Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Bővül a mórahalmi bivalyrezervátum

Mórahalom - 399 ezer euróból bővül a mórahalmi Nagyszéksós-tónál található, három éve létesült bivalyrezervátum.
Az összeg 95 százaléka uniós támogatás, a többi a város önereje. A „bivalyprojekt" az Arad megyei Pécska önkormányzatával és a Aradi Natura Környezetvédő Egyesülettel közösen valósul meg összesen 623 ezer euró értékben. Csányi László mórahalmi alpolgármester elmondta: az eredetileg 45 bivalyt számláló gulya létszáma mostanra nagyjából megduplázódott. A tervek szerint jövő áprilisig az állatoknak a tájba illeszkedő, alsótanyai stílusú nádfedeles, fa nyílászárós istálló épül a tó közelében, piros cserepes eresszel. Kialakítanak egy bemutató- és oktatóházat, szerszámtárolót, valamint egy mérőközpontot is, ahol a bivalyok szakszerű tenyésztéséhez szükséges vizsgálatokat végezhetik el. Emellett beszereznek egy traktort, fűkaszát, rendsodrót, trágyaszállítót is.

Tovább épül a turisztikai központ. Fotó: Karnok Csaba
Tovább épül a turisztikai központ.
Fotó: Karnok Csaba

A 90 kilométerre lévő Pécskán a Maros árterében egy, a homokhátihoz hasonló beruházás kezdődik. A 17 ezer hektáros tájvédelmi körzet egyik részén 10 bivalyt telepítenek. Feladatuk a mórahalmi őshonos állatokhoz hasonlóan az lesz, hogy megtisztítsák a területet a nem őshonos és gyorsan szaporodó növényektől. Pécskán állatorvosi rendelő és megfigyelőtorony is épül. Az aradi egyesület pedig a kutatásokhoz szükséges gépparkot szerzi be.

Olvasóink írták

  • 1. bubuk 2011. november 23. 13:28
    „Jól dolgozik a bivaly bika.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvilágítóbizottság: két feljelentés

Öt hónap után ült újra össze a szegedi városi közgyűlés által létrehozott, 7 fős Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottság hétfőn. Tovább olvasom