Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Botka László és Kósa Lajos közös javaslatot tett

Szeged - A szocialista Botka László és a fideszes Kósa Lajos közösen nyújtott be négy önálló törvénymódosító javaslatot. A politikai berkekben nagy visszhangot kiváltó összefogást a két legnagyobb megyei jogú város első embere is példamutatásnak tekinti.
– Ritka a magyar parlamentben ez a forma, holott egy demokratikus országban természetes, hogy a kormánypárt és az ellenzék közösen dolgozzon ki és nyújtson be törvényjavaslatot – ismerte el Botka László, Szeged polgármestere.

Nem példa nélküli, hogy a szocialista Botka László és a Fidesz vezető politikusa, Kósa Lajos debreceni polgármester közösen lép föl, és célba is ér.

– Együttműködésünk megszokott terepe az MJVSZ, a megyei jogú városok szövetsége, ahol konstruktív, szakmai munka folyik. Pártállástól függetlenül az a célunk, hogy megfelelő jogszabályok, források és pályázatok segítsék a városok munkáját – fogalmazott Botka László. – Közösen értük el például a tömegközlekedési normatívának a megyei jogú városokra való kiterjesztését. A költségvetés módosításához benyújtott 20–30 milliárd forintot hozó MJVSZ-javaslatokhoz külön szavazás nem is kellett, mert befogadta a kormányprogram.
Két hónapos előkészítő munkát követően született meg a legfrissebb, nagy visszhangot kiváltó beadvány, melyet a szövetség elnökeként és társelnökeként dolgozott ki, de mint Debrecen, illetve Szeged országgyűlési képviselője írt alá Kósa Lajos és Botka László.

Botka László és Kósa Lajos: összefogott a kormánypárti és ellenzéki politikus.
 Kósa Lajos és Botka László: összefogott az ellenzéki és kormánypárti politikus.


– Hasonló egymáshoz Szeged és Debrecen. Gondoljunk csak a városok méreteire, tömegközlekedésére, fejlesztési irányaira, lakosságának összetételére – sorolta Botka László. – Érdekeink több ponton találkoznak, ami fölülírja a pártpolitikai szempontokat. Rendszeresen találkoznak a két város jegyzői és a polgármesteri hivatalok más munkatársai is. Ezzel nagyvárosi polgármesterként és pártpolitikusként is példát mutatunk.

Pártsemleges jogszabályok

Botka László és Kósa Lajos közösen írt alá 4 törvénymódosító javaslatot. Ezek közül az egyik azt mondja, hogy ismét engedjék meg az elektronikus ügyintézést az önkormányzati adóhatóságoknál is. A másik az önkormányzati iskolák átszervezéséről szóló döntések meghozásának határidejét márciusról a tanév végére változtatná. A harmadik meghosszabbítaná az ingatlanok kisajátítására vonatkozó, mostani hároméves tárgyalási időszakot hat évre. A negyedik, a gyerekek védelméről szóló törvénymódosításukhoz pedig a 23 MJVSZ-tag polgármester közül 13 csatlakozott – jobbról is, balról is.

A józan ész nevében

– Elsősorban polgármesternek tekintjük magunkat, s így dolgozunk együtt Botka Lászlóval. Úgy is mondhatnám: politikai álláspontunktól függetlenül, a megyei jogú városokban élőket hátrányosan érintő, a józan paraszti észnek is ellentmondó jogszabályok megváltoztatásáért lépünk fel – hangsúlyozza Kósa Lajos. Debrecen első polgára rögzíti: a kormánypárt a Fidesz javaslatainak zömét lesöpri, nem engedi a parlamentben még napi rendre sem tűzni. Debrecen és Szeged polgármesterének összefogása felkeltette a közvélemény és a média figyelmét. Ennek azért örül Kósa Lajos, mert így ráirányul a figyelem arra, hogy fontos ügyekben – például az emberek mindennapjait megkeserítő rossz törvények ellen – közösen fel lehet és kell lépniük a különböző oldalon álló képviselőknek, különösen most, a válságot egyre mélyítő operettkormányzás időszakában.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. smalltown 2009. április 25. 23:38
  „jobbikos39
  na, (tobbekozt) ez a gond veletek. Ti a balhet szeretitek ugye, ha ket ember megprobal szot erteni, akkor lenullazodnak.”
 • 48. KovácsPistike 2009. április 25. 22:49
  „Ha Botka helyében lennék én a lemondásomat nyújtanám be.”
 • 47. haszid 2009. április 25. 22:00
  „EMLÉKEZZÜNK A HOLOKAUSTRA!
  EMLÉKEZZÜNK!
  EMLÉKEZZÜNK!”
 • 46. flexsnake 2009. április 25. 21:44
  „44. csak egy senki :D szám”
 • 45. sós 2009. április 25. 19:33
  „Inkább iszok egy pohár sőrt.”
 • 44. jobbikosember 2009. április 25. 19:11
  „41 lufi,egyik sem .”
 • 43. joy 2009. április 25. 18:18
  „Így kellene minden szinten: összefogni az országért!
  Nem ocsmányul cigánykodni, mint teszik "nagyok", és a városi szovjetben is a kis senkik!”
 • 42. nemecsekerno_007 2009. április 25. 17:54
  „Mint adófizetőben felmerül a költői kérdés.

  Mi a kóckenderes, hónaljmankós véreres f*szért kapták eddig a juttatásaikat a tisztelt polgármesterek és képviselők?
  Ha én így dolgoztam volna, már rég kirúgnak. És nem várnak 4 évet. :)
  Az a baj, hogy nálunk a nyilvánvaló dolgok nem működnek egyáltalán. Naív vagyok nem vitás, a kérdés meg költői.

  "Dologra paraszt!"
  Ennyi az üzenet. :)”
 • 41. flexsnake 2009. április 25. 16:47
  „37. te is gárdatag vagy? :D vagy csak sima holokauszttagadó?”
 • 40. achilleus 2009. április 25. 15:54
  „A kisstílű pofátlanság megnyilvánulása Pécsett ("trükkök százai"):
  "(...) az Összefogás Pécsért Egyesület alelnöke kifogásolta, hogy Szili Katalin közvilágítási lámpaoszlopokon megjelent plakátjain olvasható "...szavazzon az Összefogás jelöltjére!" szövegben az összefogás szó nagybetűvel íródott. Megítélése szerint ez olyan látszatot kelt, mintha Szili Katalin az Összefogás Pécsért Egyesület jelöltje is lenne a választáson. A bizottság Szili Katalint és az MSZP-t eltiltotta a további jogszabálysértésektől." (Ezeknek a csalás, olyan mint a levegő, el lehet ugyan tiltani őket, dehát a reflexek ...- Ach.) "A választási bizottság szerint Szili Katalin és az MSZP megsértette a választási törvény jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvét, mert a szó nagy kezdőbetűvel írásával olyan látszatot keltett, mintha egy ilyen nevű szervezet, mozgalom jelöltje lenne. A grémium indoklásában szerepel, hogy az Összefogás Pécsért Egyesület több fórumon is hangoztatta: a választási eljárás során nem Szili Katalint, hanem Páva Zsoltot, a Fidesz-KDNP jelöltjét támogatja."”
 • 39. jobbikosember 2009. április 25. 15:30
  „kosa most nullázta le magát nálam.”
 • 38. jobbikosember 2009. április 25. 13:13
  „depis a pasi,hát nagy csapás érte gyurcsányi elvesztésével .”
 • 37. jobbikosember 2009. április 25. 13:12
  „redstar keversz valakivel,én még életemben nem sirtam itt ,nem vagyok anyámasszony /lendvai/ katonája :DD
  én csak röhögni járok ide az aranka2 és flexlufi féléken ,oltóm öket . bár gyogyithatatlanok. :D”
 • 36. Power 2009. április 25. 11:49
  „35-nek: Ne essünk túlzásokba, senkinek nem kívánom a halálát. A parlamenti szavazataikért és az ország eladósításáért vállalja fel minden szocialista és szabad-demokrata képviselő a felelősséget. Büntetlenül nem lehet tönkretenni egy országot.”
 • 35. madártej 2009. április 25. 11:07
  „Bigfoot Botkával fogjon össze a hóhér, mikor a nyakáról méretet vesz!”
 • 34. achilleus 2009. április 25. 10:57
  „32. hozzászólás bapet 2009.04.25. 08:56
  Így van! Mindenkinek a maga szintjén IS példamutatóan kellene viselkednie. Mindenkinek!”
 • 33. kutyuka 2009. április 25. 09:15
  „Uristen!Ezen a kepn Botka ugy nez ki...
  Szabalyosan megijedtem tole :(”
 • 32. bapet 2009. április 25. 08:56
  „Én azt tartanám pozitív dolognak,ha a szegedi közgyűléseken láthatnék olyant,hogy a két nagy párt és a többi is a szegedi lakosokat érintő problémákban tudnának együttműködni hatékonyan,és nem egymást köpködnék.Gondolok itt például a Szeged alatt húzódó óriási mennyiségű hőenergia kiaknázására és a panellakások fűtésére való fölhasználására.”
 • 31. redstar 2009. április 25. 08:03
  „Jobbikos, te mégis csak klinikai eset vagy....sírsz,rísz hogy tönkre megy a nemzet, az ország, de ha valakik megpróbálnak előre vinni valamit, rögtön fröcsögsz.../egyébként máskor is.../időnként próbálj meg kiszakadni a partikularitásodból.../nézd meg a szótárban.Tudod, egy nagy könyv, amiben a szavak értelmét írják le, - ami nehezíti, hogy más szavakkal...:)).Vigyázz, nem az van ráírva, hogy "Biblia".../”
 • 30. spiler 2009. április 25. 07:32
  „LEHET ,HOGY VALAMI ELKEZDŐDIK.......CSAK GYEREK NELEGYEN BELŐLLE.....VICCET FÉLRE TÉVE TALÁN A FIATALOK JOBBAN SZÓT ÉRTENEL EGYMÁSSAL”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több rendőr a belvárosban

Szeged - Rendőrök, városőrök és közterület-felügyelők dolgoznak össze a szegedi belvárosban, hogy a… Tovább olvasom