Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Botka László: Velem könnyű együttműködni

Szeged - Nincs rajta nyomás az MSZP részéről, viszont érdeklődés van Szeged iránt – mondta Botka László polgármester. Arra számít, hogy újraválasztják, és valószínűsíti a közgyűlési többséget is.
– Hogy áll a népszerűsége, végeztek közvélemény kutatást?
– A leghitelesebb közvélemény-kutatásunk van: két hét alatt jóval több ajánlószelvényt kaptam, mint 4 évvel ezelőtt egy hónap alatt. A Fidesz legnagyobb támadása ellenem az, hogy „Botka szétverte a várost" – tehát azzal támadnak, ami egy polgármesternek a legnagyobb dicséret: hogy sokat építkezünk. Rengeteg pultozáson, lakossági találkozón részt vettem, és a szegediek döntő többsége azt mondta, hogy megérti, hogy a nagyberuházások néhány hónapig kellemetlenséget okoznak. Sokan javaslatokkal kerestek meg, azzal kapcsolatban, hogy a saját városrészükben mint kellene még megépíteni.

– Érzékel nyomást a szocialista párt részéről, hogy meg kell tartani Szegedet?
– Nem. Az elmúlt 8 évben teljesen önálló Szeged politikát folytattam. Soha nem tűrtem, és nem hagytam, hogy az országos politika, pláne a pártpolitika beleszóljon a város ügyeibe. Érdeklődés van Szeged iránt, az a kérdés, hogy meg tudja-e mutatni a város, hogy a helyi teljesítményt jobban értékeli, mint a pártok hullámzó népszerűségét. 2006-ban is úgy nyertem közel 60 százalékkal polgármester-választást, hogy a szocialista párt nagyon kikapott az önkormányzati választáson. Szegeden az emberek döntő többsége különbséget tesz országos és helyi választás között, és tudja, hogy egy kormány sem adni, sem elvenni nem tud egy várostól. Egy önkormányzat finanszírozása normatív alapon történik, nem számít, hogy milyen színű a város vezetése. 2004 óta pedig nem a magyar kormány osztja a fejlesztési forrásokat, hanem uniós pályázatok vannak. Az elmúlt 4 évben magasan Szeged nyerte a legtöbb uniós pályázatot, de a második Sopron, ahol fideszes polgármester van.

– Nincs rajta az MSZP listáján. Azaz ha polgármesterként nem jut a közgyűlésbe, akkor sehogy. Elköltöznek Szegedről ha nem választják meg?
– Hogy költöznénk? Szegedi vagyok, mi itt élünk, itt születtek a gyermekeink. Ebben egyébként semmi újdonság nincs, nem voltam rajta a listán az előző választásokkor sem.

– De akkor megválasztották.
– Most is arra készülök, hogy megválasztanak. Az elmúlt években többször kaptam felkérést országos vezető politikai szerepre, miniszteri tisztségre, én mindig azzal utasítottam vissza, hogy Szegedet kell szolgálnom, amíg a szegediek erre igényt tartanak.

Az elmúlt 4 évben magasan Szeged nyerte a legtöbb uniós pályázatot – mondja Botka László. Fotó: Karnok Csaba
Az elmúlt 4 évben magasan Szeged nyerte a legtöbb uniós pályázatot – mondja Botka László.
Fotó: Karnok Csaba

– Hoffmann Rózsa szerint bohócok azok a pedagógusok, akik béremelést kérnek. A szegedi önkormányzati iskolák, óvodák pedagógusai, közalkalmazottai Szeged pótlékot kapnak. Ők bohócok?
– Nem. Az a politikus bohóc, aki a választási kampányban azt hirdette, hogy jelentős pedagógus-béremelésre van szükség, majd a tanévnyitó előtt két héttel bejelenteti, hogy befagyasztják a pedagógusbéreket. Szeged iskolaváros, a nagyvárosok közül Szegedet érinti leghátrányosabban a döntés. Természetesen egy önkormányzatnak nincs forrása minden politikai hazugságot kompenzálni, de itt lépni kellett. Szeged költségvetése évek óta egyensúlyban van, kigazdálkodható az a körülbelül 250 millió forint. Aki pedig azzal vádol, hogy ez kampányfogás, azt emlékeztetném, hogy 2004-ben is bevezettük a Szeged pótlékot. Az akkori kormány szintén befagyasztotta egy évre a pedagógusok bérét. Engem nem érdekel milyen színű kormány hozza hátrányos helyzetbe a pedagógustársadalmat.

– A 8 évre visszatekintve van olyan, amit másképp csinálna?
– Azért indulok ezen választáson, mert sokkal jobban motiválnak az előttünk álló feladatok, mint amennyire elégedett vagyok a város sikerével. Azt várom a következő évektől, amit európai példák is igazolnak, hogy ha egy nagyvárosban nagy infrastrukturális beruházások történnek, ezeket követik a munkahelyteremtő beruházások. Azt kérem a szegediektől, hogy ne higgyenek azoknak a politikusoknak, akik azt mondják, hogy polgármesterként munkahelyet teremtenek – ez üres lózung. Egy önkormányzatnak fontos szerepe van abban, hogy egy város vonzó legyen a munkahelyteremtő beruházások számára. Ehhez Szegeden két dolgot kellett tennünk: az infrastruktúrát átalakítani úgy, hogy a város elérhető legyen, és átalakítani a szakképző rendszert. Ezek határozzák meg, hogy egy város versenyképes-e.

– Az eddigiekhez képest más munkamódszert igényelne, ha polgármester lenne, de a közgyűlésben nem lenne többsége?
– A Fidesztől biztosan, de tőlem nem. Engem Szeged érdekel. Azért nem alakult ki konszenzus a közgyűlésben, mert másról beszéltünk. Én szegedről, a Fidesz meg folyamatosan rólam. Így nehéz megállapodni. De azt gondolom, ennek egyébként nagy veszélye nincs, az előző választások azt mutatták, hogy a szegediek döntő többsége a polgármesterjelölthöz választ képviselőjelöltet. Mind a 20 körzetben kiválóan felkészült olyan jelölteket indított az MSZP-Összefogás Szegedért Egyesület, akik méltók a bizalomra. A magyar közigazgatási rendszerben a polgármester és a közgyűlés együttműködésre van ítélve. Velem rettentő könnyű együttműködni, ha valaki valóban Szegedért akar dolgozni, és nem a pártjáért, akkor meg fogja találni velem a közös hangot.

Olvasóink írták

316 hozzászólás
 • 316. Toth_lbrahim 2010. szeptember 14. 20:34
  „Arra számít, hogy újraválasztják, és valószínűsíti a közgyűlési többséget is.
  hogy nem szakad le az ég...”
 • 315. valoperes_zugugyved 2010. szeptember 14. 17:48
  „tapasztalatlan gyerek
  nem jo tvt nézel
  kapcsolj másik adóra
  akkor megtudod az igazi helyzetet:
  8 helyet léptünk elöre 1oo nap alatt !a gazdaságban.
  tudom nehez felfogni,de tény.
  folytatod az öszödi dumát?
  abba buktatok bele
  makacs népség
  :)”
 • 314. valoperes_zugugyved 2010. szeptember 14. 17:45
  „Vicc volt az is, mikor úgy kampányoltak Botkáék az országgyűlési választások előtt, hogy átadtak egy 4 kilométeres autópálya-szakaszt, míg ugyan ennyi idő alatt az autópálya-építők máshol 150 kilométernyi utat készítenek el.”
 • 313. Tapasztalt 2010. szeptember 14. 17:18
  „öszintén örülök, kedves jobboldali beirogatók, hogy ezzel az alpári stilussal, agyament szinvonaltalan kommentjeitekkel segititek a Szegedi olvasóknak, aki még nem tudja, kire érdemes szavazni. Elég szomorú, hogy az ország nagy részét bitorló, a demokratikus intézményeket 100 nap alatt leromboló fidesz Szegeden ezt a szinvonalat produkálja csak a kampányban!”
 • 312. bgaszab 2010. szeptember 14. 08:38
  „Tipikus kampánycikk. Csak kár, hogy Botkával valójában nehéz együttműködni...”
 • 311. valoperes_zugugyved 2010. szeptember 14. 06:49
  „bottka=gyurcsany ?
  kezdek erre gondolni.”
 • 310. FreeSzeged 2010. szeptember 13. 22:15
  „"Rengeteg pultozáson, lakossági találkozón részt vettem, és a szegediek döntő többsége azt mondta, hogy megérti, hogy a nagyberuházások néhány hónapig kellemetlenséget okoznak."
  Botka mindig magának hazudja a többséget. A hozzá odamenők véleményéből akarja leszűrni a többség véleményét. Az megy oda hozzá, aki támogatja őt, aki ellenzi az szerintem nem.
  Lehet egyébként szabályos közvéleménykutatásokat is végeztetni, hogy kiderüljön az igazság de azokat Botka nem szereti, olyanokra nem akar, nem tud hivatkozni.”
 • 309. Toth_lbrahim 2010. szeptember 13. 21:04
  „stranger
  NEM ISMERETLEN
  HISZ TELE A VÁROS A PLAKATJAIVAL.
  .
  mszp-TÖL NEM INDUL SENKI ?”
 • 308. Toth_lbrahim 2010. szeptember 13. 21:02
  „Hajrá Fidesz!
  http://www.facebook.com/tarnaizoltan”
 • 307. Kazikázmér 2010. szeptember 13. 21:01
  „305. hozzászólás Gazficko 2010.09.13. 20:29
  Na jó nem provokálok tovább, de a Népszavát elvből sohasem olvasom! Nagyon baloldali újság az nekem! Meg főleg ha olyan emberről ír cikket, aki nem szerepel a kedvenceim közt! De Szlovákiában , vagy Hollandiában sincs olyan párt! Ebbe bele kell nyugodni!”
 • 306. Toth_lbrahim 2010. szeptember 13. 21:00
  „sTRANGERR
  NEKTEK VALOBAN RÉMÁLOM LEHET
  DE AZ ORSZÁGNAK NEM!
  BEINDULT A GAZDASÁG-8 HELYET LÉPTÜNK ELÖRE !
  a TÉNYEK AZOK TÉNYEK!
  ERRE A gYURCSÁNY 8 ÉVEN ÁT NEM VOLT KÉPES...
  MOST 100 NAP ELÉG VOLT.”
 • 305. Gazficko 2010. szeptember 13. 20:29
  „302. hozzászólás Kazikázmér 2010.09.13. 19:12

  Nem vitatkozok egy szellemileg árvizkárosult alakkal.

  Szavazásom annyi lesz, októberben,hogy el is megyek szavazni, meg nem is.Azért elmegyek hogy kikérjem a lapot, de félbehajtva és üresen leadom. Hogy mért? Mert nincs olyan párt ma Mo-on akire nyugodt szívvel tudnék szavazni.”
 • 304. strangerrr 2010. szeptember 13. 20:03
  „A 100 nap kormányzati rémálom után meglepődnék ha nem Botka nyerne. Pláne hogy ez a másik teljesen ismeretlen.”
 • 303. Toth_lbrahim 2010. szeptember 13. 19:56
  „EGY SIMA mszps pártkatona meg 2o milkát...az se semmi.
  a többiek is igy dolgoztak?
  Húszmilliós adósságot halmozott fel a makkosháziak Misije (Kenderesi-Szabó Mihály) önkormányzati képviselő, aki képviselőjelöltként éppen a Zöld Baloldalt erősíti. Misi a játékszenvedélyének köszönheti a tetemes tartozást. A már sok családot nyomorba döntő játékgépek Misit is rabul ejtették, aki elvesztette a talajt és adósságot adósságra halmozott. Miután több párt is visszautasította, az éppen jelölteket kereső Zöld Baloldal fogadta be és már össze is gyűjtötték az ajánlószelvényeket az induláshoz a mit sem sejtő lakóktól.”
 • 302. Kazikázmér 2010. szeptember 13. 19:12
  „299. hozzászólás Gazficko 2010.09.13. 18:59
  Már megbocsáss minek, ha nem érdekel!”
 • 301. Toth_lbrahim 2010. szeptember 13. 19:08
  „damokles
  az december
  akkor van advent...”
 • 300. pákásznák 2010. szeptember 13. 19:00
  „Idna, és mi történt szerinted a Hypo és az Intereurópa szegedi fiókjaival? Bedölésről sem hallotál?”
 • 299. Gazficko 2010. szeptember 13. 18:59
  „293. hozzászólás Kazikázmér 2010.09.13. 15:12

  Olvassátok el,azért”
 • 298. Idna 2010. szeptember 13. 18:11
  „Örülnék, ha valaki végre kifejtené, honnan a tuti info, hogy meggyőződéssel írja következetesen a bukott bankár kifejezést?Ha valaki már nem bankfiókvezető, annak az az oka, hogy csődbe vitte a bankot?Én még olyanról nem hallottam, hogy egy bank csődbe ment volna. Főleg nem, hogy a vezető vitte csődbe. Tényleg kíváncsi vagyok, van-e valóságalapja ezeknek a tényként közölt vádaknak.”
 • 297. pákásznák 2010. szeptember 13. 17:28
  „akkor itt egy hiteles ember van, igaz egymondatos ismételgető droidok? A vigyorgó bukott bankár.....50 milla hitele van.”
316 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a Mars téri nagycsarnok

Hajnali 3 óra óta pakolják az új asztalokra az árut az őstermelők: a nagycsarnok földszintjén, középen 312, az U pavilon mellett 198 elárusítóhelyről kínálják a portékát. Ma 9 órakor tartják a megnyitóünnepséget. Tovább olvasom