Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Botka: Magyarország Európa szégyenpadján

Szeged – Szeged város március 15-i ünnepségét a Klauzál téren, a Kossuth szobor előtt rendezték. Beszédében a polgármester azt mondta, 1848 hőseinek nehéz lenne most a szemébe nézni.
– Hogyan lehet, hogy 2011-ben ismét aktuális a 12 pontból az első – a sajtó szabadságának követelése –, hogy lehet, hogy vitatkoznunk kell a 4-es és a 6-os pontról, a törvény előtti egyenlőségről és a közös teherviselésről? Hogyan lehet, hogy ilyen múlttal és elődökkel a XXI. századi Európa szégyenpadjára kerültünk? – fogalmazott ünnepi beszédében Botka László Szeged polgármestere a Kossuth szobor előtt a Klauzál téren. Botka szerint a nemzeti ünnepeink a szembenézésről is szólnak, 2011-ben pedig nehéz 1848 hőseinek tekintetét állni.

A polgármester arról beszélt, hogy a 12 pont a nemzeti minimum, amely a hazaszeretetre, szabadságra és a demokráciára épít. Ez a múlt pedig olyan jelent érdemelne, amelyben a „kormány nem osztja jókra és rosszakra, mieinkre és tieitekre a nemzetet."

Botka László ezúttal is hangsúlyozta, amit ünnepi beszédeiben sokszor: Szeged demokratikus, polgári közösség, amely nem enged a zsarolásnak és fenyegetésnek. Úgy fogalmazott: az ellenségképre épülő hatalom megöli a teljesítményt és a minőséget, és a hazának talán még sosem volt ekkora szükséges az iránymutató és példamutató Szegedre, mint most.

Március 15-ei ünnepség a Klauzál téren. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Az ünnepi műsor többi részében többek között a Szegedi Nemzeti Színház művészei, a Pavane Táncegyüttes, a Fricsay Ferenc Koncert-fúvószenekar lépett föl.

A polgármester beszéde után a pártok és civil szervezetek koszorúztak.

Olvasóink írták

303 hozzászólás
 • 303. őrgróf 2011. március 20. 10:03
  „Igazad van, Alex! Nem fizetett diákok tapsoltak Gyurcsánynak, hanem "az ünneplő emberekre géppisztolyt tarva ügyeltek a múzeum tetejéről", sőt azt hallottam, hogy a mellékutcákban tankok állomásoztak nemzetőr-ruhába bújtatott munkásőrökkel...”
 • 302. cruiser 2011. március 19. 17:57
  „alex2000! Szemét dolog lehet úgy élni, hogy félek elmenni kenyérért, bár van aki bevállalja. Azt viszont nem tudja elhinni, hogy nem él majd örökké. Gy.F. és bűntársai tévednek.”
 • 301. alex2000 2011. március 19. 16:28
  „Botka elvtárs egy kissé mellébeszél. Szégyellje magát, hogy eladósították , gazdaságilag és morálisan csődbe vitték az országot. Ráuszították az egész EU-t az országra és követelték az magyarok elleni szankciókat. Holdudvaruk fele már börtönben van, de most is naponta derülnek mki a hozzájuk kötődő szármilliós, és milliárdos lopások, csalások. Az országot a totális csőd állapotában hagyták itt, eladósítva. Fel vannak háborodva, hogy a kormány a súlyos terhek egy részét nem a lakosságra terheli, hanem a bankokra, és a dúsgazdag multikra. Ugyanakkor pedig lázítják a szakszervezeteket a kormány ellen és mindenhová több pénzt követelnek. Elfelejtették, hogy a pénzt ők már ellopták. Míg Gyurcsány Ferenc kiskorú gyermekek gyűrűjébe övezve védte magát a március 15-ei ünnnepi beszédei alatt, és az ünneplő emberekre géppisztolyt tarva ügyeltek a múzeum tetejéről, addig Orbán Viktor a nép szeretetét élvezve mondhatta el az ünnepi beszédet. És ez a beszéd nem lázított senki ellen, csak világosan kijelentette, hogy nem engedjük meg, hogy újra külföldről parancsoljanak nekünk. Ha valaki nem érti az összefüggést az 1848-as eseményekkel, az szóljon, majd elmagyarázom neki.”
 • 300. s3307 2011. március 17. 17:19
  „Botka Polgármester Úr jobban át látta március15-e jelentőségét mint sajnos a Miniszterelnök Úr és ez nagyon szomorú,mert neki kelet volna inkább a ünnep jelentőségét ki domborítani és nem az EU ellen lázítani.”
 • 299. oreg47 2011. március 17. 15:13
  „307! Nem kell üvölteni, aki kiabál annak sosincs igaza. De még ha igazad is lenne, a nornális meber, normális hangon is ért. Azt ugyan nem tudom, miből vontad le, hogy én nem értek normális hangon, ha csak abból nem, hogy nem vagyunk azonos nézeten. De ettől még mindig nem kell üvölteni!
  Bőven elég lesz, ha majd azon fájdalmad felett fogsz üvölteni, ami jobban fog fájni OV-éktől, mint ami eddig fájt másoktól!
  Most azért már kissé elkezdődött, pl. a táppénzek bekorlátozásával. De ez még semmi. (mellesleg engem nem is érint már:) De jön még a többi feketeleves is! Utána üvölts légyszives, addig beszélj normális hangon!
  Most még azt is elhiszem, hogy r lehet fogni az előd kormányokra mindazt ami van; csak nem tudod ismered-e az előd vezető három borítékának tartalmát az utódjának. Röviden idézném azokat.
  1./ Első baj esetén fogj mindent az elődödre!
  2./ Második baj esetén fogj mindent a körülményekre!
  3./ Harmadik baj esetén írj te is 3 borítékot!
  Nos, jelenleg a félút közelében tartunk ..
  Amúgy meg 309-nek!
  Akik Botkát megszavazták, de mindenki mást narancsosnak; ez hogy jött össze. Nem ugyanazok szavaztak a szegedi önkormányzet vezetőjére, mint tagjaira, meg a körzetek képviselőire?
  Szerintem kissé szégyellitek magatokat a többiek előtt, és most köpködéssel próbáljátok jóvátenni, mint az esztergomiak is ..”
 • 298. johnconnor 2011. március 17. 13:43
  „vino igazad van! van erre egy mondás : bagoly mondja verébnek!
  Nyugat Európa és Amerika is röhögött rajtunk ugyanis a magyar nyelvet le lehet fordítani.(hazudtunk kakilás közben is stb.)
  az öszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után AZONNAL le kellett volna mondania a gyurcsánynak(még diktatúrában is forradalomhoz vezetne egy ilyen beszéd kiszivárgása)
  ...mert a politika nagykönyvében írva van az első oldalon :1. pont HITELESSÉG(gyengébbek kedvéért nem hazudunk éjjel-nappal)
  botkát a régi vágású emberek(a cenzura miatt írom...) szavazták meg, egészségükre!”
 • 297. sügér63 2011. március 17. 13:40
  „Botka "úr"! Egyszer nézzen már tükörbe!”
 • 296. vino_veritas 2011. március 17. 13:14
  „ÖREG/
  VÉLETLENÜL NEM GYURCSÁNY ÜLTETTE ODA KIS HAZÁNKAT AMIKOR SZÉGYENTELENÜL HAZUDOZOTT ÖSSZE-VISSZA
  AMIKOR MEGHAMISITOTT KÖLTSÉGVETÉSI SZÁMOKKAL OPERÁLT AMIKOR KILÖVETTE AZ EMBEREK SZEMÉT AMIKOR MESTERLÖVÉSZEKKEL A HÁZTETŐKÖN TARTOTT BESZÉDET MÁRCIUS 15-ÉN, AMIKOR KORDONOK MÖGÉ BUJVA LOPTÁK KI AZ ORSZÁG SZEMÉT?
  LEHET GONDOLKOZNI EZEKEN ÉS AZTÁN GYALÁZNI A MOSTANI KORMÁNYT!”
 • 295. oreg47 2011. március 17. 11:17
  „Orbán Viktor, a (ma még) Magyar Köztársaság miniszterelnöke 2011. március 15-én szép. lelkesítő, retorikailag kitűnően felépített beszédet mondott, a meghatódottságtól már-már rekedten, valahogy így:
  ,,1848-ban nem hagytuk, hogy Bécs diktáljon nekünk; 1956-ban és 1989-ben nem hagytuk, hogy Moszkva diktáljon nekünk! És most nem hagyjuk, hogy Brüsszelből dirigáljanak nekünk!" (Érdekes, hogy nem tért ki Martinovics Ignácra, Bocskai Istvánra, Thököly Imrére, vagy éppen II. Rákóczi Ferenc idejében 1707-ben kimondott trónfosztásra ..)
  Ezzel szemben mi a közeli jövő újabb, nagy lépése? Ez EU, azaz Brüsszel nyomására az alapvetően magyar és dakota indián népi gyógyászatra húzzák rá a vizes lepedőt, betiltva a gyógyhatású természetgyógyászati készítmények - ugye fűben, fában, vízben van a jó orvosság! - legális forgalmazását.
  Milyen jó nekünk, hogy Brüsszelt sem hagyjuk dirigálni!
  És mi még sosem hazudtunk ....
  Mindig csak a szocialisták”
 • 294. őrgróf 2011. március 17. 10:52
  „Valóban. Magyarország Európa szégyen-padjára került.Mi magunkat ültettük oda, a széthúzásunkkal, az acsarkodásunkkal, a hatalom-és pénzéhségünkkel, a kivagyiságunkkal, a felelőtlen költekezésünkkel,(új kocsi kell, még nagyobb ház,még több hatalom, szökőkutak, főtéri csobogók a munkahelyteremtés helyett!)AZ EGÉSZ ELMÚLT HÚSZ ÉVÜNKKEL!!!”
 • 293. Tapasztalt 2011. március 16. 21:01
  „jánosconnor, szelektiv a látásod! Én itt semmiféle szélsőbalos kommentet nem látok. Gyülölködő jobbosokat igen! Mit moderálnak???”
 • 292. oreg47 2011. március 16. 20:56
  „Lehet, hogy valakik, valamit félreértettek? Nem Botka ül a szégyenpadon Európában, hanem jelen vezírkarunk ültette oda kishazánkat!”
 • 291. johnconnor 2011. március 16. 20:19
  „a szélsőbalos kommentek maradhatnak az ellenvélemény cenzúrázva gratula dm”
 • 290. Senko01 2011. március 16. 19:13
  „Jó orvosokat tudok. A kezelés időszerű. A NÉP a nyomorgatást okozó lopást nem tűri. A szocik is és minden eddigi <moderálva> belebukott, utálat a kivételnek. A forradalom sajnos áldozatokkal jár, és többségében a bűnösök kerülnek bitóra.”
 • 289. oreg47 2011. március 16. 19:10
  „cruiser 299.
  Lehet, de az elefánt mégiscsak súlyosabb a legrandább nagy bolhánál is. Főleg a porcelánboltban! Tudod, vagy nem, majd meglátod!
  Lesz itt még sírás-rívás, csak ki kell várni. Fogy ám már annak az 52 %-nak a 36 %-a; ugyanis ennyi a kétharmad. Ha most kéne voklsolni, nem lenne már a két szövetségesnek együtt 50 %-a sem..Nem akarlak bonyolult, érthetetlen matematikai műveletekbe üldözni, de a tényleges kétharmad, az az össz szavazásra jogosultnak amolyan 66.7 %-a lenne. Mondjuk az egy kicsit odébb van.
  Nem véletlen a külfödiek állampolgárságának forszírozása, szavazati jogukkal együtt, meg az anyáknak + egy szavazati jog adása sem a gyermek után, mert így már nem kéne magukkal vinni még egy embert; hisz már nem lenne kit elcipelni!
  Mit is mondott Petőfi?
  "Habár felül a gálya és alul a víznek árja, azért a víz az úr!"
  És a víz jelen esetben már több mint 50 %. Legalábbis a határokon belül; könnyes szemű, idős öregasszonyok/emberek (akiket persze tisztelettel meg is értek!) megalázkodó kézcsókolgatása nélkül!
  És az sem véletlen, hogy elítélően nyilatkoznak - és ilyen véleményeknek adnak nagyhangot is! - a jogszerűen intézkedő rendőrök segítségére siető polgárőrök/gárdisták/tudomisénkik miatt Gyöngyöspatán.
  Kinek esett ott bántódása? Kinek görbült a haja szála is? senkinek, aki nem követett el semmitt! És kik ajvékolnak a rettegés miatt? Igen, akik nem mertek elkövetni semmit a jelenlétük miatt!
  Nem vagyok jobbikos, nem vagyok rasszista, sok kedves munkatársam van, akik nem olyanok, mint én/mi. Sokukért tűzbetenném a kezem is! De azért nehogy már mindegyikért, akik egész nap zsebretett kézzel sétálgatnak és még a közmunkától is undorodnak!
  Vigyázat! "Talpra magyar!" Kezd csörögni a vekker.. És nem csak délen.”
 • 288. cruiser 2011. március 16. 18:32
  „oreg47! A böszmék dübörögtek. Egyébként :randa nagy bolhák nőnek Szegeden.”
 • 287. oreg47 2011. március 16. 17:48
  „Ugyancsak a vezír mondta:
  "Nem hagytuk, hogy 1848-ban az osztrákok dirigáljanak nekünk. Nem hagytuk, hogy 1956-ban és 1989-ben Moszkva dirigáljon nekünk. Most nem hagyjuk, hogy Brüsszelből dirigáljanak nekünk." Mondja ezt, mint mostani eu-s elnökségi ország miniszterelnöke. Ühüm. Most már istennek képzeli magát.
  Na erről jut eszembe, amikor a bolha meg az elefánt battyog át a hídon, és a bolha büszkén kijelenti: ugye milyen jól dübörgünk?!
  Mondjátok, ez a kis <moderálva> tényleg ennyire hülye, vagy tanult is hozzá? Így nem születik senki!”
 • 286. oreg47 2011. március 16. 17:37
  „A <moderálva> 1848 március 15-ével vonta párhuzamba a 2010 májusi választásokat. Az 507 napig tartott ki sajnos. Nekik most akkor maradt 236 napjuk. Sajnos!”
 • 285. macs 2011. március 16. 17:37
  „Lehet, hogy Botka hablatyolt, de a tények attól tények maradnak. A távközlési adó kapcsán eljárás indul hazánk ellen. A magyar különadó nem egyeztethető össze a távközlési piacot liberalizáló uniós jogszabállyal, a 2002-ben elfogadott telekommunikációs irányelvvel.
  A magyar médiatörvény további felülvizsgálatát sürgeti az Európai Parlament a nagy többséggel elfogadott állásfoglalás szerint.
  És nem Magyarországon, hanem Lengyelországban tartják majd az unió keleti partnerségi csúcstalálkozóját.
  Szóval volt egy nagy lehetőségünk, amit rendesen elpuskáztunk. Lehet szépíteni a dolgokat, lehet bűnbakokat keresni, de a klubnak szabályai vannak, amiket illik betartani.”
 • 284. oreg47 2011. március 16. 17:34
  „Nagyon savanya, hogy nem narancs, mi? Szégyenlitek a dolgot..”
303 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztriába szállították volna az illegális migránsokat

Határsértőket és szállítóikat igazoltattak a szegedi határrendészek hétfőre virradó éjjel nem sokkal… Tovább olvasom