Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Botka: időközi választás lehet Szegeden, ha nem fogadja el a közgyűlés a költségvetést

Szeged - Szeged meghatározó cégeinek, azok vezetőinek mutatta be Botka László a 2011-es szegedi költségvetés tervezetét a városháza dísztermében csütörtökön délután.

„Ha komoly károkat okoznak a módosító indítványok, visszavonom a költségvetési tervezetet" - mondta. (A költségvetést kizárólag a polgármester nyújthatja be – a szerk.) Folytatta: ha nincs egy városnak költségvetése, a közgyűlés ellen a belügyminiszter alkotmányossági vizsgálatot indít, „vagyis megnyílik az út, hogy a szegediek újra az urnák elé járuljanak."

Elhangzott: a 2011-es szegedi költségvetés fő összege 67 milliárd 266 millió forint, a büdzsé 32,631 milliárd forint működési, és 34,655 milliárd fejlesztési kiadást tartalmaz. Iparűzési adóból a város annyit tervez beszedni, mint 2010-ben: 7,1 milliárd forintot. A költségvetés 1,5 milliárdnyi adósságszolgálattal számol – ez Botka szerint vállalható.

Szeged 3,9 milliárd forint új hitel felvételre készül. Az értékesítésre kijelölt ingatlanok nem keltek el, a fejlesztésekhez ezért fel kell venni új hitelt – indokolt a polgármester. A 3,9 milliárd forintból 2,3 milliárdot rövid lejáratú hitelek kiváltásra fordítanak, és 1,6 milliárd lesz az új fejlesztési hitel. Összesen év végére 17,3 milliárd forint hosszú lejáratú fejlesztési hitele lesz Szegednek, ami fejenként, a szegediekre lebontva 110 ezer 411 forint. Összehasonlításképpen nagyjából Debrecenben is ugyanez a helyzet, Hódmezővásárhelyen 423 ezer 526 forint, Veszprémben 75 ezer 258 forint hitel jut a városlakókra – mondta Botka László.

Bokta László Szeged közgyűlésének tervezetét ismerteti a városházán. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Póda: Üres fenyegetés

A Fidesz szerint jelenlegi állapotában vállalhatatlan a 2011-es szegedi költségvetés tervezete, az fenntarthatatlan pályára állítaná az önkormányzatot és hosszú távon finanszírozhatatlan pénzügyi helyzetet teremtene – mondta Póda Jenő gazdasági tanácsnok.

Közlése szerint a 2011-es költségvetés tervezete az eddigieknél is jobban erőlteti az olyan fejlesztéseket, amelyek amellett, hogy összehangolásuk hiánya miatt élhetetlenné teszik a várost, fenntarthatatlanok és hosszú távon finanszírozhatatlan helyzetbe hozzák az önkormányzatot.

„A hatalmas adósság felhalmozásával a szocialisták az országot berogyasztották, Szegedet nem hagyjuk" – jelentette ki a képviselő.
Póda Jenő „üres fenyegetésnek és politikai nyomásgyakorlásnak" nevezte Botka László azon kijelentését, mely szerint a polgármester visszavonná a költségvetési tervezetet, ha a közgyűlés legnagyobb frakcióját alkotó fideszes képviselők módosító indítványaikkal a büdzsét úgy alakítják át, hogy az szerinte a város számára káros lenne.

Az önkormányzati támogatás csökkentése 6 százalékos normatíva-csökkenést jelent Szegeden, azaz kevesebb pénz áll rendelkezésre a város működtetésére – ismertette a polgármester, aki hangsúlyozta: a város működési keretének kialakításakor fő szabály volt tartani, hogy ne legyen működési hiány. Ehhez jelentős leépítéseket kell végrehajtani, a polgármesteri hivatalban 14 köztisztviselői állás szűnik meg.

– A kormányzati politika a legnagyobb elvonást a szociális ágazatban vezette be. A szegedi 2,8 milliárdos szociális ellátórendszernek csak a felét finanszírozzák, tehát 1,4 milliárdot ad a központi költségvetés, az önkormányzatnak ugyanennyit kellene hozzá tenni, ez azonban nem megy – mondta Botka László. Hozzátette: „megvan a véleményem arról, milyen költségvetési politika az, ami a legszegényebbektől veszi el a pénzt. Kritikusnak tartom a helyzetet, komoly társadalmi és szociális konfliktusokra kell felkészülni."

A közfoglalkoztatásra negyedannyi pénz áll az önkormányzatok rendelkezésére, mint az Út a munkához programban. Akiket korábban kivezettek a szociális ellátórendszerből, azok nagy részének nem lesz munkája, azonban a szociális ellátórendszer sem tudja őket eltartani – közölte a polgármester.

A beruházások ismertetésekor közölte: „Az utolsó pillanatig ellen fogok állni minden olyan törekvésnek, ami azt mondja, hogy a beruházások túl vannak pörgetve, és nincs egyensúlyban a költségvetés." Idén Szeged 13,7 milliárdos uniós beruházást tervez, ehhez 84 százalékos, vagyis 11,3 milliárdos a támogatás – mondta.

A foglalkoztatással kapcsolatban közölte: a 2010. decemberi adatok szerint Szeged munkaképes lakosságának 5,86 százaléka álláskereső. Ez 9,35 százalék Hódmezővásárhely esetében, Miskolcon pedig 11 százalék.

Olvasóink írták

278 hozzászólás
 • 278. Csonka László 2011. február 24. 23:06
  „Megjelentek az idei képviselői juttatások és vagyonnyilatkozatok az alábbi helyen:

  http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_kpv.kepv_lis?p_ckl=39”
 • 277. Csonka László 2011. február 19. 08:07
  „Szentkorona tan, mellett, ha megszavaznák ??????? Lenne jogalapja, az elszámoltatásnak, na ezt nem szeretné a Mszp + Fidesz. Mindkettő "cinkes", valahogy érdekes tény, hogy 1.len-1.fen. Végül is az asztal felett egymás marják, az asztal alatt megy a "zsuga" MÁS !!!!!!! Nem kell a népszavazás az alkotmányról, megoldjuk ! Kiküldünk egy 12.....-os kérdőívet, amire a "kedves kábult állampolgár" azt ír, amit akar, elolvassuk, tudjuk mi a hangulat, majd kihirdetjük, saját verziónkat, hogy ez a jó megoldás!!!!!! Jaj, kedves olvasóm, ezt már 1x, eljátszották, akkor úgy hívták "KÉKCÉDULA" ??????????? nemde ?????? A Károlyi köztársaságtól 1x. állt helyre a szentkorona tan jogfolytonossága, 1920.03.02. Király nélküli - királyság !!!! Magyarország, a Trianoni sokk után, felállt. Ha nem jött volna a II.világégés, az életszínvonalunk + országunk hol tartana ????? Sajnos az is "bekaptuk" !!!! 1946. Nagy Ferenc, leszaggatta volna Vorosilov tábornak, a 10.körmét, ha nem írja alá, Sztálinista alkotmányunkat!!!!!! 1949.20-as, mily alkotmány az, mely a "hős vörös hadsereg" imádatával kezdődött !!!!!!!! Na, 1. ötlet, nem kell visszaküldeni azt a 12........-ot, inkább, 1. valamely szervezetnek eljuttatni, mily még kiáll, Szent István intelmei mellett, ahogy elnézem mostanában igazán időszerű! "Magyar a magyar torkát marcangolja" !!!”
 • 276. saturnus 2011. február 16. 09:58
  „Nyomtatás  Lázár János autója mozgássérült parkolóhelyen állt
  2011. február 16., szerda, 8:45

  Két napilap is arról számolt be, hogy mozgássérültek számára fenntartott parkolóhelyen állt meg kedden Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A képviselőcsoport helyettes szóvivője az Új Ásznak elmondta, hogy Lázár János ezt elismeri, és hibának tartja, hogy a kocsi ott parkolt.

  Az Új Ász és a Blikk is közöl egy fényképet, amelyen Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének autója mozgássérült parkolóhelyen állt meg kedden délelőtt Budapesten, a képvielői irodaház előtt. A lapok szerint a fotót egy olvasó küldte be hozzájuk. Csépe Krisztina, a Fidesz-frakció helyettes szóvivője az Új Ásznak azt mondta, hogy sofőr vezette a kocsit. Ha szabálysértés történt, és a frakcióvezetőt feljelentik miatta, akkor le fog mondani a mentelmi jogáról - tette hozzá Csépe Krisztina, aki azt is elmondta, hogy Lázár János elismeri, hogy hiba volt azon a helyen parkolni.

  A Független Hírügynökség idézi a Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetségét, amely szerint sokan állnak tilosban, a politikusoknak, ismert személyeknek ennek tudatában fokozott a felelősségük.

  Korábban amiatt bírálták Lázár Jánost, hogy egy havi 600 ezer forintért bérelt autóval jár, de azóta már közölte, hogy
  leadja a luxusautót
  . Az is kiderült, hogy lézerblokkoló volt a kocsin,
  erről itt olvashat
  .

  A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:

  http://www.origo.hu/itthon/20110216-lazar-janos-autoja-mozgasserult-parkolohelyen-allt.html”
 • 275. Csonka László 2011. február 15. 22:07
  „Jövőre 2012....Jön a Világvége......Aki túl akarja élni jöjjön Magyarországra....mi 30 évvel le vagyunk maradva!!

  20 évvel ezelőtt arra vágytam, hogy keressek 60.000 forintot havonta és legyen egy 1986- os évjáratú Golfom.
  Mára mindez teljesült.

  Az angol ülve gondolkodik, a francia állva, az amerikai járkálva, a magyar utána.”
 • 274. saturnus 2011. február 15. 09:17
  „272./szalamitolvaj már vagy hat éve fideszes önkormányzatok vannak az ország településeinek a 90%-ban,ők is svájci frankban adósodtak el. És az önkormányzatok is állami tulajdon részei vagyis tevékenyen részt vettek az állam eladósodásában. Még egy adalék magyarország adósság állományának 65%-a állami adósság nem lakossági.!!”
 • 273. Csonka László 2011. február 15. 08:38
  „Hazafias gondolkozású polgártársaknak!
  + 1. meghívó: "Magyarok Nagyasszonya Szent Korona Lovagrend" - től, szeretettel !!!!!!!!!!!

  2011.február 17.-án csütörtökön 18.00-kor az Erzsébet ligeti Színházban ( Budapest, XVI.ker.Hunyadvár u.43/d)

  II. kerekasztal beszélgetés a történeti alkotmányról, megszakadt jogfolytonosságának helyreállításának szükségességéről, Magyarország valós államformájáról, a Szent Korona Tan időszerűségéről.

  Beszélgető partnerek: dr Bakos Batu, dr Bene Gábor, Mireisz Tibor, dr Varga Tibor

  Belépés díjtalan.”
 • 272. szalamitolvaj 2011. február 15. 06:07
  „jaja
  bértollnok
  egyik héten léni a masikon béni
  :D
  nem kell vele foglalkozni
  ezért kap fizetést”
 • 271. szalamitolvaj 2011. február 15. 06:05
  „"8 év alatt 27%-al növekedett az államadósság. És önök itt ülnek büntetlenül. adjanak hálát a Jóistennek!"
  ezt jo ha sokszor beirjuk ide
  ezek a tények !”
 • 270. GAgyi 2011. február 14. 10:21
  „268. Csonka László 2011.02.13. 17:44
  Ilyen demokráciában nem történhet meg...így aztán nálunk tényleg elképzelhető.”
 • 269. apa5455 2011. február 14. 08:40
  „Ugyan uraim! Ne válaszoljanak ennek a margitnak!Így kisbetűvel! Nem látják hogy egy "csökött" szoci bértollnok!!!!!”
 • 268. queenmargareth 2011. február 13. 17:49
  „tudom..., ez van:(”
 • 267. Csonka László 2011. február 13. 17:44
  „267. queenmargareth 2011.02.13. 17:04

  Margitka! (bocsánat a megszólításért!)
  Bátorkodom megjegyezni, ez igaz !!!!!!!!!
  Én ezért se bujkálok, az NBH. amúgy is lehallgatja telefonomat, + ha rendezvény van, az alsóneműm összeállításáról, is info-juk megvan! Az iwiw-ről, ugye már kár is írnom! Kész titkosszolgálati állomáshely !!!!!!!”
 • 266. queenmargareth 2011. február 13. 17:04
  „Pontosabban: már lehet, hogy feljelentettek többszörösen, ugye minden lenyomozható, tehát már bármi történhet, de ezzel tisztában voltam, vagyok.”
 • 265. queenmargareth 2011. február 13. 16:52
  „Akkor, ha még élek kinyírnak, ennyi.
  Ha addig lassú halállal meg nem halok:)”
 • 264. Csonka László 2011. február 13. 16:36
  „262. queenmargareth 2011.02.13. 14:10 "NE MERJÉK BEMOCSKOLNI ´56-ot azzal, hogy párhuzamot vonnak 2006-al!" hozzászólását nagyon is igaznak tartom, de ezt is fen tartanám: "Itt nem 56-ról van szó, igaz azt is sokáig "ellenforradalomként" dokumentálták! "queenmargareth" csak még 1. gondolat, ami (pl. 2006) akkor történt, lehet 10-20 év múlva, történelem szerint is, szabadságharc lesz. Akkor ön hogy szólítja meg "csőcselékét" !!!!!!!!!!!!!!" Ez nem párhuzamvonás, szerintem! Szeretném jelezni csak azt, hogy ami ma bűnesetnek számít, a történelmi sorsforduló után (ha netalán lesz még ????) lehet hősi cselekedet lesz !!!!!!! Meglátásom, egy új forradalom, már nem mozgat meg akkora tömeget. Utolsó példám: Dugonics tér, tiltakozás a média törvény ellen, 170.ezres városból, megjelent cca.170 fő. ??????????????? Állítólag, civil rendezvény volt !!!!!!!
  Bocsánat, a Hírtv.-ét, csak azért említettem, akkori időben, csak ő volt a tájékoztatás, a többi meg az étterem, mert csak etetett! A filmekkel kapcsolatos vélemény ???????? Pardon, hívtam a szentkorona-alkotmányozás témájú előadásra, a Halászcsárdába. ????????? A közéleti kávéháznak, rendszeresen lesznek előadásai, neves előadókkal, itt Szeged városában, ha érdekli, értesítem!”
 • 263. queenmargareth 2011. február 13. 16:10
  „A PROVOKÁTOR ORBÁN és részemről lezárva! 56-ról és 2006-ról írtunk először. Nem érdekelnek a droidok. Senki. Engem nem bántottak soha. Egy romától jobban félek. Egy Orbántól még jobban.”
 • 262. Csonka László 2011. február 13. 14:18
  „260. queenmargareth 2011.02.13. 12:34 2.rész (Csonka László 2011.01.28. 20:29 DM.)

  Van 1. jó példám: 2010.07.04. Szervezett utazás Budapestre. Már a találkozó helyén, a parkolóban a rendőrei nem a gépkocsi feltörőket vadásszák, nem, az ott gyülekező "kéménysöprőket" videózzák. Indulás után, mily meglepő, a fizetős autópályán 2.parkolóként, igazoltatás, műszaki ellenőrzés (égőkészlet?). B.P. Erzsébet térig séta, gyönyörködve a látnivalóban! Rendőr mindenütt, mint a hangyák. Igazoltatás + motozás (bónuszként) Kérdés, ha 1.nap alatt kb. 10x lehívják az adatokat a rendszerből, nem tűnik fel, az ember nem "cinkes" !!!! Rendezvény: A "kitin páncélba öltözött bogarak" folyamatosan betörnek közénk, kiemelésekkel + "szegedi" paprika sprey-vel teszik "hangulatossá" előre bejelentett és a hatóság álltal engedélyezett bajtársi találkozónkat! Na, erre, beizgulva, jogvédőink és ott tartózkodó Jobbikos országgyűlési képviselők megkérdezték a csapategység parancsnokát, mily utasítás által rendezik ezt a "teadélután"-t! Értelmes hebegés-habogás után rendben elvonult a "droid" csapat. A "független" média, harsogta szócsövén, a gárdisták ütik a rendőröket, vascsövet meg macskakövet is találtak nálunk! KÉRDÉSEM ???? Na ekkor ki provokált kit???????? Ha nincs köztünk jogvédő meg képviselő, akkor, kiverik belőlünk a sz@rt, mint 1.évvel ezelőtt!!!!!!! Adófizetők pénzéből finanszírozva, addig + a "segíjesek" mamákat + tatákat, agyonverik az udvarukban !!!!! Ki provokátor ??????? A "narancs" színű napocska sütött le ránk !!!!!!”
 • 261. queenmargareth 2011. február 13. 14:10
  „A HÍRTV NEM ÉRDEKEL! AZ, amit láttam, az érdekel!!!NINCS IMÁDOTT RENDŐRSÉGEM, de nem ok nélkül kapták.
  ÉS OLVASSA MÁR EL MIT ÍRTAM 255-ben! PONT ÉN KÉRTEM KI, HOGY NE VONJANAK PÁRHUZAMOT A KÉT ESEMÉNNYEL!!INNEN INDULT MINDEN: DE SZELEKTÍV AZ AGYUK.CSAK SZŰKEN LÁTNAK!OLVASSA EL MÉGEGYSZER!!!
  Tudja ez olyan, hogy 56-ról beszélt és ezért szerették meg ORBÁNT, ITT ÍRTÁK SZINTÉN, MIKÖZBEN OTT SEM VOLT. DE ÉN 2006-BAN OTT VOLTAM..Mint hülye szenvedője a barmoknak.
  Egy focimeccsen jobban összeverik egymást a HŐSÖK.255
  255. queenmargareth 2011.02.12. 19:24bemásoltam, hátha le már nem lát.

  Itt újra olvastam, de több helyen is máskor és szégyen!:
  NE MERJÉK BEMOCSKOLNI ´56-ot azzal, hogy párhuzamot vonnak 2006-al!”
 • 260. Csonka László 2011. február 13. 14:03
  „260. queenmargareth 2011.02.13. 12:34
  Maszkban ????????, Rendőrök, (????????) bérlövészek, meg azonosító nélkül!
  Részeg banda ??????? Jelen időben, Szeged városa, önkormányzati képviselőjét is, békés kisgyermekes családjával együtt, lökdösték és lefújták az ön álltal "imádott és magasztalt" "Szolgálunk és védünk" szlogennel felruházott, "rend" örség! (-ünk, végszótagot direkt nem írtam oda, sok a ?????????, hogy akkor ki (bérelte) parancsnoksága alatt cselekedtek ??????????????????) 1956-tal, már ön, HÖLGYEM - (queenmargareth) 2.x hozza összefüggésbe, javaslatom olvassa vissza, hozzászólásaimat, (itt is meg más hírportálokon) szó sincs róla, hogy 1956 az = 2006, igaz, lehet önt "megzavarta a hatos! Ajánlom az általam küldött link-en keresztül küldött filmek megtekintését !!!!! Hozzászólásomat, ismételten, kérdéssel zárom: A Hírtv. 2006.-ban, (is) ön, szerint hamisan tájékoztatott ?????????????????? Megkérdezném, ön javaslatára, mely tv. csatornát nézzem, vagy melyik napilapot olvassam, hogy hitelesen legyek tájékoztatva ???????? 2006.-ban valóban nem voltam ott, de voltam sorkatona, kaptam a gázsátorban "szívatást" tudom mi a különbség a maszk, a gázálarc és a vizes kendő között !!!! 2009.-ben Erzsébet téren, már itt voltam, szemtanúja voltam az eseményeknek, békésen ültek a gyepen, vagy "káprázott a szemem" ????? 2010.-ben is még csak, békésen gyülekeztünk, a hatóságnak bejelentett és általuk engedélyezett rendezvényünkre! Központi irányítás mellett, ránk tört, akkor már Fidesz irányítású rendőrség, közben harsogta a "független média", a gárdisták verik vascsővel + utcakővel dobálják a békésen (droid-ruhában, gázsprayével, tomfával támadó) intézkedő Pipitér fiúkat! Mellékelten még felteszek önnek egy régebbi hozzászólásomat, kérem olvassa el, elemezze! u.i.: Szeretném ha a "másik oldal" véleményét is megismerné !!!!!!!!!!!!!!!! Azok akik törtek-zúztak, szerintem, kihasználták a zűrzavart, talán, egyesek, ténylegesen dicsekedtek az ott szerzett "harci" sérüléseikkel ! No, de akiket a Hírtv mutatott vérző sebbel ?????? Most már a parlamentben, békésebben mennek az ügymenetek !! Ugye, ott a jobbik, a gárda + 64vm. is, a padsorokban !!!!!!!!”
 • 259. queenmargareth 2011. február 13. 12:34
  „szegény 2006-os ártatlan bárányok.............hogy harcoltak érettünk...egyem a kis szívüket.......akkor is maszkban voltak!!!
  258. Csonka László 2011.02.13. 07:38
  Puszi-puszi a sok lesántult, megvakult drága nem gyújtogató, nem romboló nem vihorászó részeg bandának.
  Sír, mert kilőtték a szemét????????Ajjajaj Hát 56-hoz hasonlítjátok! Akkor mi fáj Nektek???????Azok egy "picit" többet kaptak. Ha 56-hoz hasonlítjátok, akkor ŐKKKKKKK HŐSÖK!!!!De mekkorák! Meg is haltak HAZÁNKÉRT!!!És nem dobálóztak kővel sem ugye?Nem, csak amikor a csúnya, galád rendőrség megtámadta hazánkfiait!
  Könnygáz. bébi??? Ott éltem,másnap reggel, hajnalban is azt szívtam és túléltem. Sőt, amikor a diszkóba bedobták akkor is. Ott voltál? Megvertek? Jól tették!
  Én csak dolgozni mentem, de érdekes, nappal minden rendben volt, ahogy besötétedett elkezdték. 22-ig harcoltak a nemes célért:) aztán megunták és hazamentek aludni. Másnap képmutatóan megjelentek, Munkahelyükön----------kék-zöld volt mindenki, úgy verték őket! este újra maszk:)
  Nem volt autógyújtogatás? Nem volt értelmetlen Tv szétverés???????Miért nem a PARLAMENTET TÁMADTÁK HAZÁNK NEMES FIAI?

  Koncepciós per is volt?
  Tudták kik mentek ki és röhögtek is rajtuk. Szegénykéim, béke poraikra.”
278 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élményterápia szegediekkel a Bátor Táborban

Szeged - Minden évben nagy az érdeklődés a Bátor Táboros önkéntes munkák iránt. Tovább olvasom