruháját az elítélt a zárkában moshatja ki és száríthatja meg, sérti emberi méltóságát, a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez fűződő jogát." Ez az első."Felhívta a figyelmet, hogy az irodák állapota közvetlenül veszélyezteti az ott rendszeresen munkát végzők egészséghez való jogát." Ez már másodlagos? Nagyon rosszul lett megszerkesztve a cikk. Olyan, mintha az ott dolgozók jogai kevésbé sérültek volna, mint a rabok jogai. Van egy pár sor maszlag az idézett felhívások között. "Sérül azonban az elítélt pihenéshez és egészséges környezethez való joga, de veszélybe kerül emberi méltósága is." Szerintem sem jogának, sem méltóságának nem kellene lenni egy embernek, ha börtönbe kerül. Ingyen élő sz@r emberek. Követelőznek, nem felel meg nekik semmi. A szegény sorban élő gyerekeknek nincsenek jogaik? Legyenek olyan kedvesek, és náluk is újítsák fel a WC-t, kapjanak ingyen reggelit, ebédet, vacsorát, a ruháikat mossák ki, szárítsák meg (de nehogy a szobában, ahol alszanak, mert ugye az egészségük nagyon fontos). Sokan élnek ennél sokkal rosszabb körülmények között, akik bűnt nem követtek el, hacsak azt nem, hogy nem diplomáztak le, vagy nem találtak olyan munkát, amiből meg tudnak élni.”
 • 58. GreatWhiteShark 2009. október 31. 17:22
  „Szinte hetente látogat el ide Szabó úr. Javaslom, költözzön be egy hónapra és állapítson meg, amit akar, aztán hagyja békén a hülyeségeivel, azt, aki a közt szolgálja! Jogszabályilag - ha jól tudom - jogerősen elítéltnél (ilyenek vannak a Csillagban) saját ruha csak alsónemű, valamint sportruházat lehet, a többit az adófizetők biztosítják és mosatják, javíttatják. Ha néhány gatyának külön mosó helyiség kell, akkor javasolja az evőeszközök számára, külön mosogatók létrehozását. Nem kellene kintről beledumálnia olyan embereknek, akiknek fogalmuk sincs, mi folyik ott, és az ilyen "humanitáriánus" intézkedések milyen plusz feladatokat rónak az ott dolgozókra, vagy milyen veszélyeket hordoznak magukban. Ne felejtsük már el, hogy nem véletlen kerülnek oda, akik ott vannak, és nem a világ jobbá tételén törik a fejüket egész nap!”
 • 57. nyugdíjas 2009. október 31. 11:03
  „Az ombudsman a nem börtönben élők élethelyzetére tegyen javaslatokat...”
 • 56. métely 2009. október 31. 11:02
  „Több millliárd forintos beruházás? Az ADÓFIZETŐK pénzéből?!
  Rengeteg embernek a munkához való joga sérül napjainkban. Családok tengődnek mély nyomorban. Ez nem gond?”
 • 55. klj_54 2009. október 31. 09:31
  „46. hozzászólás gedeon 2009.10.30. 20:30

  Félek a hozzád hasonlóan "tisztességes" emberektől!
  Tudod, én is ismerem az írott jogot és lehetőség szerint be is tartom. De a hozzád hasonló, hű de precíz embereket csak a szik szeparatistákhoz és az öngyilkos robbantókhoz tudom hasonlítani:(”
 • 54. flexsnake 2009. október 31. 08:25
  „48. az AIDS-el fertőzött romaprostikat beadnám nekik :D”
 • 53. szegedinka 2009. október 31. 07:46
  „"Az pedig, hogy a zárkában a WC nincs lefalazva, valamint saját ruháját az elítélt a zárkában moshatja ki és száríthatja meg, sérti emberi méltóságát, a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez fűződő jogát."

  Az a sajnálatos, hogy sokan, akik nem követtek el főben járó bűnt, és "fizetésből" élnek lassan ugyan ilyen körülmények között élnek. Az nem elég nagy gáz ugye??????

  Azok a fránya személyiségi jogok védenek mindenkit, csak azokat nem akiknek nagy szükségük lenne rá, mert becsületes emberek...”
 • 52. nezdcsak 2009. október 31. 00:50
  „Ezek a törvények!Ha nem utálok már itt lakni!”
 • 51. tulipant 2009. október 31. 00:40
  „Elektromos fogkefet, automata fenekmosot es spa bath-ot ne adjunk?”
 • 50. Lehiggadt 2009. október 30. 23:26
  „Nekem úgy rémlik, hogy az elítélteket NEM jutalomüdülésre küldték börtönbe!
  Én összehoznám az ombudsman urat a minapi esettel, ahol valakit melegebb éghajlatra küldtek...
  Meggyőződésem, hogy a cellának egy négyzetcenitinyi része sem lehet, ahol az elítéltet nem lehet figyelemmel kisérni, azaz baromságot beszél az "úr"...”
 • 49. web 2009. október 30. 23:14
  „"a fogvatartottak saját ruhaneműiket kulturált körülmények között moshassák és száríthassák, és gondoskodjon arról is, hogy minden elítélt számára rendelkezésre álljon megfelelő méretű lég-és mozgástér"
  hát igen! mászókát is kellene biztosítani nekik! Talán masszőrt is ?Inkább szanatórium lenne a neve. Nem tudom, ha a filmbeli török börtönszerűség lenne idehaza is ?”
 • 48. té 2009. október 30. 22:22
  „legyen ez a visszatartóerő: ne kerülj be, mert nincs a wc-nek fala!!! ;)”
 • 47. barkasz 2009. október 30. 22:11
  „Na persze,meg cellánként egy-egy fürdőskurva!!”
 • 46. meinl 2009. október 30. 22:05
  „AZ a gyanúm csak azért lett a cikk megírva hogy az embereket fölbosszantsák vele.”
 • 45. gedeon 2009. október 30. 20:30
  „44. Az intézet személyi állományának minden tagját mind az államtitok, mind a szolgálati titok és a magántitok megtartásának kötelezettsége terheli.
  Hallottál már erről? Te vagy esetleg a kiválasztott és a kedvedért bizalmas információkat osztott meg veled a barátnőd, vagy az apukája? Kinőttem már a mesékből!
  Amennyiben esetleg mégis igaz, hogy bizalmas információkhoz jutottál annak idején, ezzel nem dicsekedni kellene, hanem mélyen magadban tartanod az adatokat!!!”
 • 44. flexsnake 2009. október 30. 20:28
  „35.
  Tévedésben vagy. A börtön célja a társadalomba való visszaillesztés, tanítás, átnevelés. Erre teljesen alkalmatlan. Egy gyilkost nem lehet megváltoztatni. Bizonyos típusú emberek már születésükkor magukban hordozzák az erőszakot. Őket nem lehet megváltoztatni. Sürgősen vissza kell állítani a halálbüntetést és minden emberölés után büntetésként kiszabni. A mai gyakorlatban egy megrendezett gyilkosságot meg lehet úszni 3évvel! A büntetés büntetés és nem hotel meg wellness hétvége! A munkájukért fizetést kapnak!
  Ez nem szanatórium, 20-30 embert kell egy cellába rakni, egy tálba vécézhetnek és abba is kapják a vizet meg a kenyeret. Ez kell ahhoz hogy rettegjenek attól hogy bekerülnek oda! Ez nem embertelen! Ez büntetés! Embertelen ártatlanokat ölni, az embertelen.”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyját verte össze a fiú

Rendre összeveszett idős anyjával egy középkorú férfi Sándorfalván – az alkohol és a pénz miatt. Brutális ökölcsapásokkal verte össze édesanyját szerda délután. Tovább olvasom