Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Botka László: Szegedet ismét újjá kell majd építeni

Szeged - A konszenzust nem a közgyűlésben kell keresni, a fejlesztésekhez lehet legkönnyebben megteremteni – vallja Botka László, akit ma 10 éve választottak először polgármesterré a szegediek. 2006-ban és 2010-ben ugyanígy tettek. Jubileumi interjú stílusról, állásajánlatokról és az önkormányzatok jövőjéről.
– „A város minden polgára érdekét szem előtt tartva kell az elmúlt évek gyakorlatától gyökeresen eltérő módon, konszenzusteremtő politikát folytatni" – ezek voltak lapunkban első szavai polgármesterként 2002. október 20-án, az önkormányzati választások éjszakáján. Sikerrel járt?
– Azt gondolom, igen. Végig arra törekedtem, hogy olyan célok legyenek a városban, amelyeket pártállástól, világnézettől függetlenül tudnak támogatni a szegediek. Remélem, egyre kevesebben emlékeznek a 10 évvel ezelőtti állapotra. Szeged zűrös, leszakadó hely volt, az itt élők kevesebb mint harmada gondolta, hogy Szeged fejlődni fog. Néhány év alatt 70 százalék fölé került ez a szám. A 10 év legnagyobb eredménye, hogy ma a szegediek nagy része elhiszi: ez a város sikerre van ítélve. A konszenzust nem a közgyűlésben kell keresni – a képviselők, politikai pártok dolga, hogy küzdjenek egymással. Egy város akkor élhető, ha minden polgára otthon érzi magát benne. Konszenzust a fejlesztéshez lehet legkönnyebben teremteni – ez állt polgármesteri politikám középpontjában.

Botka László polgármester
Botka László polgármester

– Volt kísérlete politikai konszenzusra is: 2002-es ellenfelének, Balogh Elemérnek felajánlotta, segítsen a város nemzetközi kapcsolatainak ápolásában. Ma már szinte elképzelhetetlen hasonló gesztus – mi történt az elmúlt 10 évben a hazai politikával?

– Részemről volt gesztus két éve is: arra kértem a Fidesz-frakciót, jelöljön alpolgármestert. Tény, hogy a helyi politikusok viszonyában, a közgyűlési munka színvonalában elképesztő romlás következett be, csakúgy, mint az országos politikában. A Fidesz hazaárulónak, idegenszívűnek bélyegez meg mindenkit, aki másként gondolkodik.

– Legtöbbször stílusát kifogásolják politikai vetélytársai: cinikusnak, pökhendinek tartják. 10 éve nyugalommal szemlélte a közgyűlési vitákat, pókerarccal tűrte, ha támadják. Mostanában mintha kevésbé tudná ezt elviselni.
– Embert soha nem bántok, politikát kritizálok. Normális politikát akkor lehet folytatni, ha különböző oldalon állók ugyanazt a célt szolgálják: Szeged érdekét. Azt valóban nehezen élem meg, ha valaki részérdeket képvisel, másokat favorizál a várossal szemben.

– Megbánja később néha, amit egy-egy vita hevében mond?
– Fontos, hogy az ember képes legyen önkontrollra. Érdekes, a több ciklus óta dolgozó polgármestereket – például a debreceni, fideszes Kósa Lajost – ugyanígy támadja az ellenzéke. A választók elvárnak egyfajta határozottságot a polgármestertől. Egy bizonytalan, tépelődő, utat kereső embert nem tisztelnének meg a bizalmukkal.

Botka László országgyűlési képviselő
Botka László országgyűlési képviselő

– 10 éve, az előző ciklus gazdálkodásába tekintve kiderült: 5 milliárdos adóssága van a városnak, ha nincs gyors intézkedés, költségvetési zárolás, csődbe megy Szeged. Azóta téma az adósság a közgyűlésben. 5-ből 20 milliárd lett – és a Fidesz szerint Botka László adósította el a várost.
– Nem 5 milliárd volt, jóval több. Óriási különbség, hogy az nem fejlesztési hiány volt: a város működéséhez hiányzott a pénz. Azonnali és gyors beavatkozásra volt szükség. Szinte az országban is egyedülálló, hogy Szeged 2008-ra leépítette ezt a működési hiányt. Mai napig finanszírozza a város saját bevétele a működési kiadásokat, hitelt a fejlesztések önrészéhez kellett felvenni. Büszke vagyok, hogy nem dőltünk be a svájcifrank-alapú kötvénykibocsátásnak: hiteleink államilag garantáltak, kedvezményes kamatozásúak. Az Állami Számvevőszék közép- és hosszú távon is biztosnak látja a város működését. Ha az önkormányzatok nem vettek volna fel hiteleket az elmúlt években, nem újult volna meg egyetlen közintézmény sem, nem épült volna út, iskola. Annyira sikerült tönkretenni a várost, hogy több ezren csatlakoznak hozzánk az „agóniában": gyarapodott Szeged népessége.

– Jövőre miért nő mégis egymilliárddal az adósságszolgálat?
– A Fidesz most számolja fel az önkormányzatiságot. Többek között a gazdasági önállóságot is korlátozza: egy városnak nem lehet rövid lejáratú hitele. Szeged 9 milliárdos rövid lejáratú hitelállományát hosszú lejáratúra kénytelen váltani, és tőkét is törlesztünk. Már kiírtuk a pályázatot.

– Érdekes kettősség jellemző az önkormányzati rendszer átalakításában: az önkormányzatok önállósága sok szempontból csökken, a járás feladatokat, embereket visz el. A polgármesteri jogok viszont gyarapodnak. Két szavazata lesz Botka Lászlónak a közgyűlésben, a jegyző munkáltatója lesz.
– Leginkább az okmányirodai feladatokat viszi el a járás. Ezeket jelen pillanatban 88 köztisztviselő látja el a szegedi hivatalban. Megdöbbentem, hogy a szegedi járási hivatal engedélyezett létszáma 187 fő lesz – ennyit az olcsóbb államról. Teljes a bizonytalanság a rendszerben, sokan nem tudják, mi lesz velük január elsejétől. Ez a tanácsrendszernél is rosszabb lesz. Átalakul a finanszírozás is – 10 milliárdot vonna el a várostól az állam, miközben csak 7,5 milliárdnyi feladatot visz el.

Botka László MSZP-s politikus
Botka László MSZP-s politikus

– Hogyan találja fel majd magát az új rendszerben? Feltételezzük, nem arról szeretne dönteni, hány fát ültessenek egy-egy utcában.

– Létkérdés számomra a kihívás, teljesítménycentrikus ember vagyok. Az elhibázott kormánypolitika miatt Szeged visszakerül abba a helyzetbe, amiben 10 éve volt. De egyszer már sikerült talpra állni. Annyira szürreális a közigazgatás tervezett új rendszere, hogy bízom abban, változni fog. Az önkormányzatokkal szórakozni a legnagyobb politikai felelőtlenség. Villámgyorsan megérzik az emberek. Szegedet tehát 10 év után ismét újjá kell majd építeni. Túl kell élni ezt az időszakot, és harcolni kell a beruházásokért, önálló értékeinkért, például a város sokszínű iskolarendszeréért.

– Hajlandó harcolni Szegedért 2014-től is? Vagy inkább az országos politikát, esetleg az Európai Parlamentet választja?
– Különleges év lesz 2014, három választás is lesz. A jó hír az, hogy nem most kell döntenem. Gyakran felmerült a sajtóban az elmúlt években, hogy más politikai feladatok is várhatnak rám.

– De 2014-től összeférhetetlen a polgármesteri és az országgyűlési képviselői tisztség – választania kell. Ott az MSZP választmányi elnöki pozíciója is. Azt mondta 2007-ben: „Szegedet akkor tudnám itt hagyni, ha már nem motiválnának az előttem lévő feladatok", ha „lenne jobb alternatíva". Ez nem ilyen helyzet?
– A jobb alternatívát úgy értettem: ha lenne valaki a közéletben, akire nyugodtan itt tudnám hagyni Szegedet. Nem szenvedek motivációhiányban: ami most történik, nem elkeserít, hanem harcossá tesz. Egy megválasztott polgármester nem szórakozhat a szavazói bizalmával. Fel sem merült, hogy a ciklus közepén azt mondjam: bocs, kaptam egy jobb állásajánlatot. Van az országban példa ilyenre, tán nem is kell messzire mennünk érte. Én addig kívánom szolgálni a szegedieket, amíg erre igényt tartanak.

Botka László európai parlamenti képviselő?
Botka László európai parlamenti képviselő?

– És ha kormányfőjelölt lehetne?

– Új kormány kell 2014-ben, és ebben a szocialista párt megkerülhetetlen tényező lesz. Én feladatokra, és nem személyekre koncentrálok. Nagy öröm, hogy látok olyan személyiségeket a szocialista pártban és a magyar baloldalon, akiket jelenleg szívesebben támogatnék.

Olvasóink írták

188 hozzászólás
 • 188. jozko 2012. október 24. 00:40
  „187 . macs:

  Tapasztalatom szerint a szó szerinti "balkezesség" tiltása, a jobb kéz használatára való erőszakos átnevelés mély-
  és többnyire az egész életre kiható személyiségzavarokat okoz - feltűnő ismertető jelekkel!
  Ritkább - szerencsés- helyzetekben viszont egy sokoldalúságot biztosító "kettős személyiség" fejlődik ki...
  /persze ez sem mindig szerencsés/.

  Mint ahogyan a politikában sem.”
 • 187. macs 2012. október 23. 12:23
  „184. vélemény,
  tudod, nekem van egy ketyerém, ami képes felvenni a TV-ből műsorokat, s mivel itt élek, nagyon érdekel, hogy azok akiket megválasztottunk képviselőnek, vagyis azzal bíztunk meg, képviseljenek minket, szegedi polgárokat, mit is csinálnak, hát szánok rá időt és megnézem a felvételt. :-)
  És csak halkan jegyzem meg, én is adófizető állampolgár vagyok. :-)

  185. jozko,
  azért érdekes, hogy az esetek többségében a balkezeseket akarják átszoktatni. Tudod, "a szép kezedet használd"! Sőt, vannak, akik a felszólítást még meg is toldják egy-egy jól irányzott ütéssel is. :-)”
 • 186. attilav 2012. október 22. 23:21
  „Le kellene végre szerelni a tisza volán járatairól a HEFEJE nevű förmedvényeket!
  Inkább ebben jeleskedne Botka, az új villamos szép és jó, de ha 99%-ban buszozok és nem tudok lyukasztani az már baj!”
 • 185. jozko 2012. október 22. 22:54
  „177. macs :

  Honnan tudom ?....háááát ...ráéreztem.
  Nincs azzal a ballal semmi baj, főleg ha "természetes".
  Személyiségtorzuláshoz, "kettős jellemhez" az vezet, ha erőszakkal próbálják jobbosra vagy balosra
  nevelni az embert...
  Komolyabb tevékenységeknél,"rázós utakon" balt és jobbot rendszerint együtt kell használni, úgy ér valamit, együtt erősek igazán!
  Fejszét, csákányt, kapanyelet - de botkormányt és a kormányt is két kézzel érdemes és kell is fogni!
  Finomabb munkákat arra kell bízni, amelyiknek "kézre esik" - de a félkarú ember - miként egy nemzet is : rokkant!

  178. NP 1:

  Oké, értjük egymást.
  Kicsit túllőttem a célon.

  Az biztos, hogy sok túlszervezés, túlbiztosítás az uralkodó politikai rezsim bizonytalanságából fakad-
  és nem feltétlenül most lenne az ideje, és a költségei sem hiányoznak.
  "A néppel tűzön vízen át" helyett célszerűbb lenne időnként többet adni /de legalább is figyelni/ a nép véleményére.
  Persze ez nem is olyan könnyű, a "népet" elfoglalják a napi /anyagi/ gondjai, meg aztán a nagy /gazdasági/dübörgéstől a vezető döntéshozók - úgy tűnik ! - egymás szavát sem mindig értik! :)”
 • 184. vélemény 2012. október 22. 22:21
  „182. macs
  179. vélemény,
  javaslom, hogy szánj rá időt, és nézz végig egy közgyűlést! :-)
  - Egy adófizető, dolgozó polgár nem ér rá ilyesmire.”
 • 183. kreatív 2012. október 22. 21:50
  „Véleményem: Ezerszer bölcsebb, - apolitikus szempontból is- a hMVhelyi példa!!!

  Szegeden városi, fedett USZODA kellene, nem csúzdás orgia-centrum!!! AZ EMBER ESZE MEGÁLL!

  Szegedi Uszoda, SZEGEDI USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA Uszoda, USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA USZODA USZODA USZADA USZODA ÉS MEGINT CSAK uszoda kellene, kellett volna wellness-es, csúzdás orgia-centrum helyett!!!!!!!!!helyett!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 182. macs 2012. október 22. 21:34
  „179. vélemény,
  javaslom, hogy szánj rá időt, és nézz végig egy közgyűlést! :-)”
 • 181. Tope2006 2012. október 22. 21:13
  „110. roxper 2012.10.21. 09:47
  103.
  Imádom az ilyen gyökereket akik a 89 után közvetlenül bezárt gyárak sorsát is a mostani pmester nyakába varrná, aki ebben az időben még kb ált suliba járt! :D

  Kedves roxper. Gyökerezd a rokonaidat. Nem személyeskedem de még a nevedet sem tudod hogyan kell Magyarul leírni szégyelld magad mélyen. Látszik, hogy te is a botka seg...nyalóinak táborát erősíted! Leírhatnád azt a napot amelyiket pl. Botka mellett töltötted munkával. Akkor nyugaton és tőlünk 100 km-re is minden gyárat bezártak ugye és nem is építenek újakat. Hát tudod te vagy a jó nagy GYÖKÉR vegyél tükröt a boltban. Te még látszik általános suliba sem jártál.”
 • 180. szöszmő 2012. október 22. 20:30
  „156. DobóI 2012.10.22. 06:19
  OK.”
 • 179. vélemény 2012. október 22. 18:22
  „171. macs
  .. lehet bírálni a Botkát, de a látottak alapján, sokszor nagyon is visszafogott. Még elképzelni sem merem mi lenne, ha ...
  - Ha nagyobb hatalmat kapna és kitörne belőle a valódi (bolsevik) énje?
  Munkásököl vasököl ...?”
 • 178. NP1 2012. október 22. 17:40
  „jozko

  Én ennél egyszerűbb dolgokra gondoltam ( az a vetület amit fölvázoltál, az azért elgondolkodtató), pld:
  - az választók 80%-a nem rokonszenvez a regisztrációval -nem érdekli őket....
  - nincs értelme a járásoknak és a megyének együtt - nem érdekli őket...
  - egy ország anyázik a stadionépítések miatt - kit érdekel...
  stb.”
 • 177. macs 2012. október 22. 17:10
  „176. jozko,
  szívesen! :-)
  És honnan tudod, hogy balkezes vagyok? :-)”
 • 176. jozko 2012. október 22. 16:40
  „171. macs:

  Köszönöm, - nem várt megtiszteltetés!
  És mivel "balról" jön, duplán számít! :)

  173. NP 1 :

  Politikai elkötelezettség és elfogultság nélkül vizsgálva Orbán Viktort és környezetét, az "együtt dolgozást" a következők befolyásolják:

  Orbán Viktortól nem lehet elvitatni, hogy túlzások nélkül tehetséges, ambíciózus és rafinált személyiség.
  Aki ezt nem tudná - az gyorsan rájöhet, mert OV tesz róla, hogy az értékeit észrevétesse!
  Ezt könnyen meg tudja tenni, mert jó társasági ember - könnyen megkedvelteti magát ,
  mondhatnám, "nagyvilági" , kis csapongási hajlammal.
  Nekem úgy tűnik, hajlandó olykor olykor olyan témákban is "tudományos alapossággal" elmélyedeni,ami nem feltétlenül az ő profilja - de megteszi, hogy csilloghasson!
  Néha talán nem kellene, bízná inkább szakértőkre!

  Érdekes nála az "érzékenység" problémája.
  Nem akarja ő azt mindenki orrára kötni, de úgy tűnik, könnyen veszíti el a reményt -
  de ugyanilyen könnyen vígasztalódik is /főleg a maga baján.../ !
  Szerintem jól spekulál és tehetsége van a helyzetek kihasználásához!

  Tudom, hogy "hiába szólok" -és senkit sem igazán érdekel- de a politikai pályán a diplomácia áll közelebb hozzá, mint a miniszterelnökség!
  Üzleti ügyekben is, diplomáciai téren is jó adottságai vannak / szeszélyességgel fűszerezve.../
  Ezekkel a képességekkel kitűnő támogatója lehetne egy erős kezű vezetőnek!
  Ha ő maga kíván az lenni, úrrá kell lennie a "támogatóin", akik a miniszterelnöki székbe segítették!
  Orbán Viktor személyében fellelhetők Fidel Castró és Sztálin erényei és hibái -és ha elsősorban az erényeiket tudja hasznosítani, esélye lehet egy Viktória királynő fémjelezte, tartós , eredményes "viktoriánus" időszakra!

  Szerinted könnyű együttműködni egy ilyen sokszínű emberrel?!
  A Fidesz vezérkarából sokaknak nem is sikerül - sokat el is zavarnék közülük!
  Ha OV sokáig halogatja ezt, annyi lesz a viktoriánus "békeidőnek" !

  A "politikai" szemüvegen keresztül Te biztosan másképpen, más árnyalatban látod az általam leírt képet.
  Lelked rajta.
  /Én Botka Lászlóról is tudok politikai elfogultság nélkül beszélni/”
 • 175. v.imre 2012. október 22. 14:01
  „"...hitelt a fejlesztések önrészéhez kellett felvenni. ... Mennyit a 20 milliárdból. Csendben kérdezem: Mennyi hozadéka, nyeresége lesz a városnak a törlesztéshez a látványos fejlesztésekből? Megértem, hogy szűkül az inggallér, elmenés lesz a menekülő út. Meglehet, Brüsszelig.
  "...Túl kell élni ezt az időszakot, és harcolni kell a beruházásokért, önálló értékeinkért, például a város sokszínű iskolarendszeréért. ..." 10 éve nem ezért harcolt? Ki korlátozta ebben? A sokszínű iskolarendszert nem kell félteni. Ma már éppen elég színes. Ha az MSZP-n múlt volna, ma is egyszínű lenne. Karolinások, piaristák, stb. nélkül. Ne a Fidesz-KDNP-től féltse a sokszínűséget.”
 • 174. Hammada_Fleet 2012. október 22. 13:59
  „Botka, mint a többi főmaszopos, azzal pöffeszkedik, hogy ő személy szerint és a szocik is megkerülhetetlenek lesznek. Lehet, hogy ez alapból talán igaz lenne, de erre hivatkozva ellógni a valós politikai teljesítményeket nem jó ötlet. Elképzelhető ugyanis, hogy a nép úgy bepipul rájuk, hogy esetleg mégis megpróbálják. Botka nagy hibát vétett azzal, hogy felesleges presztízsberuházásokat erőltetett a városra. Miközben nincs ipar, műszaki fejlesztés, van csicsa Guttenberg utcánk és Dugonics terünk, miközben nincsenek úszásra (sport) alkalmas medencéink, van csicsa seggáztatónk, vannak nagyvárosi skanzenjeink, miközben a belvárosba lassan behajtani se lehet, nemhogy leparkolni (tapasztalat szerint a nagyvárosok belső negyedei megfelelő megközelíthetőség hiányában óhatatlanul slumosodnek), vannak csicsa bevásárlóközpontjaink (ki mennyit kapott az Árkádért?), de nincsenek ipari parkjaink, technológiai központjaink. A féloldalas fejlesztések következtében Szeged, a hagyományosan szegény, de mindig tisztára mosott ingű értelmiségi város urizáló félbolond lett, karakterében erősen torzulva.
  Botka eredményei jó esetben is félsikerek, amelyekről több indokolt szerénységgel kellene beszámolni. Persze, ha ő ezt értené, akkor nem kellene ilyesmit szóvá tenni...”
 • 173. NP1 2012. október 22. 13:40
  „Egyébként januártól lesz igazán érdekes a közgyűlés, hiszen Botkának 2 db szavazata lesz!

  Fidesz = 14 szavazat
  Szocik + Szabad város + Botka = 14 szavazat
  Jobbik= 1 szavazat
  LMP= 1 Szavazat
  szóval a helyzet fokozódik........”
 • 172. NP1 2012. október 22. 13:27
  „jozko

  Kétlem, hogy Orbánékkal bárki is együtt tudna dolgozni.
  Az együttműködés csak a kommunikációjukban létezik egyébként csak az erőben és a büntetésben hisznek. Nézd meg Esztergom, Budapest, vagy akár Szeged példáját. A polgik színétől függetlenül kutya kötelességük lenne együttműködni a városokkal mert azokban a választóik élnek, de nem.
  Pest a bűnös város szívatásába egyszer már belebuktak - most ugyan ott folytatják.

  Sajnos ez a mentalitás leszivárgott az államigazgatás alsóbb szintjeire is - ezt tapasztalatból tudom.”
 • 171. macs 2012. október 22. 13:18
  „Azokat kérdezem, akik legszívesebben páros lábbal rúgnák ki Botkát a városból, milyen tulajdonsággal rendelkező polgármestert tartanának jónak?
  Jozkó,
  nagyon jól összefoglaltad! :-)
  Mivel nézni szoktam a közgyűlési közvetítéseket, lehet bírálni a Botkát, de a látottak alapján, sokszor nagyon is visszafogott. Még elképzelni sem merem mi lenne, ha lehetőségeihez mérten nem próbálná fékezni a közgyűlési többséget. Sajnos ők nagyon gyengék, és ami számomra tragikus, hogy nem éreznek és nem is tesznek semmit sem a város és lakói iránt.”
 • 170. macs 2012. október 22. 13:09
  „163. szegedivagyok,
  kösz! Őszintén mondom, már nagyon szeretném látni azokat a befektetőket, legyenek magyarok vagy külföldiek, akik ebben az országban fantáziát látnak, bár erre még várni kell, nem is keveset. :-)”
 • 169. nemlimlom 2012. október 22. 11:46
  „168. IVY

  Csak felkészülni a mozgalmi dalokra,mert a buszon énekelni kell:))))
  Haza fele lesz csak kaja,pia,olimpia:)

  Aki nem lép egyszerre nem kap.....estére!”
188 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verseny és show-műsor Szent-Györgyiről

Egyetemi oktatók pénzadományai is segítik az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny megrendezését, a 40 középiskolai csapat diákjainak, tanárainak jutalmazását. Tovább olvasom