Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 12°C Még több cikk.

Bővülhet a védett épületek száma - ma dönt a közgyűlés

Szeged - Jelenleg 420 helyi egyedi védelem alatt álló épület van Szegeden, amelyek száma tovább gyarapodhat - derült ki Botka László polgármester Haág Zalán KDNP-s önkormányzati képviselőnek adott válaszából.
„Kíván-e tenni valamit a város vezetése, hogy Szeged építészeti öröksége pusztulási folyamatát megállítsa? Tervezi-e a helyi védett épületek listájának bővítését? A nem védett épületek esetében miért nem védi legalább az épületek homlokzatait, hogy tradicionális utcakép maradjon?" – kérdezte interpellációjában Botka László polgármestertől Haág Zalán KDNP-s önkormányzati képviselő a Boldogasszony sugárúti polgári házak bontása kapcsán, amelyekről lapunk is többször írt.
A Boldogasszony sugárút 12. szám alatti régi épületet lebontották. Archív fotó: Török János
A Boldogasszony sugárút 12. szám alatti régi épületet lebontották. Archív fotó: Török János

A polgármester válaszában azt írta, Szeged nagy hangsúlyt fektet a helyi építészeti örökség értékeinek feltárására és védelmére. A munka 2004-ben indult, és a mai napig tart. A szeptemberben elfogadott településképi rendeletben szerepel egy új fogalom: a történeti épület. Ha pénteken a közgyűlés úgy dönt, a városi főépítész felülvizsgálja a történeti beépítésű területeken a helyi egyedi védelemre érdemes épületek körét, és lefolytatja a védelem alá helyezési eljárást. Jelenleg Szegeden 420 helyi egyedi védelem alatt álló épület van. Ez a lista bővülhetne a közgyűlési döntéssel. Miközben – hívja fel a figyelmet a polgármester válaszában – Szeged országos szinten is élen jár az építészeti örökségek megőrzésében, hiszen Debrecenben 247, Pécsett 146, Győrött 72, Kecskeméten 320, Zalaegerszegen pedig 91 helyi egyedi védelem alatt álló épületet tartanak nyilván.
Mi a történeti épület?

A történeti épületek a történeti beépítések területén lévő mindazon műemléki, helyi egyedi védettséget nem élvező, 1970 előtt épült korabeli épületek, amelyek sajátos építészeti megjelenésükkel részét képezik a történeti városrész egészének, hozzájárulva ezzel Szeged egyedi településképi arculatának kialakulásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horrorrajongók vérére várnak a vérbutikban - Walking Dead kedvelők előnyben - galéria

Horrorrajongók vérére várnak a vérbutikban - Walking Dead kedvelők előnyben - galéria
Vérbutik nyílt tegnap a Szeged Plaza ételudvarában a FOX és a Telekom szervezésében, a Magyar Vöröskereszt közreműködésével. Tovább olvasom