Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Bővül a rehabilitációs ellátás Szegeden

Szeged - Országszerte bővítik a rehabilitációs kapacitásokat – a szegedi neurológiai klinika a jövőben traumás koponyasérülteket is gondozhat majd. A klinika finanszírozása magasabb lesz, országosan, összességében azonban nem lesz több pénz erre az ellátási formára.
A jövőben országszerte bővítik a rehabilitációs kapacitásokat – erről már megszületett a kormányhatározat. A fekvőbeteg-szakellátásban több ágy áll majd rendelkezésre egyebek mellett a drogfüggők, a traumás koponyasérültek gyógykezelésére, a járóbeteg-szakellátásban pedig többek között a kardiológiai, a mozgásszervi, a pszichiátriai, a tüdőgyógyászati és légzésrehabilitációs ellátásra szorulók lehetőségei bővülnek.

A Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikája 90 millió forintot nyert a Dél-alföldi régió traumás koponyasérültjeinek rehabilitációs ellátására. – Tíz ágyon lesz lehetőségünk kezelni a betegeket, akiket eddig csak Budapesten tudtak gondozni – mondta el Vécsey László klinikavezető professzor.

A gyógyászatban az igények felét finanszírozzák

A Szegedi Tudományegyetem Ortopédiai Klinikáján szintén végeznek rehabilitációt: ízületi kopások és ortopédiai műtétek után, 15 ágyon. – Nagy kihasználtsággal működünk, de mivel a kettes szintű ellátást végezzük, ebből még többnyire ki lehet jönni – mondta el Tóth Kálmán intézményvezető professzor. Az Anna fürdőben járó beteg fizioterápiás rehabilitációs ellátás működik, amelyet pontszám és kapacitás alapján finanszíroznak. Kádas Éva gyógyászati vezető elmondta: gyógytornára és fizikoterápiára is nagyobb lenne az igény, mint amit teljesíthetnek, a gyógyászati részleg pedig akár duplaennyi beteggel is elbírna. – Ráadásul ettől az évtől már arra sincs lehetőség, hogy az éves pontszámunkat szezonalitásnak megfelelően elosszuk – tette hozzá. – Ennek azért volt nagy jelentősége, mert bizonyos mozgásszervi betegségek panaszai főleg az őszi és a téli hónapokban felerősödnek, az ellátásra olyankor nagyobb az igény.

Ahhoz azonban, hogy megfeleljenek a szigorú szakmai minimumfeltételeknek, a tárgyi és a személyi feltételeket is fejleszteni kell. Jelenleg 40 ágyas neurorehabilitációs osztály működik itt, amely a régióban a legmagasabb szintű ellátást biztosítja azon betegeknek, akik a központi vagy perifériás idegrendszer károsodása következtében lettek fogyatékkal élők. – Évente nagyjából 500 beteget rehabilitálunk. A betegeink döntő többsége stroke-on esett át, de kezelünk Parkinson-kóros, sclerosis multiplexben szenvedő és polyneuropathias betegeket is – sorolta a professzor. Hozzátette: mind a tárgyi, mind a személyi feltételek adottak a magas színvonalú és eredményes munkához, a finanszírozáson azonban lenne mit javítani, a rehabilitáció ugyanis magasan képzett szakembergárdát igényel, és emiatt a bérköltségek tetemesek. Mivel a traumás koponyasérültek rehabilitációja költségesebb,a klinika finanszírozása a fejlesztés nyomán magasabb lesz a jövőben.

Az OEP finanszírozás szerint három csoportot különböztet meg a rehabilitációban – attól függően, hogy milyen magas szintű ellátást kell biztosítani. Azokon a területeken, ahol korai rehabilitációs kezelésekre van szükség, a betegekre nagyobb összegeket is el kell költeni. Az késői rehabilitáció, a krónikus ellátás azonban már most is kifejezetten alulfinanszírozott, ugyanis nem egy adott beteg rehabilitációs ellátásának valós költségeit veszi figyelembe, hanem egységes, napi finanszírozást ad. Vagyis az ellátásért folyósított összeg független a tényleges költségektől. A vonatkozó kormányhatározat szerint ugyanakkor „az újonnan megjelenő rehabilitációs lehetőségek finanszírozási igénye nem ronthatja az Egészségbiztosítási Alap számára 2013–2015-re jóváhagyott költségvetési egyenleget", vagyis összességében nem lesz több pénz erre az ellátási formára.

Olvasóink írták

  • 1. Együgyű 2012. június 08. 14:00
    „,,Bővül a rehabilitációs ellátás Szegeden"
    Végre egy örvendetes hír!
    Azonban akkor lenne igazi, ha a klinikán bent fekvő betegek egészségi állapotuk függvényében mindent megkapnának a rehabilitálásuk eredményessége érdekében. Mire gondolok? Például a fizikoterápiás kezelésre. ( A fizikoterápia nem tartozik a neurológiához.) Vagy a klinikán található vizes kezelésekre. (Ez a klinikai részleg sem fogad fekvő betegeket.) Esetleg gyógymasszás is jó lenne, hogy az izmok ne tapadjak le illetve felszabaduljak. A nővéreknek és a rehabilitációban résztvevő egészségügyi személyzetnek is több, magasabb fizetést kellene adni. A létszámukat bővíteni kellene. A professzori vizitnek nem jelképesnek kellene lennie, hanem szakmainak is , ha van. A bent fekvés során jó lenne, ha ezek a kezelések a hétvégeken, ünnepeken ne szünetelnének mivel a beteg ekkor is a rehabilitáción fekszik. A nap 24 órából áll és nem 15-2o percből! Egyes betegeknek nem mindegy a fejlődésük miatt. A szegedi neurológiai klinika rehabilitációs osztály remélhetőleg nem marad meg ideiglenes elfekvő bővülő osztálynak. Úgy vélem gyógyítás a cél! A nemzeti kormányunk a kormányhatározattal csak egy páva táncot jár?
    Sok sikert a gyógyításhoz a dolgozóknak!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14 milliót költ magára Szeged

Szűkös költségvetéséből csak a legszükségesebb felújításokra költ az önkormányzat. Tovább olvasom