Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Boszorkányfesztivál is lenne Szegeden

Mint az ország összes színházát, a Szegedi Szabadtéri Játékokat is érintik a megszorítások. A fesztivált szervező kht. 60 millió forinttal kevesebb támogatást kap az idén, mint tavaly, de népszerűbb, nagyobb jegybevételt ígérő programmal megoldja a nehézségeket.
Mint az ország összes színházát, a Szegedi Szabadtéri Játékokat is érintik a megszorítások. A fesztivált szervező kht. 60 millió forinttal kevesebb támogatást kap az idén, mint tavaly, de népszerűbb, nagyobb jegybevételt ígérő programmal megoldja a nehézségeket. Bátyai Edina ügyvezető igazgató szeretne három évre előre tervezni, hogy felkészülhessenek 2010-re, amikor a kht. koordinálja a pécsi Európa kulturális fővárosa projekthez kapcsolódó szegedi programokat.

– Az idei fesztivál programját korábban, már szeptember elején sikerült meghirdetnünk. Ez az önkormányzatnak köszönhető, amely elfogadta az érvelésemet, hogy ez a város érdeke is, hiszen a külföldi utazási katalógusokba, a turisztikai börzék kínálatába csak így lehet bekerülni – mondja Bátyai Edina. A Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Kht. ügyvezető igazgatója a kiszámíthatóságot szeretné azzal is erősíteni, hogy hároméves üzleti tervet készít elő. – Erre azért van szükség, mert az állami pályázati források jelentősen szűkülnek. Az Európa kulturális fővárosa (EKF) projekt miatt – amelyben 2010-ben Szeged Pécs kiemelt partnereként vesz részt – előre kell dolgoznunk. Ehhez pedig tudnunk kell, hogy körülbelül mire számíthatunk. Mivel a város vezetése úgy döntött, a szabadtérit működtető kht. lesz az EKF programsorozat szegedi részének koordinátora, nem mindegy, hogyan, milyen mozgástérrel képviseljük Szegedet az ezzel kapcsolatos pályázatokon. Azt reméljük, az EKF és a Nemzeti fejlesztési terv pályázatai segítségével kiszélesíthetjük fesztiválkínálatunkat néhány napos, kisebb programsorozatokkal. Szeretnénk a Mezzo tévécsatornával közösen nemzetközi operafesztivált szervezni, szegedi boszorkányfesztivált, rendi borfesztivált, valamint különleges lovas programot is rendezni Szegeden. Ezeket már kidolgoztuk, lobbiznunk kell a megvalósításuk érdekében.

Újszegedi tervek

Az Újszegedi Szabadtéri Színpad műsorterve is összeállt már: a Szegedi Nemzeti Színházzal koprodukcióban mutatják be Arisztophanész klasszikus vígjátékát, a Lysistratét. A dixie kétnapos minifesztivállá változva visszaköltözik eredeti otthonába, a ligetbe. A tavaly már sikeres, külső szervezésű nótaestet is megismétlik, valamint a népszerű Ghymes együttes is ad egy koncertet Újszegeden.

A kht. idei költségvetésében 60 millió forinttal kevesebb támogatással számol, mint tavaly. Az önkormányzat a 2006-os 250 millió helyett erre az évre 220 millió forintot biztosított, és 30 millióval kisebb a Nemzeti Kulturális Alaptól és az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól pályázati úton elnyert támogatás is. Az idei kompromisszumos programot már erre tekintettel állították össze. A hiányzó összeget a hagyományos kínálat mellett csak a jegyárak jelentős emelésével tudták volna előteremteni.

Nem ezt a megoldást választották, hanem kerestek egy olyan slágerdarabot, amitől garantáltan nagy jegybevétel várható. – A világsikerű Webber-musical, a Macskák beváltani látszik a hozzá fűzött reményeinket, hiszen máris óriási az érdeklődés a produkció iránt, amit Magyarországon mi játszunk majd először élő zenekarral. Gálvölgyi Jánossal, Malek Andreával és Torres Dániellel az élen megújult szereplőgárdát és új díszletet láthat a közönség a Dóm téren. Alföldi Róbert a Csárdáskirálynővel bebizonyította, hogy az operettre is meg lehet nyerni a legkülönbözőbb nézői rétegeket. Biztos vagyok benne, hogy ezen a nyáron a Marica grófnővel Eszenyi Enikő is folytatja ezt az irányvonalat. Mindkét operettben ragaszkodtunk olyan címszereplőhöz, aki sikeres operistaként az énekművészet legmagasabb színvonalát képviseli. Marica szerepében a világ nagy operaházainak ünnepelt sztárja, Lukács Gyöngyi mutatkozik be, aki régóta vágyott már Szegedre.
A drága jegyek kapósabbak

A Dóm téri előadásokra már 181 millió forint értékben vásároltak jegyet és bérletet a nézők. Ez 50 millió forinttal több, mint tavaly ilyenkor. A tapasztalatok szerint a legdrágább, legjobb jegyek a kapósabbak, azok fogynak el legelőször.

A tavalyi sláger, a Rudolf idén is visszatér, és izgalmasnak ígérkezik a Dawool című török táncshow európai bemutatója is. Új operaprodukcióra nem volt keretünk, viszont a Bánk bán tavaly eleve úgy készült, hogy augusztus 20-án több nyáron is szeretnénk felújítani – magyarázza az idei műsor összeállításának szempontjait Bátyai Edina.

Bár a próza kiszorulni látszik a Dóm térről, a direktor asszony úgy gondolja, vannak olyan művek – például Az ember tragédiája –, amelyeket a jövőben is kötelességük játszani. 2010-ig azonban a zenés műfajok mellett kötelezték el magukat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A virginiai vérengzés után: Amerika gyászol

Az egyetem sportcsarnokában kedden tizenötezer diák gyűlt össze, ahol sportrigmusok skandálásával,… Tovább olvasom