Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Botka László: az önkormányzati választás után kezdődhet a tisztújítás

Botka László beszámolója alapján a szocialista választmány kritikus, önkritikus és konstruktív vitát folytatott a szombati zárt ülésén.
Megállapították, hogy amíg a Fidesz 600 ezer szavazót vesztett 2010 óta, a baloldal csak 200 ezerrel növelte táborát. Tartalmi, politikai és szervezeti változásokra is szükség van, hogy a szocialista párt hatékonyabban képviselje a baloldali és demokratikus értékeket, és vonzóbb legyen azoknak, akik már kiábrándultak a kormánypártból vagy csak ezután fognak - fűzte hozzá. Szeged polgármestere elmondta: úgy készülnek, hogy október 5-én lesz az önkormányzati választás, az MSZP-ben ezután kezdődhet meg a felmenő rendszerű tisztújítás, vagyis november végén, december elején tarthatnak kongresszust. Ezzel ellentétes - a tisztújítás előrehozására irányuló - javaslat nem hangzott el - mondta Botka László.

Botka László
Botka László

Kitért arra is, hogy a következő választmányi ülést május 31-én, az EP-választás után rendezik, ekkor részletesebben, választókerületi szintre lebontva elemzik az országgyűlési választás eredményét. Kérdésre Mesterházy Attila elmondta, még vizsgálják, hogy van-e értelme és alapja a választási eredmény ellen fellebbezni egyes választókerületekben. A pártelnök szintén kérdésre megerősítette, újra indul az MSZP elnöki posztjáért, míg Botka László erre úgy felelt: a választmányban nem foglalkoztak személyi kérdésekkel. Az MSZP elnöke arról is beszélt, hogy országos szintű megállapodás helyett helyi egyezségekre van szükség az önkormányzati választás előtt a demokratikus ellenzéki oldalon. Közölte: felhatalmazást adnak a helyi szervezeteknek, hogy eldöntsék, kikkel működnek együtt a helyhatósági választáson. Szerinte ez lehetőséget teremt arra, hogy a parlamenti választáson megvalósuló összefogásnál szélesebb - civil szervezetekkel és akár más pártokkal is kiegészülő - együttműködések jöjjenek létre helyi szinten. Botka László elmondta, csak a főpolgármester-jelölti pozíció és a fővárosi közgyűlési választás esetében tart szükségesnek országos szintű egyeztetést, azok kiemelt jelentősége miatt. Ez a május 25-i európai parlamenti választás után történhet meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méteres fába vágták a fejszéjüket

Tilos a fejszét dobálni, sujtásirányba se álljon senki – hangozott a figyelmeztetés a szombati ásotthalmi fakitermelő versenyen. Tovább olvasom