Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Botka László: Egyeniskolákban egyenalattvalók

Szeged, Budapest - A rendszerváltás előtti időszakot idézi Botka László szerint a kormány iskolaállamosítása. A parlamentben az ellenzék vezérszónokaként azt ígérte, kormányváltás esetén visszaadják az önkormányzatoknak az oktatási intézményeket, mert azok ott vannak a legjobb helyen.
Az iskolák állami kézbe vételéről folyt a vita a parlamentben, ahol az MSZP vezérszónoka Botka László, Szeged polgármestere volt. Beszéde elején leszögezte: felelőtlen kormánypolitika folyik és maga a vita is felelőtlen, hiszen janur elsejével több mint háromezer iskola, 120 ezer pedagógus és másfél millió diák élete változik meg gyökeresen, az erre vonatkozó szabályokat tartalmazó törvényt viszont csak most, néhány héttel előtte tárgyalja a parlament.

Felidézte: az elmúlt egy évben teljes volt a bizonytalanság. Először csak a kistelepülések iskoláinak államosításáról volt szó, majd Orbán Viktor személyes döntést hozott: minden önkormányzati iskola állami fenntartású lesz. Ekkor azonban még volt egy kiskapu: amelyik város szeretné, visszaveheti a fenntartást. – Ekkor Szeged és Debrecen is jelezte, nem adja iskoláit – emlékeztetett Botka. – Most viszont már arról beszélünk, hogy a kistelepülésektől a nagyvárosokig minden iskola állami kézbe kerül.

Botka rámutatott: az önkormányzatok képesek voltak a helyi igényeket és a gazdaságot is figyelembe véve rugalmasan alakítani a képzéseket, hogy olyan diákok kerüljenek ki az iskolapadból, akik el is tudnak helyezkedni. – A kormányváltás után visszaadjuk az önkormányzatoknak az iskolákat, mert az oktatás náluk van a legjobb helyen – jelentette ki.
Az államosított iskolák jövőjét meglehetősen borúsan látja a politikus, mellyel szembesítette a kormányt. – Azzal érveltek, hogy a döntéssel tehermentesítik a településeket. Ezzel szemben nem csak a normatívát veszik el tőlük, hanem az önkormányzatok azon bevételeit, melyeket plusz forrásként kaptak az iskolák üzemeltetése kapcsán. Az üzemeltetés terheit viszont a nyakukban hagyják, vagyis nem adnak, hanem elvesznek az iskolarendszer finanszírozásából. – Ki fog a jövőben iskolát építeni, felújítani vagy bővíteni? – tette fel a kérdést. – Ezekre eddig az önkormányzatok pályázatokat nyertek és önerőt tettek hozzá. Az viszont már most is látszik, hogy hasonlóra az állami költségvetésben nincs fedezet.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a köznevelési feladatot ellátó egyes önkormányzati fenntartású intézmények állami fenntartásba vételéről szóló törvényjavaslat általános vitája alatt az Országgyűlé

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a köznevelési feladatot ellátó egyes önkormányzati fenntartású intézmények állami fenntartásba vételéről szóló törvényjavaslat általános vitája alatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2012. november 7-én. MTI Fotó: Kovács Tamás


A szegedi polgármester szerint azzal, hogy több mint 3 ezer iskola egyesül egy központban, megszűnik az intézmények önállósága, de az igazgatók munkáltatói joga is, aki szakmai programjához nem tudja majd megválogatni kollégáit. – Amit művelnek a magyar közoktatással, az még a rendszerváltás előtti reformokat is megszünteti. Egyeniskolákban egyentanárok, egyenalattvalók ülnek majd, az autonómiát irtják ki a közoktatási rendszerből. Hogy adhatja a nevét ahhoz, hogy visszalépünk a rendszerváltás előtti időkre? – kérdezte Hoffmann Rózsa államtitkártól Botka, aki feszólalását úgy zárta: az államtitkár helyettes már lemondott, Hoffmannak is meg kellene ezt fontolnia.

„Nem államosítás"
Ez nem államosítás, nem érinti a tulajdonviszonyokat – mondta az oktatási államtitkár az önkormányzati iskolák állami átvételéről szóló törvényjavaslat általános vitájában. A változtatás szükségességét úgy indokolta, az önkormányzatok túlértékelve saját szerepüket szinte napi rendszerességgel beavatkoztak az iskolák szakmai munkájába, nem volt egységes mérce, alacsony színvonalú a gyerekek tudása, óriásivá nőttek a különbségek az iskolák és a gyerekek teljesítménye között, megengedhetetlen módon szétszakadóban van az oktatási rendszer, szabályozatlan a pedagógiai szakszolgálatok szerepe. Hozzátette: minden jobbító szándékú módosító indítványt beépítenek a javaslatba, minden részletkérdés szabályozására ugyanakkor nem hiszi, hogy lehetőség van, "és talán nem is szükséges". Pánczél Károly, a Fidesz vezérszónoka úgy fogalmazott: az új törvény célja, hogy a minőséget és a hatékonységot növelje az oktatásban.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. USB 2012. november 09. 15:05
  „Ez a Botka gyermek burkoltan visszasírja az átkost”
 • 37. Dr.Tonyk 2012. november 08. 15:29
  „35. maci53 2012.11.08. 14:10

  Igazad van! A Fidesz az emútnyócévben´, Orbánnal az élen be sem járt dolgozni. Az jobb volt, ugye.

  36. mfos 2012.11.08. 14:54

  " Jó lenne, ha befognák a szájukat, ha ők csak szétrombolni tudtak."

  A rombolást csak most kéne megnézned, koppanna az állad. De gyanítom nem sok időt töltöttél el iskola közelében manapság...de érteni az értesz hozzá....”
 • 36. mfos 2012. november 08. 14:54
  „ilyenkor az mszp-libás politikusok mindig elfelejtik, hogy mennyire sikerült szét<moderálva>niük az oktatási rendszert a 8 évük alatt. Jó lenne, ha befognák a szájukat, ha ők csak szétrombolni tudtak.”
 • 35. maci53 2012. november 08. 14:10
  „Egy fecske nem csinál nyarat!
  A Magyar Ellenzéki pártoknak ,Botkával az élen az a baj ,ha a Kormány mond valamit,előterjeszt akkor ezek nem értelmes vitát folytatnak,hanem kocsmai szinten lehülyézik a miniszterelnököt,kimajmolják a minisztereket,alpári módon viselkednek.Pl Mesterházy mondta-Orbánt kidobjuk ahova való,a történelem szemétdombjára-Ilyen sértésért egy kiskocsmában orrba verik azonnal.Nem tudja elviselni hogy buktak akkor ne menjen a Parlamentbe,adja vissza a gázsiját.Botka sem érdemli meg a fizetését,3000 település elfogadja ő nem.Akkor menjen haza Szolnokra ,lázítson ott,ne itt rontsa a levegőt.”
 • 34. macs 2012. november 08. 12:19
  „Én megértek mindenkit, aki szívesen "rágcsálja" Botkát, de érdemes lenne arra is figyelni, amit mond, mert a gyerekeinkről, a jövőnkről van szó. Melyik a fontosabb, BL-re rácuppanni, vagy az utóbbiról beszélni?”
 • 33. SP 2012. november 08. 11:11
  „31. Dr.Tonyk

  Jogosnak érzem a panaszod.

  Jó jel az,
  hogy egyáltalán keresik a kiutat a reformokkal. Puding próbája szisztéma eredménye később derül ki.


  Amikor leírják a tanárok baját, panaszát,
  akkor a tanár szó, foglalkozás helyébe sok sok más
  egyéb munkakör, szakma megnevezése is behelyettesíthető sajnos a szövegbe.

  Tehát általánosíthatunk.

  Ezért
  Botka papolása
  teljesen disszonánsan cseng. Mintha lázítani szeretné a pedagógusokat a kampánya érdekéden.”
 • 32. jozko 2012. november 08. 10:42
  „A magyar oktatáspolitika már jó ideje megbukott - toldozgatták, foltozgatták vitathatóan hozzáértő személyek.
  Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, ezt a véleményemet a tanárok egy részére is kiterjesztem.
  /Aki érti - csinálja, aki nem - az tanítja.../
  Sok tanárnak mentségül szolgál, hogy nem hívatásként, hanem kényszerszülte megoldásként választotta a szakmát.
  Ez csak mentség, de nem feloldozás!
  Aki nem tudott felállni akkor, amikor rájött: rossz lovat választott, annak most nem sok joga van reklamálni!

  Botka László kampányol.
  Nem ügyel a finom részletekre - nem is ő lenne, ha ügyelne.
  Politikusi alapállás /sőt bizonyos embereké, szakmától függetlenül/: a mások hibáját ostorozva könnyebb magunkat fényezni, mint a saját eredményeinket , ötleteinket, tehetségünket ?? felmutatni!
  Nem esélytelen ez a kampány, mindig lesz , aki beveszi.
  Az a kérdés : mennyien?”
 • 31. Dr.Tonyk 2012. november 08. 08:24
  „"A tanárok az állam felé fordulnak,ahonnan a támogatást is várják."

  Közoktatásban dolgozom. Pár évvel ezelőtt a munkám egy bizonyos oknál fogva - nem írom le, mert azonnal beazonosítható leszek- kb a 3x-osára dagadt. Felelősséggel mindennel együtt persze. Ezért kaptam az igazgatómtól bruttó 10.500 Ft bérkiegészítését. Már akkor is nevetségesnek véltem, de hát kaptam, örültem neki. Ezt szeptember 1-től egy jogszabállyal elvonták, mondva nincs jogalapja a bárkiegészítésemnek. A munka maradt, felelősség maradt, ennek hálájaként az_állam_10%-al_csökkentette_a_fizum.
  Ezek után milyen bizalmam van szerinted a jelenlegi agyamentek irányában? Belülről látom mi megy. Egyszerűen nem tudjuk mi lesz. A technikai dolgozók (iskolatitkár, rendszergazda, gazdasági, stb) remegnek, lehet, sőt valószínű, hogy január 1-től nincs állásuk. De a pedagógusoknak is csíkos a gatyája... Ennyit a fene nagy bizalomról.”
 • 30. Mike3 2012. november 07. 23:03
  „12: ugyanez igaz a mezőgazdaságra is. addig volt hatékony, amíg megvoltak a tsz-ek”
 • 29. SP 2012. november 07. 23:02
  „Az élet,
  a megélhetés mindenki másnak sem könnyű.

  Tanárok nem vették észre,
  hogy az összes gyárat üzemet, gazdaságot, bezárták, a munkásosztályt kirúgták. Valahol ez visszahat előbb v. utóbb rájuk is.

  Botka
  miért csak és kizárólag a tanárok ügyével "foglalkozik" és most? Kampányol csak.

  Üzemekben, gyárakban munkahely teremtésben
  gondolkozott volna jobban, korábban és nem utcakövekben, akkor most lenne hová képezni az ifjakat.

  Akkor nagyobb szükség lenne most a tanerőre is.

  Új cél, új kihívás új feladat a tanároknak is.
  Új stratégia, taktika kell. A régi szisztéma nem vált be, ezt Botha sem tudja konzerválni. Legatyásodott az ország.

  Régen sem volt
  átlag feletti, termelő szféra feletti
  a tanári jövedelem, váltottam is egy másik produktív szakmára jobb pénzért.

  Kereslet-kínálat dönt.
  Műszaki szakképzésre, termelő munkára kell most a diákokat felkészíteni. Most erre van szükség. Orosz tanárra kevésbé.”
 • 28. vélemény 2012. november 07. 22:49
  „25. kormoska
  Én még az"átkosban"állami iskolába jártam,ahogy sokan mások és jó volt,nagyon jó.
  - Én is állami iskolába jártam. Nem pártiskolába, mint az elvtársak.
  B.L. a liberális, nemzetellenes Magyar Bálint vagy a beszédhibás szoci pártelnök Hiller féle iskolát erőltetné?
  http://www.delmagyar.hu/forum/botka_mar_megint_kamuzott/26/2003571/?action=kifejt”
 • 27. Mizujs 2012. november 07. 22:02
  „"A tanárok az állam felé fordulnak, ahonnan a támogatást is várják. Így eggyel kevesebb önfényezési műsorszámra lesz majd lehetősége B. úrnak."

  Ez akkora butaság, hogy már fáj!!! Ha te ismernél tanárokat, akkor tudnád, hogy teljes bizonytalanságba éppen az állam taszítja őket. Az állam az, amelyik pluszmunkával terhelné meg őket úgy, hogy ezért nem akar fizetésemelést adni. Másrészt nemcsak az álláshelyek csökkenésétől tartanak a tanárok, hanem a kerettanterv is kiverte náluk a biztosítékot. Egy sor jogszabály hiányzik, de már csak másfél hónap van a törvények bevezetéséhez. Hoffman Rózsa mond olyan butaságokat, mint az első idegen nyelv legyen kötelezően német..... Közben hiányoznak a rendeletek, hiányzik a pénz a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működéséhez. Nincsenek meg a megfelelő szakemberek.... Ez egy nagy káosz ami az oktatásban van, de te csak Botkázol. Mi van? Ennyire futja csak???”
 • 26. vélemény 2012. november 07. 22:01
  „13. jozko
  ... az emberi kapcsolatok kiépítése nem az erőssége: a fanatizmusát kevesen értik /és értékelik.../ , és bár lehet akár ékesszóló is, inkább legázolja, mint meggyőzi az ellenfeleit!
  Szektás, materialista gondolkodásával sok nehézséget fog okozni - elsősorban magának.

  16. maci53 2012.11.07. 17:37
  Botka ha így megalázza az ellenfeleit,és azokat ellenségnek véli ..

  - Ha hazamegy tud személyiséget váltani?
  - A családjával is így viselkedik?
  - Lehet, hogy otthon kussolnia kell és házon kívül kompenzál?”
 • 25. kormoska 2012. november 07. 21:52
  „Én még az"átkosban"állami iskolába jártam,ahogy sokan mások és jó volt,nagyon jó.
  Az iskolaköpenyt utáltuk mi is,de viseltük és egyáltalán NEM éreztük magunkat alattvalóknak!(Botka ezzel a szóhasználattal túlzásokba esett).
  Persze akkoriban még nem volt megszokott a speciális iskola,az egyéni tehetséggondozás.Más rendszer volt.
  Azóta minden megváltozott,ÓRIÁSIAK lettek a társadalmi különbségek és bizony a köpeny nem fogja eltakarni.
  Az kétségtelen,hogy az önkormányzatok rugalmasabbak,jobban képviselik(nék) a helyi érdekeket.
  Nem vagyok ellene az állami sulinak,de mivel nincs normálisan kidolgozva-bevezetve a törvény,csak káosz és kavarás lesz amit a tanárok és diákok is megszenvednek majd!”
 • 24. SP 2012. november 07. 20:54
  „15. Logar ""Ennyire lenézed a magyarokat? Ki vagy te?!""

  ?????

  Botka kiesik a körből
  és az állam közvetlenül látja el a működtetést, és ez helyes.

  Ebből
  hogy következik ezen megjegyzésed: ""Ennyire lenézed a magyarokat? Ki vagy te?!""

  Szó sincs a lenézésről.
  Arról van szó, hogy az új szituban Botka "jótékonysági szereplése" megszűnik.

  A tanárok az állam felé fordulnak,
  ahonnan a támogatást is várják. Így eggyel kevesebb önfényezési műsorszámra lesz majd lehetősége B. úrnak.

  Pártkampány játék ezen pontja így kiesett.”
 • 23. vélemény 2012. november 07. 20:42
  „8. csonakos
  .. ez már a szakadék alja ahol járnak!
  - Az jó, mert innen már nem lehet lejjebb jutni, hacsak nem kezdenek el ásni.”
 • 22. vélemény 2012. november 07. 20:34
  „"A rendszerváltás előtti időszakot idézi Botka László szerint."
  A szocializmus alakításában csak azért nem vett részt B., mert későn született. Alig várta, hogy 18 éves legyen és azonnal belépett anyukája Pártjába. Mivel már 1991 volt, az MSZMP-be már nem sikerült neki. Mestere Horn Gyula vette a szárnyai alá és vigasztalta, támogatta.”
 • 21. macs 2012. november 07. 19:41
  „Érdekes cikket találtam. Szerintem óriási a káosz! :-)
  http://www.origo.hu/itthon/20121030-vihart-kavart-a-fideszben-hoffmann-rozsa-javaslata-az-iskolak-allami.html”
 • 20. DMagóg 2012. november 07. 18:28
  „14.macs 2012.11.07. 17:10: "ha az amit most akarnak, az annyira jó lenne, sok település miért adta át az egyházaknak az iskoláit? Miért nem várta meg az államosítást?"
  Jogos a kérdés! Lehet, hogy ez része volt a stratégiának? Majdnem mindegy?”
 • 19. nemecsekerno_007 2012. november 07. 18:23
  „Cirkuszt a népnek!

  Az oktatásunk egy tragikomédia. Mint minden más. Nézzétek meg hogy építünk utat v. bármit. Hogy kátyuzúnk.

  Ennyire futja, ennyit tudunk így csoportosan mi akik itt élünk a Kárpát-medencében. Feleslegesen veri itt a nyálát bárki is.”
38 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi kapcsolatépítés Sanghajban és Pekingben

Az SZTE delegációja nemrég Sanghajban és Pekingben járt. A meglévő kapcsolatok erősítése mellett az egyetemek közötti együttműködés további lehetőségei is szóba kerültek. Tovább olvasom