Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Botka 211 millió kifizetését zárolta

Szeged - Bizottsági kereteket és a városi cégek támogatását növelte a Fidesz 564 millióval a költségvetésben. 211 millióra egyelőre nincs fedezet – ezeket a kiadásokat a polgármester zárolta.
8 tétel, azaz összesen 211 millió forint kifizetését befagyasztotta a költségvetésben Botka László. Ez a polgármesternek törvény adta joga, ha úgy látja, hogy a kiadásokra nincs meg a fedezet. Márpedig a fideszes módosító javaslathoz a bevételt az IKV Zrt. feladata előteremteni ingatlaneladásokból. A polgármester keddi rendelkezése szerint a bizottsági keretek pluszpénzeit és a Fidesz által beállított új pénzkereteket csak abban a sorrendben és olyan mértékig lehet kifizetni, ahogy a pénz meglesz rá.

A zárolt keretek között van a játszóterekre költhető alap 24 milliója, a közterületek felújítási keretének 23,4 milliója, a településrészi önkormányzati keret 30 milliója, a sportkeret 50 milliós része és a kulturális keret 28,7 milliója. Ezek a pénzalapok az eredeti előterjesztésben is szerepeltek, és csak a jobboldal által odaítélt plusztámogatásaikat fagyasztotta be a polgármester. Új tétel a költségvetésben, de egyelőre nem lehet kifizetni a sportdecentrumok fejlesztésére és az UTC futsal támogatására 10-10 milliót, illetve egyházi támogatásra 30 milliót. Ezeket a kiadásokat a Fidesz tehát ingatlan értékesítésből akarja fedezni. Megkérdeztük az IKV-t, milyen ingatlanok eladását tervezi a cél érdekében. Nagy Ferenc elnök-vezérigazgatótól nem kaptunk konkrét választ, mondván: a tulajdonos szeretné az ingatlanokat értékesíteni, az IKV csak végrehajtója e feladatnak. (Nem kis feladat előtt áll az ingatlankezelő, mert a költségvetésben eredetileg is szerepelt az IKV Zrt. ingatlaneladása, amitől a város 290 millió forint bevételt remél. Ebből 223 milliót lakásértékesítésből, 70,6 milliót egyéb ingatlaneladásból várnak.)

Megírtuk: összesen 564 millió forintot csoportosított át a 32,9 milliárd forintos költségvetésben a Fidesz. 240 millió forintot az önkormányzati cégek kapnak plusztámogatásként. 157 millióval emelkedtek az eredetileg is a büdzsében szereplő bizottsági alapok és keretek. 97 milliót új támogatásokra költenek. 70 millió forinttal kevesebb osztalékot fizettetnek be a Dorozsmai Nagybani Piac Kft.-vel, 170 millió helyett csak 100 milliót, a többit a cégnél hagyják.

Többször megírtuk, hogy az IH Rendezvényközpont veszteségeinek kifizetésére 100 milliót különített el az önkormányzat, ezt tornázta fel a Fidesz 150 millióra. A városi tévé kap 70 millió, a SZINT Kft. további 10 millió, a Sport és Fürdők szintén 10 millió forint plusztámogatást. A környezetgazdálkodáshoz 100,5 millió forintot soroltak át azzal, hogy út- és járdafelújításra költheti. Azt, hogy melyik közterületeket teszi rendbe, az megint csak fideszes hatáskör, hiszen – a lakosság, az önkormányzati képviselők javaslata alapján – a szakiroda ajánlásával a közgyűlés jobboldali többségű városüzemeltetési bizottsági dönt róla. Csakúgy, mint a közgyűlés más fideszes többségű testületei a hozzájuk tartozó pénzkeretekről. Emiatt már tavaly is késhegyig menő viták dúltak a bizottságokban, mert minden látványos fejlesztésre szánt fillér számít. Ez várható idén is, a választások előtt.

A költségvetés átrendezéséhez összesen 564 millió forint szükséges. A már említett 211 millión felüli 353 millió biztosítását a Fidesz és a Jobbik elvonással oldotta meg. Legtöbbet, 120 milliót a hitelek és tőke kamattörlesztéséből vesznek el, 65 millióval csappan például az intézmények finanszírozása, 73 millió forinttal a polgármesteri hivatal kiadása és 20 millióval jut kevesebb a sürgős javításokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verekedés a kiskörúti lángosos előtt

Két társaság szólalkozott össze a napokban éjjel fél háromkor Szeged belvárosában egy lángossütő előtt. Tovább olvasom