Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Botrány a pécsi Kligl-szobor avatóján

Szeged, Pécs - Ordibálással zavarta meg egy férfi Kligl Sándor Munkácsy-díjas szegedi szobrászművész új szobrának avatóünnepségét kedden a pécsi főutcán.
A rendbontó egy ˝Kligl, takarodj!˝ feliratú táblát tartott a kezében, majd a leleplezés után liszttel szórta be a Weöres Sándort ábrázoló alkotást. A Bama.hu szerint Böszörményi István helyi szobrász volt az, aki így tiltakozott, mert szerinte giccses az alkotás, és ürüléknek nevezte. A szobrot 5 millió forinttal a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatta, és a baranyai megyeszékhelynek 13,4 millió forintjába került.

Az utóbbi időben több politikai támadás céltáblájává vált a szobrász. Támadták többek között amiatt, hogy az NKA összművészeti bizottságának tagjaként magának szavazza meg a támogatásokat, vagyis a tagsága és a szobrászi tevékenysége összeférhetetlen. A nol.hu szerint az utóbbi időben 23 millió forint NKA-támogatást kapott a szobraiért. Támadták amiatt is, hogy élettársa az a Lengyel Györgyi, aki az NKA-t felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára (korábban a Bartha László vezette szegedi önkormányzat kancellárja volt), és az ő révén kapott helyet az NKA-ban, illetve neki köszönheti a sok megrendelését.

A tiltakozó akció után Kligl Sándor seperte le a lisztet a szoborról. Fotó: MTI/Sóki Tamás
A tiltakozó akció után Kligl Sándor seperte le a lisztet a szoborról. Fotó: MTI/Sóki Tamás

Kligl Sándor Szegeden két szoborra kapott volna megbízást pályázat nélkül az elmúlt önkormányzati ciklusban, de ezekből semmi nem lett. Nyáron Haág Zalán, a KDNP helyi elnöke Pick Márk szobrát akarta megszavaztatni 12 millió forint értékben a közgyűléssel. Gyimesi László szegedi Fidesz-elnök pedig három éve 60 milliós megbízást adatott volna neki a magyar Nobel-díjasok szoborcsoportjára.

Kligl Sándornak mindezekben a témákban feltettük kérdéseinket, azokat meg is válaszolta, majd visszavonta az interjút.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak a fideszesek mosolyognak

Az önkormányzati választásokra kihelyezett plakátokat keddig kellett eltávolítani, ennek ellenére… Tovább olvasom