Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Botka László újra polgármester Szegeden

Szegeden a rendszerváltás óta először fordult elő, hogy egy polgármestert újraválasztottak. Botka László meggyőző fölénnyel utasította maga mögé politikai riválisait.
Együtt ünepelte Botka László (középen) győzelmét az MSZP és az SZDSZ az ifjúsági házban. Fotó: Karnok Csaba
Botka László megismételte négy évvel ezelőtti győzelmét. A többség 2002 után 2006-ban is Szeged polgármesterének választotta az MSZP–SZDSZ jelöltjét. Százalékban kevesebbet (59,68–57,85), de a magasabb részvétel miatt 3368 szavazattal többet kapott, mint négy éve. Tegnap 35 881-en támogatták újraválasztását.

A Fidesz-MPSZ–KDNP-s – MDF és az Együtt Szegedért Egyesület által támogatott – polgármesterjelölt, Oláh János végzett a második, a Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület jelöltje, Dlusztus Imre pedig a harmadik helyen.

A jobboldal által támogatott polgármesterjelölt százalékban (36,63–38,09) és a kapott szavazatokban kifejezve is növelte támogatottságát. Négy éve Balogh Elemér 19 ezer 956, Oláh János a mostani választáson 23 ezer 627 szavazatot kapott. A Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület polgármesterjelöltje a szavazatok 4,06 százalékát megszerezve, 2518 vokssal végzett a harmadik helyen.

Botka László a hivatalos végeredmény megismerése után megköszönte a szegediek támogatását. A régi-új polgármester lapunknak nyilatkozva azt mondta, annak, hogy ki melyik pártot támogatja, az urnák lezárása után már semmi jelentősége nincs, ő továbbra is a várost és minden szegedit kíván szolgálni. A héten tárgyalni akar a frakcióvezetőkkel az alakuló közgyűlés összehívásáról.

Szegeden a rendszerváltás óta először fordult elő, hogy egy polgármester második ciklusát kezdheti meg. Szalay Istvánnak, az MSZP–SZDSZ jelöltjének ez 1998-ban nem sikerült, a szegediek akkor a Fidesz– MDF– MKDSZ által támogatott Bartha Lászlót választották polgármesternek. Az 1990-ben győztes Lippai Pál és az imént említett Bartha László később már nem indult önkormányzati választásokon.

A megyeszékhelyen a névjegyzékbe felvett 132 ezer 808 választó közül a szavazásra jogosultak 47,12 százaléka, 62 ezer 580 szegedi járult az urnákhoz. 501-en érvénytelen szavazólapot dobtak a gyűjtőládákba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka László győzött Szegeden

A választási adatok 70 százalékos feldolgozottsága mellett az eredmények a vártnál nagyobb… Tovább olvasom