Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Bővérűek a dél-alföldiek

Szeged - Bár az országban vérhiány van, a dél-alföldi régióban bőségesek a készletek: az itt élők véréből kapnak a pestiek is. Az állandóan magas véradókedv a gyakori kistelepülések mellett a fürdőbelépőknek is köszönhető.
– Míg Budapesten a helyzet kezelésére rendkívüli véradásokat szerveznek, és az ország más területéről is vérhiány miatt elmaradt műtétekről hallani, a dél-alföldi régió megfelelő készletekkel rendelkezik – tudtuk meg Szekeres Veronikától, az OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központjának főorvosától.

Nyáron más időszakhoz képest a szabadságolások miatt kevesebb véradót tudnak mozgósítani az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai – régiónkban azonban ilyenkor is kivételesen magas a véradási kedv, ezért itt egész évben kiegyensúlyozott a vérellátás. Műtétet vérhiány miatt nálunk nem kellett elhalasztani. A napokban ugyan az igényekhez képest alacsonyabb szintre esett a nulla-negatív vértípus mennyisége, de táviratban és telefonon riasztották a rendszeres véradókat, így megoldódott a gond. Sőt akkora a készlet, hogy naponta küldenek belőle a pesti központba, ahonnan a megfelelő intézménybe szállítják tovább a dél-alföldi vért.

Egyből három

Az egységnyi, teljes vért felhasználás előtt három összetevőre bontják. Leggyakrabban vörösvértestként találkozunk vele, ami 4 fokon 35 napig tárolható. A vérlemezke kényesebb: 22 fokon tárolva mindössze 5 napig használható. A vérplazmát viszont mínusz 40 fokon akár egy év múlva is megkaphatjuk – bár leggyakrabban gyógyszergyártáshoz használják fel.

A régió magas véradási hajlandósága a számos kitelepülésnek, falunapokon, városi, egyetemi rendezvényeken való részvételnek, az önkéntesek és a Magyar Vöröskereszt munkájának köszönhető – magyarázza a szakember. Emellett hozzájárulnak az „egyéb juttatások" is: a véradóknak évente 70 ezer belépőt ajánl fel a mórahalmi fürdőbe Nógrádi Zoltán polgármester, idén nyáron pedig az ajándékbelépőkkel a makói strandra és Gyopárosfürdőre is ellátogathatnak a véradók.

A főorvos büszke a régiós eredményekre: arra, hogy tavaly nálunk 66 ezer egység vért vettek le, aminek 85 százalékát helyben használták föl – és még máshova is küldhettek belőle 15 százalékot. Emellett az SZTE lett a 10 ezer fölötti hallgatószámú egyetemek közti véradóverseny győztese.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határsértők rendőrkézen

– Szombat délelőtt négy, tizenkét órával korábban pedig két, mint kiderült, koszovói… Tovább olvasom