Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Botka és Farkas a kormányfőváltásról

Tegnap az MSZP újraválasztott alelnökét és megyei országgyűlési képviselőket, ma a két legnagyobb párt megyei elnökét kérdeztük Gyurcsány Ferenc szombati döntéséről.
– Magyarország kapott egy esélyt, hogy valóban megszülethessenek a reformhoz szükséges döntések. Eddig két titán személyes harca lebénította az országot, a két titán egymás foglya volt – fogalmazott Botka László, az MSZP megyei elnöke, országgyűlési képviselő, Szeged polgármestere Gyurcsány Ferencre és Orbán Viktorra utalva.

– A program a lényeg, nem a személy – reagált, mikor azt kérdeztük: ki legyen az új miniszterelnök. Az új kormányfő politikai fantomképét úgy rajzolta meg: alapvető feladata a válságkezelés programját végrehajtani, ehhez társadalmi támogatottság kell, ezért előnyös, ha nem pártpolitikus. „Tucatnyi név merült fel, ezek a sajtóból ismertek. Új név nincs" – közölte.

Szeged polgármestere hangsúlyozta: az MSZP, az SZDSZ és az MDF reformpárti, közös céljuk a válság mérséklése. Az irány tehát ugyanaz, ha sikerül összehangolni az elképzeléseiket, összeáll a válságkezelés programja, amelyben remélhetőleg a Fidesz is részt vesz. Az Amerikai Egyesült Államok példáját említette, ahol Obama és McCain felfüggesztette kampányát, hogy megszavazzák ezeket az intézkedéseket.

A politikus szerint a legnagyobb ellenzéki párt már most érzi, hogy a „Gyurcsány a hibás" szlogen kevés, ezért programmal kell előállnia. Mivel egyelőre ilyen nincs, az előrehozott választás nem lehet alternatíva.

A polgármester hangsúlyozta: a legnagyobb hiba, amit egy kormány és egy miniszterelnök elkövethet, ha nem tudja, mit akar, illetve ha nem tudja végrehajtani, amit akar. Az ország érdekében kemény, s határozott döntéseket kell hozni – ha a szocialisták így tesznek, visszaszerezhetik népszerűségüket. A Fidesz-előny szerinte azért ekkora, mert az ellenzéki párt támogatottsága nem csökkent, a szocialista szavazók viszont elbizonytalanodtak. Úgy gondolja, egy év alatt sokan visszapártolhatnak.

A Fidesz az alkotmányos keretekről

Fontosnak tartjuk, hogy az országban történtekről a Fidesz helyi politikusainak véleményét is megismerhessék olvasóink. Lázár Jánost, Vásárhely fideszes polgármesterét és országgyűlési képviselőjét két napon keresztül hívtuk telefonon, de nem sikerült elérnünk, azt üzente, a megyei elnök nyilatkozik. A szentesi honatya, Farkas Sándor kifejtette: „Nagy meglepetést nem okozott számomra Gyurcsány Ferenc lemondása, korábban is megtehette volna. Ám egy bukott párt nem állíthat új miniszterelnököt. Egy időközi választás jelentené a legjobb és leggyorsabb megoldást, amit az európai parlamenti választásokkal együtt lehetne lebonyolítani, költségkímélően." Arra a kérdésünkre, hogy mit tesz a Fidesz az elkövetkező két hétben, a képviselő azt felelte: figyelik a napi politikát, és azzal a kevés jogkörrel, amit az alaptörvény biztosít a mindenkori ellenzék számára, arra ügyelnek, hogy a szocialisták ne lépjék át az alkotmányos kereteket.

Olvasóink írták

 • 5. maci52 2009. március 25. 16:54
  „Ezek közül akartok választani,rabló banda,Botka ezeknek asszisztál?
  Hét év alatt - tiszteletdíjából és költségtérítéséből - 130 millió forintot keresett az Országgyűlés elnökeként Szili Katalin.

  A Magyar Hírlap azt írja: az összeg azért döbbenetes, mert a jelenlegi, 71 500 forintos minimálbérből élő ember 151 év alatt kereshetné meg ezt a pénzt.Egy
  pécsi - 24 ezer hívásból álló - telefonos közvélemény-kutatásból is kiderült, a megkérdezett 83 százaléka visszafizettetné Szili Katalinnal a 24 milliós összeget.

  A megkérdezett pécsiek 85 százaléka helytelenítette, hogy Szili felveszi a havonta 300 ezer forintos költségtérítést. Az is kiderült: a pécsiek 69 százaléka szerint Szili
  Katalin nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy pécsi, hiszen az elmúlt tíz évben Budapesten lakott.”
 • 4. átlag 2009. március 25. 16:48
  „Faraks Úr! Talán emlékszik még melyik párt is bukott el két választást!!!!Melyik is a bukott párt?! Lesznek még választások-várjuk már meg talán és akkor minősítsünk! Sajnos ugyan az a gőg önöknél semmi sem változott, a parlamenti felvételek ezt jól bizonyítják! Önök nem ellenfelek voltak hanem
  ellenségek! Ezért jutott ide az ország! Önök a kolbászt igérgetik pedig kenyeret sem fognak tudni adni!
  Tessék már társadalmi munkában dolgozni és ne busás jövedelemért! Mondjuk fel is lehet ajánlani az arra rászoruló családoknak! Önnek a Tsz jövedelm is királyi jólétet biztiosít! Mennyi kellene még, hogy végre
  félre álljon? Ha a nép közvetlen választhatna Önök sem lennének sehol! De egyszer eljön az ítélet ideje
  mindenki felett és hiába fog fohászkodni az itéletet a teremtő végrehajtja! Szóval nem ártana önkritikát
  és önmérsékletet tanúsítani!”
 • 3. waterbear 2009. március 25. 15:57
  „hehe, vajon Botka melyik "titánhoz" tartozik????

  Ebből kiderül mindjárt:
  "A politikus szerint a legnagyobb ellenzéki párt már most érzi, hogy a ,,Gyurcsány a hibás" szlogen kevés, ezért programmal kell előállnia. Mivel egyelőre ilyen nincs, az előrehozott választás nem lehet alternatíva."

  No meg a torony alatti szék is meginogna kicsit, nem Botka Úr???”
 • 2. babocska 2009. március 25. 11:41
  „Régen le kellet volna m ár lépnie.Azt beszélik Zushlagfalván,hogy fél Szófia a böszméé és az anyós kinnt van és örzi a vagyont.Nehogy már egy bukott párt,bukott miniszterrel Ő nevezze ki a helyettesét.Mert wez igen mulatságos lenne.Húzzon el,mig megteheti,elég sok kárt okoztak már ebben a z országban.”
 • 1. gardista33 2009. március 24. 21:21
  „öszöd bénitotta le az orszagot te böszme!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZTE: 289 milliót zárol a szaktárca

Szeged - A szaktárcának a költségvetés vártnál nagyobb hiánya miatt 7 milliárd forintot kell spórolnia, leginkább a felsőoktatáson. Tovább olvasom