Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Botka László otthon őrzi a róla készült festményt

Szeged - Kölcsönösen és indulatosan sértegették egymást tegnap a képviselők a nyári szünet utáni első városi közgyűlésen. Beszéltek a polgármesteri portrékról, a földre köpködésről és a csodafegyverről is.
Haág Zalán felelőtlen gazdálkodással és a kulturális értékek pusztításával vádolta Botka Lászlót, aki azt válaszolta a KDNP-s képviselőnek, hogy „a világ mindenkinek annyi, amennyit felfog belőle". Hüvös László (Fidesz) pazarlásnak nevezte, hogy az önkormányzat 450 ezer forintért festette meg három korábbi polgármester – Lippai Pál, Szalay István és Bartha László – portréját, miközben a járdák felújítására nem jut pénz. Botka közölte: ez része a városháza felújítási programjának, egyébként is a 70 milliárdos városi költségvetésben elenyésző a közel félmillió forint. Hüvös szerint az önkormányzat Botka portréját is megrendelte 150 ezer forintért. Ezt elismerte lapunknak a polgármester, aki elmondta, nem tudta, hogy róla is készül festmény. Ezt Pataki Ferenc már megfestette, Botka pedig saját zsebből kifizette, s otthonában őrzi a képet.

Az ellenzéki képviselők elmondták: támogatják a Biopolisz-programot, de önmagában nem oldja meg a város foglalkoztatási problémáit. Kalmár Ferenc (KDNP) elmondta, azt hallotta, hogy a kormány szerette volna, ha Szegedre kerül a Mercedes-gyár, de a városvezetés nem akarta. Botka közölte, a Mercedes sohasem gondolkodott Szegedben. Hangsúlyozta: míg Vásárhelyen 9, országosan pedig 10, addig Szegeden – „amelynek pusztulásáról folyamatosan vizionál az ellenzék" – 5,7 százalékos a munkanélküliség.

Szó szót követett a tegnapi közgyűlésen, ahol verbálisan többször is összecsapott a városvezetés és ellenzéke. Képünkön Solymos László alpolgármester. Fotók: Karnok Csaba
Szó szót követett a tegnapi közgyűlésen, ahol verbálisan többször is összecsapott a városvezetés és ellenzéke. Képünkön Solymos László alpolgármester. Fotó: Karnok Csaba

A polgármester bejelentette: indul jövőre egyéni körzetben a parlamenti választásokon. Az ellenzéki közbeszólásokra reagálva pedig kérte, kulturáltabban viselkedjenek a jobboldali képviselők, mert „azt értékelem, hogy nem köpködnek a földre, de azért ne kiabáljanak". Kalmár Ferenc szerint Botka hét év alatt nem tudta elintézni, hogy Szegeden komoly beruházás legyen. A képviselő kérte Botkát, ne keltse azt a benyomást, hogy előtte a nap se sütött Szegeden, és ne sértegesse folyton az ellenzéket.

Leselkedő

Szabad Város Egyesület néven új közgyűlési frakció alakult a volt SZDSZ-esekből. A hírt nem Kormos Tibor frakcióvezető, hanem Nagy Sándor alpolgármester jelentette be. Kormos tegnap csak egyszer kért szót, amikor az iskolafelújításokról tárgyalt a testület. Felszólalását úgy kezdte, hogy „kivette a témát a számból" az előttem felszólaló. Később a politikus hosszú percekig álldogált a díszteremben Ferenc József osztrák császár és magyar király festménye előtt.

A kormánypárti többség elfogadta a parkolóalap képzéséről szóló rendelet módosítását, így a Móravárosi körút és a Kálvária sugárút sarkára tervezett rendezvénycsarnoknál 1374 helyett csak mintegy 700 parkolóhelyet kell kialakítania a beruházó Szeviépnek.

Arról is döntöttek: szobrot állítanak a szegedi Panteonban Gregor József Kossuth-díjas operaénekes születésének hetvenedik évfordulójára. A mellszobrot – amelynek kivitelezésére az önkormányzat pályázatot ír ki szegedi művészek számára – Vaszy Viktor karnagy, zeneszerző portréjához közel helyeznék el.

Provokáció?

Miért nem engedik be a díszterembe az érdeklődőket, miért nem forgathat kameraállványról a Hír TV a közgyűlésen? – tette fel a kérdést Haág Zalán és Balogh László. Utóbbi emelt hangon a sajtószabadság sárba tiprásáról beszélt, majd fogta a Hír TV állványát, és a városi televízió kamerája elé pakolta. Elhangzott: a karzat életveszélyes, ezért nem engednek fel oda senkit. A Hír TV pedig forgatott reggel óta, senki sem tiltotta ki a teremből, csak arra kérik, ne zavarja a VTV közvetítését. Botka László provokációnak titulálta az esetet, ami után távozott a Hír TV stábja.

Olvasóink írták

 • 6. Lopland 2009. szeptember 27. 23:12
  „Na akkor még1X a föstmény helye a Torony alatt:
  http://www.360cities.net/image/city-hall-conference-room-mayors-portraits-szeged
  Eccer már kidobta a Modi, de akkor is qrvajó. A fogasnál láttam egy kis helyet a képnek 8)”
 • 5. LukSzusz 2009. szeptember 27. 13:02
  „A kép a falon lóg??
  Helyet cserélhetnének a tulajdonosával!”
 • 4. LukSzusz 2009. szeptember 27. 13:00
  „A kép a falon ló?
  Helyet cserélhetnének a tulajdonosával”
 • 3. Szodabikarbona18 2009. szeptember 27. 05:33
  „bottka te is fejeld le a hir tv kamerajat mint a vörös janos.”
 • 2. Szodabikarbona18 2009. szeptember 27. 05:32
  „gözfürdöben készült ? :P”
 • 1. maradando 2009. szeptember 26. 21:48
  „Egy hason fekvő AKT ,még az ellenzékieket is elbűvölte volna.Rolam is van iyen fotó .Igaz fél éves koromban készűlt .de zabálni való vagyok rajta! :))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lottóturisták Szegeden - az ötösre mennek

Szerbiából most másfélszer annyian járnak lottót venni Szegedre, mint egyébként. Tovább olvasom