Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Botka László az M43-asról kérdezett a parlamentben

Szeged - Interpellált a parlamentben hétfőn Botka László országgyűlési képviselő, Szeged polgármestere amiatt, hogy kár érte a várost, mert az M43-as első szakaszát nem adják át idén november végére. Kármentésként kérte, hogy legalább a Kossuth és Csongrádi sugárút közötti darab készüljön el egy lehajtóval együtt.
Botka László, Szeged polgármestere hétfőn délutáni interpellációjában, a parlamentben azt kérte, hogy az M43-as sztráda első, 6,7 kilométeres szakaszát több ütemben adják át. Azt várja a kormánytól, hogy az autópálya-darab új, 2010. július 30-i átadási határideje miatt érvényesítse kötbérigényét, hiszen a kivitelezőnek nincs jogalapja a 8 hónapos csúszásra. A kötbérrel a szegedieket lehetne kárpótolni.

Mint ismeretes: az épülő, Szegedet északról elkerülő M43-as első, az E75-ös úttól a 47-esig tartó szakaszát idén november végén már avatta volna a Swietelsky Kft. vezette konzorcium – az eredeti tervek szerint. Ez azért lett volna fontos, mert a villamosprojekt során az új 2-es pályát hamarosan építeni kezdik, emiatt leszűkül a Rókusi körút, és még jobban bedugulhat a város. Időközben kiderült: a kivitelező határidő-módosítást kért olyan műszaki problémák miatt, amelyek drágítják és megnehezítik az építkezést.

Az M43-as csúszása még sokba kerülhet a kivitelezőknek. Fotó: Segesvári Csaba
Az M43-as csúszása még sokba kerülhet a kivitelezőknek.
Fotó: Segesvári Csaba

A polgármester szerint nem érv az, hogy a várost ivóvízzel ellátó 1 méter átmérőjű vízvezeték – amely a töltés alatt húzódik – „megvédése", a speciális támfal, védmű kiépítése miatt kérjenek határidő-módosítást a NIF Zrt.-től. A konzorcium ugyanis erre hivatkozik. Azért, mert nemcsak a kritikus 500–600 méteren állnak rosszul a munkákkal, hanem másutt is.

Botka azt szeretné elérni, hogy darabolják az első szakaszt is, és jövő március végéig épüljön meg az a rész, amelyik a Kossuth Lajostól a Csongrádi sugárútig tart, s azt egy lehajtóval együtt át is adják. A kormány nyújtsa be kötbérigényét is – érvelt Botka –, ami elegendő lenne a kivitelező többletköltségeire, valamint a szegedi és a város környéki állami utak felújítására.

Az országgyűlési képviselő interpellációjára Oláh Lajos, a közlekedési minisztérium államtitkára válaszolt. Elismerte, hogy a NIF Zrt.-től határidő-módosítást kért a kivitelező. Elmondta, többe kerülne, ha a szakaszt több ütemben adnák át. Az államtitkár diplomatikusan fogalmazott: bízik benne, hogy az eredeti ütemezéshez közeli határidőben elkészül a sztrádaszakasz. Szerinte valószínűleg megvan a jogi alapja annak, hogy kötbért lehet kérni a késés miatt, amely futná a többletberuházásokat.

Mennyi a kötbér?

Úgy tudjuk, akár a kivitelezés árának 20 százalékát is elérheti a kötbér összege, ha annak megvan a jogalapja. A 6,7 kilométeres sztráda közel 13 milliárd forintba kerül, aminek 20 százaléka csaknem 3 milliárd. Azt is hallottuk, az összeg alku tárgya, hiszen a kivitelező is pénzt kér a többletköltségeire.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. Szodabikarbona18 2009. szeptember 29. 13:07
  „ki az a botka?”
 • 66. klj_54 2009. szeptember 29. 12:11
  „Sajna a politika ide (beruházás) is betette a lábát:(”
 • 65. babar 2009. szeptember 29. 10:26
  „Na mibe, hogy a következő szakasz is késni fog?! Jó hivatkozási alap lesz nekik: az előző szakasz csúszása miatt sajna mi is csúszunk!!”
 • 64. papsajt 2009. szeptember 29. 10:00
  „http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=8915”
 • 63. SP 2009. szeptember 29. 09:45
  „Azért a munkásokat is meg kellene kérdezni.
  Szokás szerint lehet, hogy hónapok óta nem kaptak fizetést.
  Az alkalmi munkásokat pedig leállították, mert kiderült a betűvarázslási trükk a kis könyvben. Talán a meleg miatt maguktól eltűntek a bejegyzések.”
 • 62. szunyi 2009. szeptember 29. 09:31
  „62. hozzászólás Lixus_kzs 2009.09.29. 09:14

  Pontosíts!

  Te hogyan csináltad volna?

  Peremfeltételek:
  1, EU-nagyproject adott határidő, ütemezés.
  2, Abszolute nem megbízható ütemezés az M43- autópálya megépítése

  Hogyan hangolnád össze?

  Üdv,

  Szünyi”
 • 61. Lixus_kzs 2009. szeptember 29. 09:14
  „Inkább az <moderálva> városvezetéstől szenvedünk.”
 • 60. szunyi 2009. szeptember 29. 09:13
  „Nem önk.-i beruházás hanem állami, ergo nem rakhatjuk ki.
  Szvsz annyi történt, hogy új játékszabályok vannak.
  Régebben elöbb-utóbb az állam fizetett, most pedig nincs pénz, ergo a beválalt alacsonnyabb ár nem fedezi a kivitelezés költségeit. Igy jártak na bumm, máskor reális árat adnak meg.”
 • 59. joy 2009. szeptember 29. 08:50
  „A "Swietelsky Kft"-t tegye a város feketelistára, akik Szegeden soha többé nem építhetnek!
  A csúszás miatt szenvedünk tovább a városon átzúduló tranzittól!”
 • 58. joy 2009. szeptember 29. 08:47
  „Mi a túró többletköltség?
  A vízvezeték naem akkor mászott oda ahol van amikor elkezdték építeni a pályát, hanem régtől fogva ott fexik, tehát a tervezőnek előzetesen tudomása kellett legyen annak védelmi szükségletéről!

  Nagy hazugság az egész!
  A 47-esnél fél éve van útszűkület, és sehol a kettős körönd-lehajtó nyoma. Ha valóban a tervexerint akarták volna átadni, már a hídnak, fölépítménynek készen kellene lennie.

  A Strabag-nak kellett volna építeni a komplett pályát, gyorsabb és precízebb. Ausztriában legalább is az.

  Biztosan ez a trehány banda építi a szegedi buszmegállókat is, azért nincsenek sehol sem!
  A széchenyi két régen lebetonozott megállójában tegnap összesen 4 ember bóklászott munkaruhában!
  Így nem is lehet tisztességes, határidőre kész munkát végezni!”
 • 57. klj_54 2009. szeptember 29. 08:29
  „Igen jó lenne, ha egymás és a pártok fikázása helyett néha a tárgyról is szó esne!”
 • 56. BagatElla 2009. szeptember 29. 07:59
  „Lehet, hogy lemaradtam valamiről, de még pár hónapja azt suttogták, Botka lehet az MSZP mininszterelnök-jelöltje. Ilyenkor viszont időben el kell kezdeni "aktívkodni", hogy ne csak szűkebb városa ismerje, de az egész ország megismerje a nevét.”
 • 55. ZúzÓ 2009. szeptember 29. 06:49
  „Ennek se rákérdezni kellene, hanem lapátot fogni, aztán hajrá.
  Amúgy ha úgy vesszük, a hármas híd már félig kész Tápénál, de így marad akkor meg lesz egy óriási horgász mólója szegednek, az meg lehet rekord is, vagy a világ 10-ik csodája, legalább nő a katasztrófa turizmus.”
 • 54. Szodabikarbona18 2009. szeptember 29. 06:34
  „2-es villamosbol se lesz semmi! Mint a 3-as hidbol se! hahaha”
 • 53. mezeinyuszi 2009. szeptember 29. 05:50
  „Ezt a csali projektet a Szeged városi MSZP rendesen "beszívta"!!
  A jobboldali beállítottságú kivitelező szándékosan húzta az időt, hogy a 2010-es választásokra ne legyen autópálya, még véletlenül sem! Tehát az mszp garantáltan bebukta a választást!
  De,uraim! haat hóóónaapiig (6 hónap) nem történt semmi fizikai mozzanat a nyomvonalon!! Ez nem tünt fel senkinek???
  Most már semmit nem tehetünk, csak várunk és szívunk! Port, gázt, ideget!!
  Botka Úr! Erről a teoriáról mi a véleménye? Vagy ez csak a képzelet szüleménye?”
 • 52. Elendur 2009. szeptember 29. 04:18
  „Kormánytól független véleményem, észrevételem: Egy kormánypárti képviselő interpellációja valamely kormánytaghoz, csak színjáték, kampányfogás, önmutogatás.... Elég szar a történet, ha Nagy Botka László, ezen kérdésekre egy telefonhívással nem tudott választ, válaszokat kapni. Ha nem tudott, béna ......, ha tudott (volna) akkor meg színjáték, és kapja......”
 • 51. maradando 2009. szeptember 29. 00:58
  „Minek a kötbér? Elfogyott a 2-es villamos vonalra szánt pénz?”
 • 50. skynet 2009. szeptember 28. 23:57
  „VICC(?)
  Gyurcsány Ferenc elhalálozott...

  Az új helyzetben úgy érezte, nincs mitől félnie. Amikor végre Szent Péter elé került, határozottan kopogott és szinte megállás nélkül akart bevonulni a Mennyek Országába.

  --Tetteid és szavaid nem mindig fedték egymást, ezért nem is tudunk egyértelműen dönteni rólad - mondta a nagy kapus.- Ezért újszerű megoldást választottunk. Egy-egy napig leszel a pokolban és a mennyben, utána te magad döntesz, hová akarsz menni. Döntésed végleges, sőt az örökkévalóságra szól.

  --Minek ez? A mennyet választom.

  -- Teheted, de csak a két próbanap után.

  GY.F. ezért elment a pokolba, s igen meglepődött. Ott voltak barátai és barátnői. Joviális öregúr fogadta, vicceket mesélt és camparit ivott. Meg is kínálta, enni, inni bőven volt, s a felszolgáló leányok mellett más hölgyek is voltak, akik szemmel láthatóan készek voltak minden gondot elűzni GY.F. homlokáról. A golfpályán is vidám volt az élet, a zene pedig vérpezsdítően hatott a klubban.Hamar vége lett a napnak, s GY.F. alig akarta hinni, hogy nem a mennyben volt, hanem a pokolban.
  Másnap a mennyben járt. Tetszett a nyugalom, a felhőkön repkedő angyalkák kacagása, az áhítatot sugalló zene. Jó volt - de mégis más, a korábbi életétől teljesen eltérő dolog. A harmadik napon Szent Péter megkérdezte:

  -- Nos, hogyan döntöttél?

  -- Szégyellem egy kicsit, és ne is engedd le a hírt a Földre, de a tapasztalataim szerint mégis inkább a poklot választom.

  -- Legyen, ahogy akarod.

  GY.F. tehát bevonult a pokolba. A klub helyén hatalmas szeméttelep, s barátai némi ételmaradék után kutattak, ha ugyan nem a golfpályán elhelyezett üstökben főttek. Az üstök alatt a tüzet maga a főördög rakta, s GY.F. azonnal egy fortyogó üstbe került.

  -- Hogyan? Hiszen tegnap minden más volt!

  -- Az volt a kampány. Most már szavaztál - felelt az ördög.”
 • 49. skynet 2009. szeptember 28. 23:55
  „Humánok...:(
  Bár a többség droid,csak még nem tud róla...”
 • 48. gerbera 2009. szeptember 28. 23:26
  „Választás előtt nyüzsög a szoci párt ,ábra úgy fest mintha a következő félév alatt a 8 év henyélésüket megcsinálnák a választásig, ollllan sztahanovista versenyben,pedig csak púder ,porhintés a választók szemében.
  Szentesen vörösingesek lepték el a főútvonalakat.Röhej.....
  Hőskorszakban volt ,5 percig vadul lapátolták a homokot ,ki tud többet ,ki lesz sztahanovista,kitüntetéssel nagy pénzt adtak ,nem fáradt melós volt esélyes ,adták a kipihent irodában körmöt piszkáló ,melost leső ,nőket pícéző fazonoknak.”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyításra az oktatási pénz?

A SZTE hétfői szenátusi ülésén – információink szerint – szóba került a szegedi klinikai központ anyagi helyzete is. Tovább olvasom