Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 12°C Még több cikk.

Botka ankétok a városházán

Szeged - Egyedülálló az országban, hogy Szegeden 1991 óta minden év elején értékeli az elmúlt esztendőt és beszél terveiről az aktuális polgármester a Közéleti Kávéház városházi rendezvényén. Botka László polgármester csürtötökön 13. alkalommal számol be a szegedieknek. Mit mondott az elmúlt években? Összegyűjtöttük az érdekességeket.
Botka László 2003. január 10-én volt először polgármesterként a Közéleti Kávéház vendége. A három hónapja hivatalában lévő városvezetőt az M5-ös autópályáról és a repülőtérről is kérdezték, de slágertéma volt a hóhelyzet is, mert akkor már hetedik napja esett a hó a megyében. Botka az iratszekrényből kihullott csontvázakról is beszélt a Délmagyarország tudósítása szerint. A 2004-es rendezvényről nem találtunk információkat.

A városvezetés filozófiájának fókuszában

2005-öt a fiatalok évének nevezte Botka László, amikor arról is beszélt, fontos, hogy a város tisztában legyen az adottságaival. Úgy vélte, rémálom lenne, ha egy autógyár bekopogtatna, és műszaki szakembereket keresne, mert Szegeden nincsenek ilyen szakemberek, itt mások a hagyományok. 2006-ot az összefogás évének keresztelte el a polgármester. Azt mondta, elsősorban szegediek vagyunk, legyen másodlagos a pártszimpátia. Ez az év a választások ellenére szóljon az együttműködésről. 2007-ben arról beszélt Botka, hogy bár a 90-es évek végén többen leírták a várost, Szeged visszakapaszkodott a hazai nagyvárosok élvonalába, és jó irányba halad, mert a városvezetés filozófiájának fókuszában a jövőt megalapozó nagyberuházások állnak. – Szeged érdeke, hogy az élet minden fontos területén változtassunk, még akkor is, ha ez rövid távon konfliktusokkal jár – mondta a polgármester, aki szigorú költségvetési politikával és a városi intézményrendszer gyökeres átalakításával számolt 2007-ben.

Szegeden akár az eurót is be lehetne vezetni

– A megyei jogú városok közül egyedülállóan a szegedi büdzsé 2008-ban nullszaldós lesz. Hat év után ez az idei az első esztendő, amikor nem kell mínuszokkal bajlódni a városi összmérlegben. Az egyensúlyi adatok alapján a gazdálkodás olyan szilárd, hogy Szegeden akár az eurót is be lehetne vezetni – mondta 2008-ban Botka László, aki az építkezések évének nevezte 2008-at. Rengeteg fejlesztést sorolt fel, amelyek között megemlítette, az Etelka sori munkacsarnok melletti füves dobópályán 2009-2010 között 2,5 milliárd forintból korszerű, versenyzésre is alkalmas sportuszodát szeretnének felépíteni. A lelátót 800 fősre tervezik, az 50x25 méteres nagymedence mellett pedig tanmedencék, pezsgőfürdők is lesznek. 2009-ben szóba került a Reök-palota előtti tér átalakítása. A polgármester úgy vélte, Szegeden egyetlen szobor sincs, amit ne vittek volna arrébb az elmúlt száz évben. Szerinte politikai ügyet csiholnak abból, hogy egy hősi emlékmű néhány méterrel arrébb kerül, miközben a tér megszépül. – Most olyan helyzetet kell átélni, mint amikor egy család felújítja a lakását – mondta 2010-ben a magát építkező polgármesternek nevező Botka László a folyamatban lévő fejlesztésekről, és további türelmet kért a szegediektől.

Botka: nem megbuktatni kell, hanem meghaladni

2011-ben arról is beszélt a polgármester, hogy őszi helyhatósági választáson a szegediek együttműködésre kötelezték a közgyűlést, amelyben önállóan egyik pártnak sincs többsége. – Ha a polgármester és a közgyűlés nem tud közös nevezőre jutni, arra csak a város mehet rá – mondta Botka. Szerinte az, hogy a város és az ország vezetése más pártállású, nem okozhat hátrányt Szegednek, hiszen a fejlesztések zöme uniós forrásból valósul meg. A következő 10 év legfontosabb beruházásának a lézerközpont megépítését nevezte.

– Ebben az országban minden felelősen gondolkodó magyar állampolgár aggódik, milyen lesz 2012. Az új önkormányzati törvény miatt kapkodást és teljes zavart látok; az önkormányzatok jogfosztása, a magyar önkormányzati rendszer leépítése és az intézmények államosítása zajlik – fogalmazott Botka László, aki szerint a magyar kormány Európa szégyenpadjára került. 2012-ben aggasztónak nevezte, hogy az elmúlt másfél évben nincs nyertes pályázat, és addig, míg a korábbiaknak köszönhetően 2012-13-ig megállás nélkül építkezhet a város, nem tudni, mi lesz utána.

– A 2013-as évet úgy tudja a város átvészelni, ha összehúzzuk a nadrágszíjat. Ez azt jelenti, hogy a kötelező feladatok ellátása mellett az idén kevesebb jut például sport és kulturális támogatásokra – mondta 2013-ban Botka. Belegondolni is szörnyű – fogalmazott –, hogy ha 2014 tavaszán ez a mostani kormányzat újra mandátumot kapna, mi történne. Nemcsak azt gondolnák, a magyar nép megbocsátott, hanem azt, jóvá is hagyja ezt a rombolást, amit a magyar demokráciában és gazdaságban műveltek.

– Mindig azt mondtam, nem megbuktatni kell engem, hanem meghaladni. Arra kértem a jobboldali képviselőket, versenyezzünk a város érdekében, ki tud több beruházást, fejlesztést Szegedre hozni, de ők nem akartak versenyezni, inkább feljelentésekkel késleltették az új trolik beszerzését, és megtámadták a partfalépítést is. Biztos vagyok benne, hogy ennek meglesz a politikai következménye.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárra lehet bútorbolt a Baumaxból

Félig üres polcok, bezárásra utaló feliratok mutatják, hogy már csak 2 hónapja van a szegedi Baumaxnak. A kivonuló lánc épületeit egy bútoráruház-hálózat vásárolta meg. Tovább olvasom