Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Bővült a tankönyvválaszték, ha csak egy évre is

Szeged, Csongrád megye - A tankönyvlista maradt, de sorra hullanak ki belőle a magánkiadók könyvei, mert lejár az engedélyük. Van pozitív változás is: mégis rendelhető olyan kiadvány, ami csak idén érvényes.
 Igazgatók mondták

Szegedi állami általános iskolák vezetői mondták név nélkül, hiszen csak a KLIK engedélyével nyilatkozhatnának: „Az idei lejáratú könyvek jóváhagyása nesze semmi, fog meg jól. A rendeléssel már előtte elkészültünk." „Megkönnyebbülés, hogy a pedagógusok és diákok visszatérhetnek a korábbi, jobbnak tartott tankönyvekhez. Még ha csak egy évre is, de vállaljuk a rizikót." „Annyira kevés a szülők pénze, hogy maradunk az olcsó kísérleti tankönyveknél, azokat is csak ellenőrzi valaki. Tökéletes tananyagot amúgy sem láttam még. A KLIK és a Kello tájékoztatása szerint 1. és 2. évfolyamon a munkafüzetpótlásra megkapjuk a 3000 forintot, én már ezzel terveztem." Szegedi Ágnes, a Karolina-iskola főigazgatója azt mondta, ők is a Kello listájáról választanak. Ragaszkodnak a kipróbált, jó minőségű tankönyvekhez, hiszen a könyvtárukat is ezekből a sorozatokból töltötték fel ingyentankönyvekkel.

Kiszámíthatóbb és tervezhetőbb lesz a tankönyvellátás az új struktúrában. Tapasztalatok és jelzések miatt átszervezték – nyilatkozta a napokban a köznevelési államtitkár. Czunyiné Bertalan Judit azt is hozzátette, nincs kötelező lista, egyszerűbb lesz rendelni, tovább csökkennek az árak.
Hogy csapódik le mindez az iskolákban? Egyelőre nem tudni pontosan.

Tavaly a drasztikusan leszűkített lista korlátozta a szakmai alapú tankönyvválasztást, az idén pedig a lejáró engedélyek miatt apad a kínálat. Persze nem szakmai alapon. A magánkiadók ugyanis nem hosszabbíthatnak, új könyvet nem engedélyeztethetnek, csak az államiak. Ez az intézkedés az alapítványi és egyházi intézmények dolgát is megnehezíti, mert nekik eddig nem szabták meg, kitől rendelhetnek, ezért a minőséget választhatták. A választék szűkülésével most ezt is korlátozzák, nyilván azért, hogy ezeket az intézményeket is állami kiadók felé tereljék.

A könyvtári ingyen könyvekkel ugyanez a helyzet, ezek pótlására is csak a listán maradtakból lehet rendelni. A napokban, az utolsó pillanatban a szaktárca lazított a rendelkezésen; nemcsak a 2016-ig, hanem a 2015. augusztus 31-éig engedélyes kiadvány is felvehető a tankönyvjegyzékbe.

Káosz van az ingyentankönyvekkel is. Nem tudni, elsőben és másodikban – ahol tavaly ingyen kapták a tankönyvet – mennyi pénze lesz az iskoláknak az elhasznált munkafüzetek pótlására. Annyi mint tavaly, azaz 3000 forint vagy semennyit? Erre nincs törvény. A kísérleti tankönyvek a tavalyi tervekkel szemben még egy évig maradnak. Úgy volt, hogy az észrevételek alapján átdolgozzák a kiadványokat, és őszre lecserélik, amit kell.

Tankönyvbemutató a Ságvári általános iskolában. Fotó: Frank Yvette
Tankönyvbemutató a Ságvári általános iskolában. Fotó: Frank Yvette

Megszűnnek a Könyvtárellátó Nkft. (Kello) névre szólóan összeállított tankönyvcsomagjai, helyette ömlesztve kapják az iskolák a könyveket. Korábban információink szerint a terjesztők a 12-13 százalékos árrésükből 6-7 százalékot átengedtek az iskolai tankönyvfelelősnek, aki nyáron kiosztotta a könyveket, a fennmaradó 6-7 százalékból megoldották a piaci tankönyvterjesztést. A Kello jelenleg 20 százalékot fizettet a kiadókkal – az egyedi könyvcsomagokra hivatkozva – a többletszolgáltatásért, ennek ellenére lepasszolja a munkát az iskoláknak. Az intézmények pedig a korábbi pénz harmadát kapják érte.

Az állami tankönyv mellé készült digitális tananyagról a nyest.hu (Nyelv és tudomány) szedi le a keresztvizet, mondván, ezeknek egy része nem is digitális, a másik része fölösleges. De úgy álltak elő vele, mintha feltalálták volna a spanyolviaszt, holott a magánkiadók évek óta kipróbált rendszereket hoztak létre.

Kerestük a korábbi piacvezetőt, a szegedi Mozaik Kiadót, amely tavaly szorult a tankönyvpiac szélére, de nem kívántak nyilatkozni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ál-csatornatisztítók Móravárosban

Lakossági bejelentésből ismét álcsatornatisztítókról értesült a Szegedi Vízmű Zrt., akik Móravárosban jártak kék kombi autóval, narancssárga láthatósági mellényben. Tovább olvasom