Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Botka: A kormány el akarja venni a pénzt a szegényektől, mi ezt nem hagyjuk

Szeged - 2015 a felkészülés és tervezés éve lesz Szegeden – mondta Botka László csütörtökön a Közéleti Kávéház évadnyitó estjén a városházán. Bejelentette: 400 millió forintos segélyezési alapot és 200 milliós út- és járdaépítési alapot hoznak létre az idei költségvetésben.
Zsúfolásig megtelt csütörtökön a városháza díszterme a Közéleti Kávéház évadnyitó rendezvényén, amelyen a hagyományoknak megfelelően Botka László polgármester számolt be Szeged elmúlt évéről és a 2015-ös tervekről. – Hogy mi a kétharmados szegedi baloldali győzelem titka? Ez politikai pályafutásom legnehezebb kérdése – mondta az önkormányzati választásokról Botka László. A polgármester szerint Szeged olyan európai város, ahol a teljesítmény számít. Hangsúlyozta, minőségében különbözik a szegedi és a fideszes kétharmados többség. – Nincs bal- vagy jobboldali Szeged, csak egy Szeged van, amely csak akkor tud fejlődni, ha mindenki azon versenyez, ki tud többet tenni a városért. A Fidesz országosan ezzel szemben csak a hatalmát építi – fogalmatott Botka László. A városi cégek elmúlt 4 évi teljesítményéről a polgármester elmondta, évente félmilliárd forint pluszpénzt költöttek el a megemelt szolgáltatási díjakra, ügyvédi költségekre. – Él Szegeden egy ügyvéd, aki 200 millió forintot vett fel az önkormányzati cégektől az előző ciklusban – fogalmazott.

A Közéleti Kávéház évadnyitó estéje a városházán. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– A nagyszerű szomszédunk azt mondta, mindenki annyit ér, amennyije van, és ezt a kormány komolyan is gondolja. Abban az országban, ahol ma már az emberek 40 százaléka a létminimum alatt él – tért át a polgármester a szociális ellátórendszer kérdésére. Elhangzott, míg 2010-ben 900 milliót kapott a város az államtól, addig idén 185 millió forintot. "A kormány el akarja venni a pénzt a szegényektől, mi ezt nem hagyjuk" – mondta Botka. Bejelentette, 400 millió forintos segélyezési alapot hoznak létre a 2015-ös költségvetésben, amelynek 34,5 milliárd forint lesz a főösszege. A polgármester elmondta, 200 milliós út- és járdaépítési alap is lesz a büdzsében. Hogy honnan lesz erre pénz? 600 millióval csökkentik az önkormányzati cégek támogatását.

A fejlesztésekről szólva Botka László elmondta, 2015 a felkészülés és tervezés éve lesz. – Idén nagyokat lehet majd séltálgatni Szegeden, mert nem lesznek útlezárások a nagyberuházások miatt, mint a korábbi években – tréfálkozott a polgármester. Hozzátette, az új 7 éves uniós ciklusban 34 milliárd forint máris nevesítve Szegedé, mely csak fejlesztésekre fordítható. Ezek előkészítésére 300 milliót különítenek el az idei költségvetésben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ehhez a 99 milliós házhoz intelligencia is jár!

“Presztízs, luxus, intelligencia…" nyit rögtön a lényegre tapintva a deszki exkluzív,… Tovább olvasom