Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Botka László: A Habony-féle fideszes média karaktergyilkosságot kezdett ellenem

Pár napja arról írt a Magyar Idők, hogy a szegedi önkormányzat azért adott 10 milliós városi támogatást a női vízilabdacsapatnak, mert Botka László polgármester 15 éves Zsófia lánya ott játszik. Szombaton a TV2 Tények adta hírül, hogy a szegedi Fidesz vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez Botka ellen két budapesti lakás miatt, amit a polgármester a legfrissebb vagyonnyilatkozata alapján a szüleitől kapott tavaly ajándékba. Botka László exkluzív interjút adott lapunknak a két ügyben.
– Világosan látszik, hogy az államilag támogatott Habony-féle fideszes média karaktergyilkosságot kezdett ellenem. Ez nem lep meg – mondta lapunknak Botka László, aki szerint a Fidesz nem vitatkozik, hanem próbálja lejáratni és ellehetetleníteni a politikai ellenfeleit. Elmondása szerint húszéves politikai pályafutása alatt már jó néhány ilyet átélt.

– Ami igazából felháborító, hogy az elmúlt napokban a családomon keresztül kezdtek el támadni. Pár napja az államilag finanszírozott kormánylap, a Magyar Idők a címlapon hozta, hogy Szeged város önkormányzata 10 millió forinttal támogatja a kislányom sportegyesületét. A kormánylap azt sejtette, hogy ezen keresztül jut a gyermekem, a családom pénzhez. Ehhez képest az a valóság, hogy a 15 éves Zsófia lányom a női serdülő és ifjúsági vízilabdacsapat tagja, és miután tehetségesnek tartották, néhányszor beállították a felnőtt csapatba is. A lányom soha egy fillér támogatást, költségtérítést vagy ösztöndíjat nem kapott a sportegyesülettől. Sőt! Mivel mind a három kislányom a női vízilabda egyesületben sportol, éves szinten több mint 250 ezer forint tagdíjat fizetek a gyermekeim után az egyesületnek – hangsúlyozta a polgármester. A vízilabdacsapat támogatásában semmilyen változás nem történt a polgármester állítása szerint. Elmondta, korábban a Ligetfürdővel történt megállapodás alapján az önkormányzat fizette az uszodahasználatot a vízilabdacsapat helyett. – Ez megszűnt. Ehelyett járulunk hozzá 10 millió forinttal ahhoz, hogy a serdülő és ifjúsági csapatban edző sok gyermek tudjon itt sportolni. Ismereteim szerint ez a 10 millió forint nem fedezi a medencehasználatért fizetendő díjat az egyesületnek – magyarázta a polgármester.

A TV2 Tények adta hírül a hétvégén, hogy a szegedi Fidesz vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez Botka László ellen. A polgármester legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint tavaly egy budapesti, 95 négyzetméteres, V. kerületi társasházi lakást – amelynek felerészben tulajdonosa –, valamint egy XIII. kerületi, 48 négyzetméteres társasházi lakást kapott ajándékba a szüleitől. Nógrádi Tibor, a szegedi Fidesz elnöke szerint nincs reális magyarázat Botka László ilyen mértékű vagyonszerzésére, ezért kezdeményeznek vagyonosodási vizsgálatot.

– Az már önmagában érdekes, hogy vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeznek ellenem, mert azok ellen szoktak ilyet kezdeményezni, akiknek eltitkolt vagyona van – magyarázta Botka László. Hangsúlyozta, 1994 óta – amikor először választották meg Szeged országgyűlési képviselőjének – minden évben teljeskörűen és tételesen beszámol arról a vagyonnyilatkozatában, hogy milyen jövedelme és vagyona van.

– A vagyonnyilatkozatomban tavaly egyetlen változás történt: a szüleim másfél budapesti lakást, egy 48 négyzetméretes lakást és egy 95 négyzetméteres lakás felét ajándékozták nekem. A Habony-féle fideszes média azt sejteti, hogy ez olyasmi, mint Lázár János vagyongyarapodása. Emlékezetes, Lázár gyermekének lett hirtelen egy jelentős értékű budai ingatlana. Nálam erről szó nincsen. Ezek a budapesti ingatlanok tizenéve már a szüleim tulajdonában álltak. A szüleim a 2000-es évek elejétől folyamatosan költöztek fel Szolnokról Budapestre. Eladták a szolnoki ingatlanaikat, és megvásárolták ezt a két budapesti lakást.

"Ami miatt ebben az ügyben emberileg meglehetősen nehéz helyzetben vagyok, hogy nem hinném, hogy bármiféle kötelezettségem lenne a nyilvánosság előtt beszámolni arról, hogy a 69 éves édesapámnál súlyos betegséget diagnosztizáltak. Ilyen tragikus fordulatot minden családban nehéz megélni. Tavaly tavasszal úgy döntött édesapám, hogy pedáns emberként mindenre felkészülve szétosztja a családi vagyont a törvényes örökösök között. Azzal a sejtetéssel pedig nem kívánok foglalkozni, hogy honnan van a szüleimnek két budapesti lakásra, hiszen az ő életútjuk is teljesen nyilvános. Vezető pedagógusok voltak, édesanyám Szolnok polgármestere volt és nyolc évig országgyűlési képviselő. Ezért abszolút méltatlannak tartom ezzel az egésszel foglalkozni."

Korábban

A szegedi Fidesz elnöke, Nógrádi Tibor szerint nincs reális magyarázat a polgármester vagyonszerzésére, ezért ők kíváncsiak a forrásokra, így vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeznek - írja a hvg.hu.

Botka László MSZP-s polgármesteraz elmúlt évben két értékes budapesti lakást kapott szüleitől. Az egyik egy V. kerületi 100 négyzetméteres, a másik egy XIII. kerületi 48 négyzetméteres ingatlan, összértékük igen magas, akár 150 millió is lehet –írta a TV2 Tények után a hvg. Az V. kerületi címre kiment a csatorna riportere is, ahol Botka szülei laknak, de nem kívántak nyilatkozni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felnőtt kifestők vezetik a könyvesboltok toplistáit

Felnőtt kifestők vezetik a könyvesboltok toplistáit
A könyvesboltok toplistáit az utóbbi hónapokban a felnőtteknek szóló kifestőkönyvek vezetik. Tovább olvasom